Как котките влизат под капака на автомобила и как да ги предпазим

котка под кола Снимка: iStock

П рез студените зимни месеци навън може да е много неприятно, дори и за тези от нас, които са загърнати в дебели палта и шалове. За котките, които живеят навън или нямат възможност да се приберат в топъл дом, всяко пространство, което предлага отдих от хапещия вятър и студа, е добра възможност. Мястото под капака на автомобила е идеално в очите на тези котки, тъй като е защитено и често топло от наскоро включения двигател.

Котките се достигат до тези места тези пространства, като се качват на гумите на автомобила и се промушват в пространството над тях. Това им предлага криволичеща, но сравнително чиста пътека нагоре под капака на повечето автомобили, където могат да се сгушат до двигателя. Котките могат да бъдат примамени от топлината на наскоро използван автомобил или от подслона на неизползван такъв, но много мяукащи животни (включително домашните котки, които се намират навън в мокрото и студеното време) ще пълзят около двигателя и ще се огъват около частите на всички автомобили, които намерят, за да влязат под капака.

Защо котките влизат под капаците на автомобилите

котка под колаСнимка: iStock

Котките често търсят топли, сухи и удобни места, където да се скрият в студеното време. Телесната температура на котките е малко по-висока от тази на хората, така че те усещат студа по-лесно от нас въпреки козината си. Котките също така търсят топли места за почивка, за да не им се налага да изразходват повече енергия от необходимото, вероятно поради хищническата им природа и необходимостта да пестят енергия за лов.

Dogsandcats.bg

Топлата кола предлага подслон, топлина и затворено пространство, което напълно отговаря на техните нужди, въпреки че е много опасно за тях.

Котките обичат да влизат в тесни пространства, тъй като се чувстват по-сигурни, когато са обхванати от всички ъгли. Освен това котка, която спи или си почива на открито, е уязвима за нападение от хищници или други котки, така че идеално е пространство, което е лесно охранявано и оградено от повечето страни.

Какво се случва, ако котката е в капака на колата

Рядко има добър изход от това, че котката се е качила на капака на автомобила. Ако автомобилът не се движи, котката има късмет да не бъде тежко ранена или дори убита.

котка под колаСнимка: iStock

Ако котката е в капака на автомобила и автомобилът се движи, ето няколко ужасни ситуации, които могат да възникнат:

  • Топлинен удар - вътрешната температура на капака на автомобила може лесно да достигне до около 100 градуса, което бързо може да доведе до хипертермия (топлинен удар). Няма нужда да влизаме в подробности, тъй като е ясно, че гальовният приятел е изложен на сериозен риск от колапс и смърт, така че можете да видите колко опасно може да бъде за котката самото пребиваване под капака на работещ автомобил от гледна точка на топлината. Признаците на топлинен удар при котките включват задъхване, гласовитост, колапс, повръщане и гърчове.
  • Задушаване от изпарения
  • Изгаряния - вътрешните компоненти на автомобила също могат да се нагорещят много бързо, което води до толкова тежки изгаряния, че могат да доведат до смърт. Има съобщения за котки, спасени под капака на автомобил, чиято кожа се е сляла с компонентите на автомобила, което е тежко и опустошително нараняване.
  • Рани и наранявания - котка може да се провира и да се промъква между много части на автомобила, държани под капака, някои от които могат да се движат. Известно е, че котките се стряскат от стартирането на двигателя и падат върху задвижващите ремъци или частите на автомобила се движат, когато те лежат върху тях, и ги хващат вътре. Това лесно може да доведе до смърт чрез ампутация или разкъсване, което е ужасно да се мисли, но за съжаление е съвсем истинска заплаха.

Могат ли котките да оцелеят, когато са под капака на колата?

Невероятно опасно е котките да се намират под капака на автомобил, когато той се движи, но се е случвало да оцелеят след изпитанията. Някои котки като по чудо се отървават само с леки наранявания или без никакви наранявания.

котка под колаСнимка: iStock

Трябва ли да проверявам колата си за котки, преди да шофирам?

Повечето приюти за животни напомнят на шофрьорите всяка есен, когато температурите спаднат да почукат по капака на колата си преди да я запалят. През студените месеци собствениците на автомобили трябва винаги да проверяват автомобилите си, преди да ги запалят, дори и да са оставени за кратко. Това е така, защото котките са коварни и лесно могат да се вмъкнат в капака на автомобила ви, без да забележите, а това се случва много по-често, когато времето навън е лошо.

Има четири начина, по които трябва да проверявате автомобила си за потенциални котешки скривалища, преди да потеглите:

  • Визуално огледайте автомобила си, преди да се качите в него, включително под колата и върху гумите. Котките лесно се плашат и могат да се покатерят в долната част на автомобила, ако са под него, когато той запали.
  • Блъскайте по капака на двигателя, преди да влезете в автомобила.
  • Извършете физическа проверка, като отворите капака на автомобила.

Какво да направя, ако намеря котка в капака на колата си?

котка под колаСнимка: iStock

Ако отворите капака на автомобила си и откриете котка, която гледа към вас, можете да направите няколко неща, за да ѝ помогнете. Първо, ако я намерите, след като сте шофирали, трябва незабавно да потърсите ветеринарна помощ, тъй като котката ще се нуждае от спешен преглед. Обаждането в местния приют или спасителна служба, или свързването с ветеринарен лекар е най-добрият начин за котки, които са ранени или болни от това, че са били под капака на автомобила.

Ако откриете котка в капака на автомобила, преди да сте шофирали, тя вероятно ще се опита да избяга, когато отворите капака. Ако тя се движи, дайте ѝ време да се измъкне безопасно от машината. Можете също така да ударите по капака или да натиснете клаксона (това звучи подло, но е по-добре, отколкото да шофирате с котка в колата), за да я стреснете и тя да избяга от колата.

Ако котката е уплашена и не се движи или изглежда заклещена, обадете се на местния приют за животни, което е най-добрият ви шанс да изведете котката безопасно. Можете да носите чифт дебели ръкавици, за да извадите котката сами, но трябва да сте много внимателни, за да не нараните себе си или гальовния приятел.

Как да попреча на котката да влезе под капака?

Най-добрият начин да предотвратите проникването на котка под капака на автомобила е да държите автомобила си в гараж или на сигурно място, когато не го използвате. Висококачественото цялостно покривало за автомобил също е добра идея, но то трябва да е плътно, за да не позволява на котките да се качват върху колелата. Спрей за отблъскване на котки, разпръснат около автомобила, също може да бъде възпиращ фактор, но невъзможността за котките да влязат под капака на автомобила с помощта на обезопасен гараж е най-добрият начин да се предотврати това.

Влизането на котки под капака на автомобила изглежда невъзможно, но котките са гъвкави и ловки. Те могат да се вмъкнат в малки пространства, за да стигнат до топлина и безопасност, но това също така означава, че могат да си навлекат неприятности. Така че, като проверявате капака на автомобила си, преди да шофирате през зимата или при лошо време, можете да спасите котката от потенциално смъртоносен инцидент.

Виж още