Как да изберем правилната диета за котките

котка Снимка: Purina Pro Plan

К отките са много по-различни от кучетата и изискват специфични грижи, включително насочени към храненето. За да води котката здравословен и активен живот, е важно да се подбере правилна диета, която да доставя всички хранителни вещества в отличен баланс.

Какви хранителни вещества трябва да приемат котките

За разлика от кучетата, които са всеядни, котките са хищници и трябва да консумират по-голямо количество протеин.

За да бъде здрава мускулатурата, кожата, козината и имунната система на котката, тя трябва да приема качествен протеин, съдържащ всички аминокиселини, които котката не може да произвежда сама.

Мазнините осигуряват енергията, необходима на мъркащите домашни любимци, за да водят активен живот. Жизненоважните мастни киселини от типа на омега-3 и омега-6 са необходими за поддържане на доброто общо състояние, както и на здравето на кожата и козината.

коткаСнимка: Purina Pro Plan

Въглехидратите са източник на лесно усвоими калории. Пробиотиците (разтворими фибри) спомагат за поддържане на червата здрави, предоставяйки хранителни вещества за полезните бактерии. Неразтворимите фибри осигуряват нормална функция на червата и добра работа на отделителната система.

Витамините и минералите са от голяма важност за процесите в организма, за имунитета и здравето на всички органи и системи. В храните от висок клас те са добре балансирани – ако котката се храни с друг тип диети (например домашно готвена храна) е добре те да се изследват периодично.

Колко вода пият котките

Относно приема на вода е важно да имаме предвид, че котките произлизат от пустинни райони, имат по-малко усещане за жажда и могат да оцелеят с по-малко вода, ако ги сравняваме с кучетата. Това, както и повишеният прием на протеин, увеличава риска от заболявания на бъбреците и уринарния тракт.

За да се стимулират котките да пият повече вода, е препоръчително използването на големи керамични купички – пластмасовите променят вкуса на водата, а фонтаните за котки могат също да бъдат от полза, тъй като котките предпочитат течаща вода.

Как да изберем подходяща храна за домашната котка

котка се храниСнимка: iStock

Гальовните приятели, за разлика от кучетата обичат да се хранят по няколко пъти на ден и в малки количества. Това отново е навик, останал от преките им прародители. Сухата храна е изключително удобна в това отношение – може да се дава по няколко пъти на ден или да се оставя в купичката, ако котката не е прекалено лакома.

При избора на суха и мокра храна е добре да се обърне внимание на състава – качественият протеин от месо е препоръчително да бъде на първо място и в достатъчно голямо количество. Други важни вещества, като EPA и DHA омега-3 мастните киселини, антиоксидантите и аргининът, могат да имат положително влияние на здравето на бъбреците на котката и да удължат нейния живот.

На тези изисквания отговарят продуктите на Purina Pro Plan – като гамата е разнообразна на база източници на протеин, различните етапи от живота, както и специфични особености, например диетите за кастрирани котки.

Няколко полезни съвета относно храненето на котките

коткаСнимка: Purina Pro Plan

Тези животни обичат да ловуват и поставянето на храна и вода на няколко места в дома може да им достави допълнително удоволствие. Мократа храна (паучове и консерви) е предпочитана от някои мяукащи приятели, но смесеното хранене може да донесе повече ползи, тъй като осигурява допълнителен прием на вода.

Котките обичат храната им да е с телесна температура, но ако домашният любимец е капризен, храната може да се затопля. Предпочитанията на котките са индивидуални, но те обикновено се радват на хрупкава текстура или такава, която е близка до месото.

Вкусовите им предпочитания са силно повлияни от протеините и мазнините. Важна особеност на котките е, че не бива да гладуват продължително, тъй като това може да доведе до процеси на разграждане.

Гальовните животни са страхотни домашни любимци, но изискват специални грижи. За разлика от кучетата, те по-рядко показват ясно симптоми на заболявания, заради това е важно да следите внимателно тяхното състояние. Липсата на апетит и летаргията могат да бъдат индикация за здравословен проблем и е важно да направите консултация с ветеринарен лекар.

Виж още