Как да избегнем наелектризирането на котешката козина

котка у дома Снимка: iStock

Е дно от най-хубавите неща на съжителството с котка е, че можете да я гушкате и галите (ако тя позволи, разбира се). Въпреки това, котешката козина може да се наелектризира по същия начин, по който това се случва на човешката коса. При някои котки това се получава много по-често и всички ще се съгласим, че не е приятно нито за тях, нито за нас.

Особено ако галите котката си през зимата, вероятно ще бъдете „възнаградени“ със статично електричество, което ще накара мяукащия спътник да излети бързо в съседната стая, след което да ви гледа подозрително следващия път, когато се приближите, за да го погалите.

За щастие има няколко начина, по които можете да се отървете от статичното електричество както върху себе си, така и на котката си за по-удобно и приятно галене през зимата.

Защо се генерира толкова много статично електричество

Натрупването на електрически заряди се получава при контакт между различни материали. Влаченето на крака по килима е често срещан пример за ситуация, която генерира статичен заряд.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

„Ударът“, който усещате, когато докоснете котката си, се получава, защото докосвате заземен обект (вашата котка), и така ѝ придавате статичен заряд. Може да е трудно да се избегне генерирането на статичен заряд в някои ситуации, като това се случва често през зимата, тъй като влажността във въздуха е по-ниска. В такава ситуация въздухът е по-малко проводим, а това увеличава силата на удара, който вие и вашата котка усещате.

Използване на вода, за да се отървете от статичното електричество

Един от най-простите начини да се отървете от статичното електричество по козината на вашата котка е да използвате вода. Можете да навлажните леко пръстите си преди да погалите мяукащия си приятел. Водата ще разреди статичното електричество, така че ако носите заряд, няма да го прехвърлите и в крайна сметка ще избегнете неприятния „електрошок“.

Знаем, че мяукащите животни никак не си падат по водата, но малко навлажнени пръсти дори няма да бъдат усетени от гальовния домашен любимец. Разбира се, по-късно котката ви със сигурност ще се оближе, за да почисти козината си.

Вижте още: Защо котката ми се мие, след като я погаля

Някои материи са склонни да се наелектризират много по-лесно

котка у домаСнимка: iStock

Синтетичните материи - от които често са изработени котешкото дърво, одеялца, вашите възглавници и други предмети у дома - могат да се наелектризират лесно. В допъленние, някой тип котешка козина също е по-склонна да създава статичен заряд. Дългокосместите представители например, които се въргалят в одеялце или плюшени възглавнички на дивана - със сигурност ще изпитат лек шок, когато ги докоснете.

Разресването на козината, особено с пластмасова четка - също може да доведе до малко „пукоти“ и наелектризиране на козината на гальовния приятел. Ако това се случва твърде често с мяукащия спътник и искате да го избегнете - сменете четката с метална.

Статичното електричество, което се образува у дома не е опасно за мяукащите животни, но може да бъде доста неприятно както за тях, така и за нас, особено ако мебелите са „подходящата“ за това материя. През зимата със сигурност можем да имаме някои неприятни моменти, в които да уплашим котката, но ако не се случва абсолютно всеки път, когато го погалите - няма място за притеснение.

Все пак - влажният въздух, разресването с метална четка и малко вода - могат да намалят това наелектризиране, което стряска котката ви.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още