7 често срещани причини, поради които котката ви може да губи тегло

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

П овечето котки са известни лакомници, макар че има представители, които са злояди, колкото и невероятно да звучи. Ако мъркащият приятел губи тегло, това може да е знак, за здравословен проблем.

Макар че понякога е трудно да преценим дали котката ни губи тегло, особено ако това се случва постепенно. При дългокосместите представители, които са много пухкави и рошави пък е още по-трудно да преценим, освен ако не забележим, че котката ни не се храни толкова колкото преди или не си дадем сметка, когато я вземем на ръце, че ни се струва по-лека.

Ако няма видима причина, поради която мъркащият ни спътник слабее, тогава значи, че е време да запишем час при ветеринарния лекар. Котките са склонни да отлабват по различни причини, а някои от най-често срещаните могат да бъдат:

1. Бъбречно заболяване

Възрастните котки са склонни да развият хронични бъбречни заболявания. Бъбреците произвеждат важни хормони, филтрират отпадъците от кръвта, помагат за регулиране на кръвното налягане и улесняват производството на нови червени кръвни клетки. Когато бъбреците на котката спрат да функционират правилно, това води до редица други проблеми.

Dogsandcats.bg

Повишената жажда, уриниране, загуба на апетит, тегло и летаргия са сред най-видимите симптоми, които могат да ви направят впечатление.

котка лежиСнимка: iStock

2. Диабет

Захарният диабет е често срещано заболяване при гальовните животни, което намалява способността на панкреаса да произвежда необходимото количество инсулин, който да регулира кръвната захар.

Сред признаците на диабет е загубата на тегло, повишен апетит, жажда, уриниране и летаргия. Състоянието обикновено се управлява с инсулин и промяна на диетата.

3. Стомашно-чревни проблеми

Всеки проблем в стомашно-чревния тракт може да повлияе на теглото на котката. Тук възможностите са най-различни - чревни паразити, заболяване на червата, проблеми с панкреаса или друго състояние на стомашно-чревния тракт.

Проблемите с стомашно-чревния тракт могат да причинят загуба на апетит, загуба на тегло, повръщане, диария, летаргия и други. Лечението е много различно в зависимост какво е причинило състоянието.

4. Проблеми със зъбите

преглед на зъбите на коткаСнимка: iStock

Проблемите с устната кухина и зъбите могат да причинят силна болка, намаляване на апетита и да доведат до загуба на тегло. Честите зъбни проблеми при котките включват пародонтално заболяване, резорбция на венците и фрактури на зъбите.

Признаците за проблеми със зъбите включват лош дъх, слюноотделяне, или кървене.

5. Рак

За съжаление мяукащите животни могат да се разболеят от рак почти навсякъде по тялото. Лимфомът е един от често срещаните ракови заболявания, наблюдавани при котките и може да живее в стомашно-чревния тракт, устата, лимфната система. Повечето форми на рак в крайна могат да причинят общо неразположение, летаргия, болка, мускулна загуба, загуба на апетит и цялостна загуба на тегло.

6. Стрес

Гальовните животни са много чувствителни същества и имат нужда да се адаптират, ако в дома ви настъпят промени. По сходен начин, по който ние, хората можем да загубим апетит, когато сме подложени под стрес, котките биха могли да намалят дневните си порции значително, ако се чувстват неспокойни, поради някаква причина. Намаленият апетит е често признак на стрес, който може да доведе до загуба на тегло при гальовните приятелчета.

7. Хипертиреоидизъм - проблеми с щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът засяга по-често възрастните котки. При това състояние тялото на мъркащия приятел произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Честите признаци са загуба на тегло, повишен апетит, повишена жажда и уриниране. Някои представители биха могли да изпитат повръщане, диария, хиперактивност и прекомерна грижа за козината.

Какво трябва да е лечението за мъркащия ви спътник зависи от причината, поради която той губи килограмите си. Съществуват много други здравословни проблеми, поради които котките слабеят. Затова ви е необходим преглед при ветернар, който да извърши необходимите тестове, да постави диагноза и да предпише лечение, за да може котката ви отново да похапва лакомо и да долита при вас, веднага щом чуе отварянето на шкафа или шума от сухата храна в купичаката.

Вижте още:

Колко често трябва да храня котката си

3 често срещани зъбни заболявания, от които страдат котките

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още