Как да пътуваме с две котки

пътуване с две котки Снимка: iStock

З наем прерасно, че пътуването не е най-любимата дейност на гальовните животни и често е стреиращо както за тях, така и за нас, собствениците. Какво да кажем, ако имаме две котки и трябва да пътуваме с тях. Ако вашият случай е такъв - важно е за комфорта и безопасността на двете животинчета да сте напълно подготвени за пътуването, за да си спестите главоболия и ужасии като избягала котка, например.

За да направите нещата по-прости и по-безопасни за себе си и гальовните животни, ще ви дадем няколко съвета, които ще облекчат пътуването и подготовката за него.

1. Планирайте всичко до най-малкия детайл

Не се опитвайте да тръгнете на пътуване с две котки, без да сте направили много планове предварително. Трябва да планирате пътуването в зависимост от начина, по който ще пътувате. Ако ще шофирате, тогава ще трябва предварително да начертаете маршрута си, за да можете да планирате места, където да спрете за почивка.

Не всеки хотел приема домашни любимци, така че ако пътуването ви ще продължи няколко дни, трябва да имате избрани места за настаняване, преди да тръгнете. Също така е най-добре да определите какви ветеринарни грижи може да има по маршрута ви, за всеки случай.

Dogsandcats.bg

Пътуването със самолет с домашни любимци е съвсем друго изживяване. Има много специфични правила и изисквания, с които трябва да сте запознати, ако се опитвате да летите и с двете си котки. Международните правила за пътуване са доста строги, така че проверете изискванията няколко пъти, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нищо.

2. Уверете се, че всичко е актуализирано

пътуване с две коткиСнимка: iStock

Едно от най-важните неща, които можете да направите за вашите котки, преди каквото и да е пътуване с тях, е да се уверите, че цялата тяхна информация е актуална. Това включва да се уверите, че са в крак с всички необходими ваксинации, включително тези, необходими за мястото, на което ги водите. Носете техния паспорт или допълнителни документи, които съдържат важна информация.

Също така трябва да се уверите, че техния микрочип е актуализиран и не съдържа ваши стари данни за контакт. За съжаление, не е необичайно домашните любимци да се измъкнат по време на пътуване, което може да бъде изключително опасно за тях. Ако една или и двете ви котки нещо се случи с някой от мъркащите домашни любимци, трябва да сте сигурни, че всеки, който ги намери ще може да се свърже с вас без проблеми.

3. Вземете правилните транспортни чанти

Трябва да изберете транспортни кутии или чанти, които са изключително сигурни, като същевременно позволяват на котката ви да се движи. Ако летите с вашите котки, авиокомпанията ще има много специфични разпоредби относно размера и вида транспортни чанти, в които носите котките си, и разпоредбите обикновено са различни, ако котката ви лети в кабината или в карго.

Едно нещо, което много хора грешат, когато пътуват с повече домашни любимци, е да ги поставят заедно. Въпреки че някои котки може да се успокоят от присъствието на техния другар, обикновено е най-безопасно и удобно за вашите котки да имат свои собствени пространства.

Кгато двете животинчета се намират в една транспортна чанта в ситуации на силен стрес, котките могат да станат агресивни или да реагират уплашено, което може да доведе до битки или наранявания на едната или двете котки. Държането им на едно място също увеличава риска от блъскане един в друг по време на пътуване.

4. Говорете с вашия ветеринарен лекар

Дори ако се отдалечавате, вашият ветеринарен лекар трябва да знае, че ще пътувате с вашите котки. Той ще може да ви даде насоки, документи и лекарства, ако е необходимо. Котките могат да се възползват от лекарства против тревожност по време на пътуване, но те трябва да се дават само под ръководството на ветеринарен лекар.

Въпреки че може да знаете как се държи котката ви при бързо пътуване до ветеринаря, вероятно не знаете как ще реагира на дълги периоди от време в колата или летене със самолет.

Вашият ветеринарен лекар също ще може да се увери, че вашите котки са здрави и готови за пътуване. 

пътуване с две коткиСнимка: iStock

5. Не е изключено на котките ви да им стане лошо

Някои котенца, също както хората, се чувстват некомфортно от движението на кола. Някои мъркащи животни изпитват гадене, когато са в колата или пък, когато прекарат в нея продължителен период от време. Въпреки че лекарствата против гадене от ветеринаря могат да помогнат при гадене в колата, вие също можете да помогнете за успокояване на коремчетата на вашите котки, като спрете храна за 3-4 часа преди пътуването.

Не планирайте обаче да откажете храна за продължителни периоди, както бихте направили при хирургична процедура. Празният корем също може да доведе до гадене и дискомфорт на вашата котка. Нахранете котките няколко часа преди да планирате да тръгнете, но избягвайте да храна или лакомства точно преди пътуването.

6. Тренирайте с транспортните чанти

Един от начините, по които можете да помогнете на мяукащите животинчета да се чувстват по-комфортно по време на пътуването, е като ги обучите да свикнат с транспортни чанти предварително. Поставете клетките в зоната, където се намират котешките аксесоари, за да ги превърнете като част от интериора и място за почивка. Ако котките влизат в тях, спят или дори си играят вътре със сигурност ще им е много по-приятно да пътуват с тях, отколкото ако извадите кутиите непосредствено преди пътуването и накарате котките си да влазят вътре.

7. Винаги дръжте котките в транспортните чанти докато шофирате

Може да е изкушаващо да извадите едното или и двете си мъркащи приятелчета от транспортните чанти по време на пътуването. За съжаление, това е изключително опасно, тъй като мъркащият приятел може да иска да се разхожда около вас, да седне в краката ви, да се разхожда около педалите или да ви разсее докато шофирате.

Също така транспортните чанти, осигуряват защита на мъркащите животни при евентуален инцидент.

8. Може да са необходими каишки

Ако сте един от хората, които са се опитвали да обучават котките си на каишка, вероятно осъзнавате колко трудно може да бъде това. Въпреки това, когато пътувате с вашите котки, може да са необходими каишки, за да ги предпазите от евентуално бягане.

9. Направете транспортните чанти удобни

Често се препоръчва да включите нещо в кутията на всяка котка, което ще им помогне да се чувстват сигурни и защитени. Това може да бъде любимо одеяло, част от вашето облекло или играчки, които им харесват. Стремете се обаче да направите коша възможно най-удобен за всяка котка.

Не забравяйте, че ако летите със самолет, има ограничения за това какво можете да носите в кутиите на вашите котки, така че излишните предмети могат да представляват опасност за мяукащите животни.

пътуване с две коткиСнимка: iStock

Също така е добра идея да приготвите пелени за домашни любимци, където те ще могат да отидат до тоалетна вътре в кутията си. Инциденти се случват, когато котките са стресирани и също така е възможно пътуването ви да е по-дълго, отколкото котката ви може да издържи. Но със сигурност не искате котката ви да лежи в собствената си урина или изпражнения по време на пътуването.

Пътуването с един мъркащ приятел е предизвикателство, а с две котки може дори да бъде още по-трудно. Въпреки това е възможно, стига да тренирате котките си и да планирате всичко предварително. Осигурете им удобни транспротни чанти, които отговарят на изискванията за пътуването, пригответе документите, внимавайте с храната и се грижете котките ви да бъдат максимално спокойни по време на това преживяване.

Вижте още:

5 начина да направите пътуването на вашата котка с кола приятно

Каква транспортна чанта да избера за котката ми

Как да успокоим котката при пътуване със самолет

Виж още