Как да изперете легло за котки: 5 прости стъпки

котешко легло Снимка: iStock

О тлагали ли сте да изперете леглото на котката си и едва сега се захващате с това? Или може би котката ви е изцапала леглото си и се налага да го изперете възможно най-скоро. Така или иначе, леглото на котката ви все някога ще се нуждае от добро почистване, така че е добре да го направите сега.

За ваш късмет прането на котешкото легло не е особено сложно и само в няколко стъпки ще отстраните мръсотията от него. Има и няколко тайни, които ще ви разкрием сега и, които ще направят леглото на котката съвсем като ново!

Как да изперете легло за котка

котке спи в котешко леглоСнимка: iStock

Котките имат изострено обоняние, така че има някои продукти, които трябва да избягвате, когато почиствате леглото на мъркащия приятел. Тези продукти засилват миризмата на котешка урина, което не е това, което искате, ако почиствате котешка урина от леглото.

Dogsandcats.bg

Какво не трябва да правите, когато почиствате котешка урина:

  • Да използвате силно ароматизиран препарат
  • Да използвате продукт на амонячна основа

И така - как да почистим котешкото легло?

1. Отстранете остатъците и излишните течности

Преди да хвърлите леглото за котки в пералнята, отстранете излишните остатъци и течности. Ако котката ви е уринирала или повръщала върху леглото, попийте мястото с кърпа. Отстранете колкото е възможно повече течност, за да осигурите цялостно изпиране.

След това изсмучете с прахосмукачка насъбралата се котешка козина.

котешко леглоСнимка: iStock

2. Разделете калъфката, ако има такава

Разкопчайте ципа на покривалото на леглото за котки и го отделете от основата му. Пропуснете тази стъпка, ако покривалото на леглото на котката ви не се сваля.

3. Нанесете препарат за премахване на петна и миризми

Това е стъпка, която много собственици на домашни любимци пропускат, защото искат да хвърлят леглото за котки в пералнята възможно най-скоро. Въпреки това леглото на котката ви ще изглежда съвсем ново, ако първо направите тази стъпка. Освен това препаратът за премахване на петна помага за отстраняване на силни миризми, така че не искате да пропускате тази стъпка. Използвайте препарат от зоомагазин, който е безопасен за домашни любимци.

4. Пране в гореща вода

Пуснете пералната машина и използвайте цикъл с гореща вода. Добавете перилния препарат.

Содата за хляб е чудесна добавка към прането, защото повишава ефективността на перилния препарат и се бори с петната и миризмите. Тя действа и като естествен омекотител за тъкани.

Ако не можете да поберете леглото в пералната машина, можете да напълните ваната с гореща вода и да го изперете на ръка. Това е трудоемко, но можете да сте сигурни, че леглото на котката ще бъде изключително чисто.

5. Оставете да изсъхне

котешко леглоСнимка: iStock

Въпреки че е изкушаващо да хвърлите котешкото легло в сушилнята, най-добре е да го оставите да изсъхне на въздух. Сушенето на въздух ще удължи живота на леглото, а освен това въздухът ще отнесе всички задържащи се миризми.

Колко често трябва да перем леглото на котката?

Котките са хигиенични същества, така че леглото не е нещо, което трябва да се пере толкова често. Все пак котките имат мазнина и пърхот също като нас, така че леглото трябва да се почиства редовно.

Добре е да перете леглото на домашния си любимец поне веднъж месечно. Това означава да следвате стъпките по-горе за дълбокото му почистване.

Освен това ежеседмичното почистване с прахосмукачка ще удължи живота на леголото и ще го поддържа чисто, без излишна козина.

Колко време е необходимо, за да избледнее котешката урина?

Справянето с котешката урина е една от най-трудните части от притежаването на котка. За съжаление, миризмата на котешка урина може да се задържи за известно време, но това не означава, че е невъзможно да се премахне.

котешко леглоСнимка: iStock

Бързото отстраняване на урината е от решаващо значение. Не искате урината да попие в материала и да рискувате да се получи трайно петно. Освен това миризмата е много по-трудна за премахване в този момент. Използвайте ензимен препарат от зоомагазин, за да отстраните напълно петното и да сте сигурни, че миризмата не привлича котката ви. В противен случай не е изключено мъркащият приятел да повтори мястото и да уринира втори път извън тоалетната си.

Вижте още:

Как да почистим котешката урина

7 миризми, които котките мразят

Как да премахна котешка урина от обувките ми

Виж още