Как да изберем котка, която да отговаря на начина ни на живот?

котка в приют Снимка: iStock

М ислите ли да си осиновите котка? Мяукащите жинотни са склонни да бъдат непредсказуеми, което може да направи предизвикателство да изберете най-добрата котешка личност за вашия дом и начин на живот. Въпреки че дори темпераментите на чистокръвните котки са по-трудни за предсказуем от тези на породите кучета, личността на котките все пак е необходима информация при избора на подходящата котка, която да доведете у дома. Следвайте тези насоки, за да намалите шансовете за неприятни изненади и да се уверите, че ще намерите правилното мъркащо животинче, което да съвпада с вашия начин на живот.

Коте или възрастна котка?

котка в приютСнимка: iStock

Нека си признаем – трудно можем да устоим на малко коте, а да не говорим, че когато видим котило, най-често искаме да вземем всички котета! Дали трябва да се поддадете на това изкушение - вие може да прецените сами за себе си. Въпреки че могат да бъдат много забавни, котенцата са и изключително предизвикателство, докато откриват света около себе си и развиват своята личност. Ако нямате търпението да се справяте с месеци или дори първите няколко години с буйността и пакостливостта на едно коте, помислете за осиновяване на възрастна котка. Възрастните обикновено са по-спокойни, а също така приютите са пълни с тях, тъй като са малко по-трудни за осиновяване. Те обаче имат едно много голямо предимство - до около двегодишна възраст личността на котката е напълно развита и е по-лесно да сте сигурни как се държи и дали ще може да се справите с отглеждането ѝ.

Помислете за вашето семейство

Когато обмисляте какъв тип котешка личност да търсите, важно е да имате предвид вашето семейство. Ако имате малки деца, малко коте вероятно не е най-доброто съчетание, освен ако нямате много търпение и време да осигурите постоянен надзор, за да защитите крехкото коте от буйни малки ръчички. Освен това някои възрастни котки изпитват страх от малки деца. Важно е да изберете мъркащ приятел, който ще се разбира с децата ви и няма да ревнува от вниманието, което им обръщате.

Dogsandcats.bg

котка в приютСнимка: iStock

Ако все пак имате малки деца, вероятно е добра идея да ги вземете в приюта с вас и да ги оставите да играят и общуват с котката, за да видите как и двете страни се разбират. Това ще ви помогне да решите дали дадена котка е подходяща за вашите деца.

Ако вече имате домашни любимци, те също трябва да бъдат фактор във вашия избор. Някои котки предпочитат да бъдат единствен домашен любимец, докато други се разбират добре с други животни. Също така е важно да обмислите как могат да реагират настоящите ви домашни любимци. Ако например имате голямо куче със силен стремеж към плячка, може да не е безопасно да доведете нова котка в дома. Освен това, ако вече имате котка, тя може да се радва на нов котешки спътник, но също така може да стане негодуваща и да реагира лошо, като започва битки, крие се или уринира извън тоалетната си. И разбира се, малките домашни любимци като птици, гризачи или влечуги ще трябва да бъдат пазени от въвеждането на потенциален нов хищник в семейството.

Начин на живот

Помислете дълго и внимателно за начина си на живот и за типа характер на котката, който ще ви пасне най-добре. Ако сте често извън вкъщи, ще искате котка, която е по-независима и няма нищо против да бъде оставена сама за дълго. От друга страна, ако сте работите от вкъщи, може да се насладите на коте, което прекарва време в скута ви и, което обича да се гушка и да ви следва.

Бихте ли се радвали на гласовита котка, която постоянно ви „казва“ как се чувства? Често ли каните гости у дома? Ако е така, една общителна котка вероятно ще се чувства добре в дома ви повече от срамежливо коте, което се тревожи около непознати.

Вашето жилище също е от значение. Някои котки се приспособяват добре към малки пространства, докато други предпочитат да имат повече място на разположение, тъй като имат много енергия, която трябва да изразходят.

котка в приютСнимка: iStock

Дългокосместа или късокосместа котка?

Докато дългокосместите котки, като Хималайските или Мейн Кууните, са красиви за гледане и меки за галене, козината им изисква много грижи. Ако нямате нито време за ежедневно четкане, нито бюджет за случайно грумър, вероятно би било най-добре да изберете късокосместа котка. Но преди да отхвърлите дългокосместите породи, имайте предвид, че ежедневното четкане може да бъде приятна дейност за свързване между вас и вашето коте.

Личности на различните породи котки

След като определите какъв тип котешка личност търсите, време е да проучите породите котки. Имайте предвид, че има значително по-малко чистокръвни породи котки, отколкото породите кучета, а също така има по-малко разлики в личността между всяка порода. Въпреки това породите котки имат определени черти, които могат да ви помогнат да вземете решение. Например, Бенгалските котки и други екзотични породи, като Абисинците, са известни като много енергични и активни, докато Персийските обикновено са по-спокойни. По същия начин Американските късокосмести не са склонни да мяукат много, докато Сиамските имат репутация на изключително вокални.

След като стесните избора си, добра идея е да говорите с хора, които имат опит с породите, от които се интересувате. Ако не познавате никого лично, можете да потърсите онлайн форуми и групи в социалните медии, съсредоточени около определени породи. Също така е добра идея да обсъдите породата с ветеринарен лекар, който може да ви посъветва за всякакви генетични предразположения към здравословни проблеми, които понякога са резултат от прекомерно размножаване.

Развъдник или приют?

котка в приютСнимка: iStock

Много чистокръвни котки могат да бъдат намерени в приюти – включително котенца, ако това е нещото, към което се стремите. Проверете в местния приют какви котки живеят. Но ако планирате да вземете новото си коте от развъдчик, проучете го внимателно и потърсете такъв, който е реномиран и притежава необходимите документи и родословие на котките.

Чистокръвна или смесена порода?

Вашите местни приюти за домашни любимци със сигурност ще разполагат с голямо разнообразие от котки от смесени породи, които можете да осиновите. Котките от смесени породи, известни още като домашни котки са най-различни по цвят на козината, размер и характер.

Ако не търсите конкретна порода, котка от смесена порода може да има точно личността и темперамента, които търсите. Въпреки че смесените породи могат да бъдат по-трудни за предвиждане, не е трудно да научите какво да очаквате от смесена котка, просто като говорите с хората от приюта, които са отделили време, за да я опознаят. Тази информация да може да ви помогне да изберете котка, която притежава чертите, които търсите. Повечето приюти също ще ви позволят да посетите котката, която ви интересува, и да я опознаете, преди да решите дали да осиновите. Друго предимство на котките от смесени породи е, че те са по-издръжливи от чистокръвните, благодарение на разнообразния си генофонд.

Следването на тези указания няма да гарантира пълна липса на изненади. В крайна сметка котките са майстори в това да ни изненадват, което е част от техния чар. Какъвто и мъркащ приятел да доведете във вашия дом, може да сте сигурни, че животът ви ще се изпълни с много любов и забавления!

Виж още