Как да измъкнем котка, която се крие под кола

котка под кола Снимка: iStock

М ъркащите животни са известни като добри в криенето. Ако имате котка у дома сигурно поне по веднъж на ден я търсите, тъй като не сте сигурни къде е и се притеснявате дали не е заклещена или пък не се е измъкнала някак през входната врата или прозореца. А след секунда откривате мъркащия приятел на най-странното място.

За съжаление, когато котките са навън, определени скривалища не са идеални за тяхната безопасност. Едно такова място е под колата. Колите представляват висока степен на опасност, когато става въпрос за домашни любимци. Ако не знаете за коте, което се крие под автомобила ви, можете случайно да го нараните, когато запалите двигателя. Котетата, особено бездомните, са склонни да се качват в колите с надеждата да се стоплят на двигателите, когато времето навън е студено. Това може да бъде изключително опасно. Лятото не прави изключение - някои мъркащи приятели може да се крият от слънчевите лъчи под колите.

Ако вашият мъркащ приятел се разхожда навън и упорито се е скрил под някоя кола или пък бездомно коте не иска да излезе изпод вашата, има какво да направите по въпроса, за да го изкарате.

1. Говорете на котката спокойно

котка под колаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Опитайте се да покажете на мяукащия приятел (независимо дали е вашата домашна котка или бездомна), че не сте заплаха. Говорете с със спокоен глас, не се разстройвайте, ако не ви слуша и ѝ дайте време да реагира. Ако говоренето и подканването не проработят, време е да преминете към други методи.

2. Котките обичат храната

Храната трябва да е на първо място в нашия списък с начини да измъкнем котките изпод колите, просто защото котките обичат храната. Този метод е особено полезен при работа с бездомни животни. Никога не знаете кога бездомната котка е яла последно. Ако намерите улична котка под колата си, един от най-бързите начини да я измъкнете е с храна. Често тя ще се втурне навън с надеждата да хапне приятно. За съжаление, ако котката е силно уплашена, дори храната може да не подейства.

Що се отнася до вашата домашна котка, вашето добре нахранено коте може да не е гладно, но използването на лакомства ще ви помогне да го подканите.

3. Опитайте с котешка мента или други благоприятни аромати

котка под колаСнимка: iStock

Повечето котки обичат коча билка. Ако не можете да накарате котка да напусне безопасността на долната част на колата ви, малко котешка билка може да свърши работа. Имайте предвид, че не всяка котка има гена на коча билка, така че може да не реагира на него. Все пак си струва да опитате.

4. Използвайте играчки, за да активирате стремежа към плячка на котката

Въпреки че смятаме, че е сладко да гледаме как котка си играе с мишки играчки и пера на пръчки, в съзнанието им те атакуват плячка. Да, дори опитомените котки имат стремеж към плячка като техните предци. Те просто нямат възможност да действат толкова често.

Ако вашето коте или квартална котка е под колата, активирането на този инстинкт може да я накара да се раздвижи. Използвайте играчка тип примамка, която можете да разклащате или мърдате. Нека котето види играчката. Надяваме се, че това ще го примами да действа.

5. Опит за изплашване (последна инстанция)

Ако нищо друго не се е провалило и котката все още е под колата ви, може да се наложи да я изплашите отдолу. Въпреки че има няколко начина да направите това, като например силни звуци и предмети, безопасността на котката трябва да е най-важното нещо. Последното нещо, което искате, е вашата котка или която и да е котка по този въпрос да се втурне в трафика, когато бяга или се нарани по някакъв друг начин.

Вдигнете шум, така че да провокирате мяукащия приятел да избяга. За съжаление това не е най-добрият метод, но ако нищо друго не помага си заслужава да опитате.

котка под колаСнимка: iStock

За съжаление, не всички от тези мерки са идеални за котката и лесно могат да причинят повече стрес. Ако откриете домашната си котка или бездомна котка под котката си, започнете бавно. Опитайте се да измъкнете котката, като използвате някои от методите, споменати по-горе. Ако това не помогне, може да се наложи да използвате по-драстични мерки, за да сте сигурни, че котката няма да бъде наранена, когато автомобилът тръгне. Както винаги, опитайте се да запазите ситуацията възможно най-спокойна, така че вече стресираното коте да не страда от повече емоционални сътресения. Безопасността на котката винаги трябва да бъде основен приоритет.

Вижте още:

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Как да пътуваме с две котки

Как котките влизат под капака на автомобила и как да ги предпазим

Виж още