Как да измерите температурата на вашата котка

измерване на темпераура на котка Снимка: iStock

Д а се научите как да измервате температурата на мъркащия си домашен любимец е ясно доказателство за това, че сте сериозни в грижите за вашата котка и следите внимателно нейното здраве. Ветеринарните лекари се радват да видят повече родители на домашни любимци, които се занимават активно със здравето на своите домашни любимци и повечето са повече от щастливи да им помогнат да придобият това просто умение.

Да се научите как да измервате температурата котка е не е толкова трудно. Нека да разгледаме най-добрия начин да измерите температурата на вашия гальовен приятел.

Защо трябва да се научите да измервате температурата на вашия домашен любимец

измерване на темпераура на коткаСнимка: iStock

Както при хората, телесната температура на котките може да ни каже много за цялостното им здраве. Въпреки че температурите на тези видове са по-високи от нашите (около 38,5 градуса по Целзий), достатъчно лесно е да се каже кое е твърде високо или твърде ниско.

Dogsandcats.bg

Треска (над 39,2 градуса по Целзий) може да информира родителите за домашни любимци за проблеми като топлинен удар, инфекции или нещо друго, което не е наред с вашия мяукащ приятел.

Междувременно ниските температури (под 37,8 градуса по Целзий) могат да ни кажат дали котките са загубили твърде много телесна топлина. Те могат да бъдат хипотермични (както при излагане на студ през зимата) или е възможно да изпитват ефектите на шок, ниска кръвна захар, недохранване или друго тежко системно заболяване.

Умерените спадове на температурата могат дори да забележат, когато една майка се готви да роди бебетата си!

Кога да измервате температурата на домашен любимец

Когато вашият мяукащ приятел е летаргичен, по-тих от нормалното или проявява промяна в апетита или друго нормално поведение, измерването на температурата може да бъде полезно. Това важи особено за котките, които са известни с това, че крият повечето признаци на заболяване. Въпреки това е важно да се разбере, че много заболявания могат да се появят без промени в телесната температура.

измерване на темпераура на коткаСнимка: iStock

Следователно, трябва да измервате температурата на вашите домашни любимци само ако планирате незабавно да се свържете с ветеринарен лекар и да обсъдите опасенията си за здравето на вашия мяукащ приятел. Освен това, ако нямате опит с измерването на температурата на вашия домашен любимец, трябва да говорите с ветеринарен лекар, преди да го направите. Това е за безопасността както на вас, така и на вашия домашен любимец.

Отчитането на телесната температура не само може да ви помогне да решите колко скоро да заведете вашия домашен любимец на ветеринар (повишената температура винаги трябва да накара да се обадите на вашия ветеринарен лекар), но и отчитането у дома дава на ветеринаря много полезна информация.

Всъщност измерването на температурата у дома е толкова полезно, че се е превърнало в обичайна учебна точка за ветеринарите и техните екипи. Ако се интересувате да научите това умение, попитайте вашия ветеринарен лекар за получаване на урок, тъй като повечето са щастливи да ви научат как да управлявате това безопасно у дома.

Как да измерим температурата на котка

измерване на темпераура на коткаСнимка: iStock

Механизмът за измерване на температурата на гальовните животни е прост. Ето няколко основни неща:

  • Купете подходящия инструмент: Пластмасов дигитален ректален термометър (за хора) може да се намери във всяка аптека или попитайте ветеринарния си лекар от къде да купите.
  • Осигурете си помощ: Повечето стопани на домашни любимци ще открият, че това е работа за двама души. Един човек може да държи главата на своя домашен любимец и да държи тялото му неподвижно, докато другият държи опашката му вдигната, за да улесни ректалното поставяне на термометъра. Лакомствата и играчките обикновено са полезни като разсейващи фактори. Ако вашият домашен любимец се разстрои или не смятате, че можете да го ограничите безопасно, по-добре е да изчакате измерването на температурата му, докато не бъде оценено от вашия ветеринарен лекар. Въпреки че тази информация е полезна, тя не трябва да се придобива с риск от компрометиране на здравето и благосъстоянието както на вас, така и на вашия домашен любимец.

Трябва да имате предвид, че котката ви вероятно силно ще се противи, така че би било трудно да измерите температурата ѝ без помощ от някого, който да я държи неподвижна. Ако не успеете да се справите - заведете мъркащия приятел на ветеринар.

Виж още