Как да премахна котешка урина от обувките ми

котка и обувки Снимка: iStock

Д окато котките са прекрасни домашни любимци, недостатъкът от притежаването на мяукащ приятел е, че те не винаги използват тоалетната по начина, по който трябва. Често срещан проблем на собствениците на мяукащи животни е те да избират някое друго място за тоалетна, като това много често са наши вещи - леглото, килимът, дрехите ни или пък… обувките.

Котешката урина има характерна миризма, която трудно се отстранява от мебелите, а за дрехите и обувките - може да е предизвикателство. Ако котката ви поради някаква причина е уринирала в обувките ви - първо трябва да премахнете остатъчната котешка урина и след това да се справите с миризмата, която остава след себе си.

  • Стъпка 1

Изплакнете пострадалите обувки с топла вода, за да премахнете котешка урина, която все още е върху тях. Не забравяйте просто да изплакнете обувките и да не ги накисвате. Подсушете ги старателно с кърпа или хартиени кърпи.

обувки в пералняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Стъпка 2

Ако обувките могат да се перат в пералня - пригответе ги за там. Добавете оцет (около четвърт чаша) и вашия нормален перилен препарат. След измиване обърнете обувките с предната част надолу, за да изсъхнат.

Ако не можете да изперете обувките си (особено ако са кожени) - използвайте само оцет и вода - втрийте добре със стара четка за зъби или някоя, която е подходяща за целта. След което изплакнете и избършете обувките с кърпа.

  • Стъпка 3

Можете да използвате Боракс, който е широко разпространено средство за почистване на различни неща у дома. Той би бил подхоящ, ако обувките ви са от кожа или друг материал различен от плат. Можете да поръсите мястото, където котката ви е уринирала и да оставите обувката си за една нощ така. На сутринта - изтръскайте и изплакнете.

  • Използване на ензимен препарат за почистване на котешка урина

В зоомагазините се продават препарати, които са създадени така че да премахват ефективно миризмата от котешката урина. В зависимост от материята на вашите обувки - можете да опитате да почистите и с такъв прерат.

  • Сода за хляб

Содата за хляб е безопасното, естествено решение на много проблеми с миризмата, включително тези, които включват котешка урина. Тя със сигурност би могла да помогне и да абсорбира миризмата от котешката урина от обувките ви. Поставете хартия или вестник, след което вземете „пострадалата обувка“. Поръсете обилно със сода за хляб от вътрешната и външната част на обувката. Оставете час-два обувката си така покрита със содата, а след това изтръскайте добре содата. Можете дори да използвате прахосмукачка, за да я изсмучете.

котка у домаСнимка: iStock

Със сигурност никой собственик няма да остане във възторг, ако котката напикае обувките, но когато живеем с домашен любимец, трябва да сме подготвени за странни ситуации. И все пак, можем да предотвратим всичко това, ако прибираме ценните си вещи или обувки и наблюсаваме гальовния спътник дали се чувства добре.

Ходенето до тоалетна извън нея често е израз на някакво недоволство или състояние на котката. За да не се повтори тази ситуация - трябва да разберем какво е провокирало мяукащия ни приятел да постъпи така.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Как да почистим котешката урина

Виж още