Защо котката ми се мие, след като я погаля

котка и почистване на козината Снимка: iStock

Д али любопитно или донякъде обидно, със сигурност ви се е случвало много пъти да погалите домашния си любимец, а той след секунди да се мие на същото място, което сте го докоснали.

Все пак, не бива да се обиждаме и да приемаме лично това котешко поведение, защото знаем добре, че котките прекарват много голяма част от ежедневието си първо в сън, а след това - в грижа за козината.

Без конкретна причина, котката ви просто се мие

Както ние играем с косата си, чоплим някоя кожичка при ноктите си или пукаме пръстите на ръцете си и няма причина за това, така и котката ви може просто да се ближе по случайност секунди след като сте я докоснали. Както споменахме, мъркащите приятели могат да прекарат около 30-50% от ежедневието си в почистване на козината и това е съвсем типично за тяхната природа. Това е причината поради които тези приятели имат толкова гладка и красива козина, а в същото време са безупречно чисти животни, които няма да усетите да миришат, освен ако не са отишли скоро до тоалетна или имат някакъв здравословен проблем.

Котката ви може да свързва вашето галене с грижа за козината, както е правила майка ѝ

котка и почистване на козинатаСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Едно от първите усещания, които имат бебетата е допира на тяхната майка. Те са слепи и глухи, напълно беззащитни, но усещат майка си и техните братчета и сестричета. Майката ги облизва, за да се грижи за тях, както и, за да стимулира тяхното ходене до тоалетна. Предвид, че те свикват кралицата да ги ближе, те научават това поведение от нея и започват те да я ближат или пък да правят това с братята и сестрите си.

В тази връзка, има вероятност мъркащият приятел да възприема вашето галене като милувка от друга котка и това, че се облизват след това, може да означава, че просто се чувстват комфортно във вашата компания и ви възприемат като част от семейството.

Вижте още: Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Котката не иска да я галите

Въпреки че голяма част от мъркащите приятели се наслаждават на галенето, и мъркането е доказателство за това блаженство, не всички котки са така. Някои не обичат да ги милват толкова много, а за други - милувките просто са продължили прекалено много. Може да сте „намърсили“ или разрошили козината и гальовният домашен любимец трябва да възстанови безупречната си козина.

Някои представители могат и да са по-директни и да ви ухапят или избягат, когато сте прекалили с галенето, докато други могат просто да се отдръпнат и да започнат да почистват козината си от вашите човешки „мръсни“ пръсти.

Здравословен проблем

котка и почистване на козинатаСнимка: Pixabay

Ако мъркащият приятел е подложен на стрес, има обсесивно-компулсивно разстройство или някое друго нарушение, може да прекалява с грижата за козината. Това обаче често води до падаща козина и проблеми с кожата. В случай че гальовният приятел се мие прекалено много и видимо изглежда нервен не само когато го галите, може би е време да запишете час за ветеринар, за да го прегледа.

Котките са чудати и могат да правят много странни неща без да има обяснение дори и за самите тях. Защо често се случва да се мият след като сме ги погалили може да е въпрос без отговор. Макар че изложихме някои теории по въпроса, котките са много голяма мистерия за науката и предстои още много да научим за техните поведения.

Вижте още:

Защо котките се мият

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

5 често срещани грешки при грижа за котешката козина

Виж още