7 миризми, които котките мразят

котка в кухня Снимка: iStock

М яукащите животни имат едно от най-мощното обоняние в царството на животните. Котките имат по-силно обоняние от кучетата, а сравнение с нас, хората - то е около 14 пъти по-силно.

Знаем, че гальовните животни постоянно душат всичко и изглеждат сякаш наистина усещат някаква определена миризма. Истината е, че те надушват нещо и често поради силното им обоняние - могат да не харесват определени миризми.

Нека да разгледаме седем аромата, които котките мразят, за да можете да ги сведете до минимум във вашия дом или да ги използвате като репелент за зони, които искате да направите недостъпни за домашния любимец.

1. Цитрусови аромати

лимонСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Повечето котки се притесняват от миризми на цитрусови плодове, като лимон, лайм, портокал и грейпфрут. Можете да се възползвате от това, като поставите портокалови или лимонови кори на местата, до които не искате мяукащия приятел да стъпва. Също така, можете да направите естествен препарат с лимон, който да пръскате. Хубавото е, че за вас миризмата е приятна, а в същото време котката ви бързо се обръща на другата посока.

Напомняме, че тези плодове не бива да се поглъщат от котките, тъй като са опасни за тях, но хубавата новина е, че тъй като мяукащите животни ненавиждат аромата им - едва ли ще се стигне до евентуалното им хапване.

2. Лавандула и евкалипт

Лавандулата може да се използва за възпиране на много животни, включително насекоми. В някои случаи лавандулата във вашата градина ще попречи на котката ви да се „забърква“ с другите растения, особено ако е смесена с други остри миризми като евкалипт.

Тези растения обаче са токсични за котките, така че ги дръжте надалеч или не ги внасяйте в къщата. Също така е най-добре да избягвате използването на тези етерични масла в области, където вашата котка може да ги погълне.

3. Розмарин и мащерка

Обикновените готварски билки, розмаринът и мащерката имат силни миризми, които котките не харесват. Ако искате да възпрете мяукащия приятел да приближава останалите ви растения - можете да отглеждате такива, още повече, че ще имате билки за вас.

Розмаринът и мащерката са предимно безвредни за котките, но избягвайте да използвате етерични масла с тези аромати. Те са концентрирани и могат да причинят храносмилателни разстройства и дискомфорт при поглъщане.

4. Люто и къри

Силните подправки като пипер и къри не са забавни за котките, поради което много хора използват лют червен пипер или черен пипер като възпиращ фактор за гальовните животни. Това обаче не е препоръчително, тъй като могат да бъдат токсични за мяукащите животни. По-добре изберете по-безопасна алтернатива.

5. Оцет

ябълков оцетСнимка: iStock

Повечето котки мразят аромата на оцет и той може да се използва като безопасно възпиращо средство почти навсякъде. Оцетът мирише силно за хората, но обикновено ароматът намалява, когато изсъхне. Котките обаче все още могат да го помиришат, което го прави ефективен за зони, където не искате котката ви да обитава.

Имайте предвид, че някои котки могат да уринират след като сте почистили с оцет, така че обърнете внимание как реагира домашният ви любимец. Избягвайте да почиствате котешка урина само с оцет, тъй като той сам по себе си, не може да изкорени миризмата и котката ви може да повтори белята на същото място. Ензимен препарат от зоомагазин или комбинация от оцет и сода биха били по-ефективни за почистване на котешка урина.

6. Кафе

Със сигурност сте забелязали, че мъркащите животни не проявяват интерес към кафето ви и можете да сте спокойни да оставите чашата си без надзор без да се притеснявате, че котката ще пие от нея. Въпреки това - трябва да внимавате, защото кафето е токсично и не бива в никакъв случай котката ви да го облизва.

7. Мръсна котешка тоалетна

Макар че гальовните животни уринират и използват миризмата си, за да маркират територия - това не значи, че можете да си позволите да занемарите тоалетната им. Котките са чисти животни, често капризни, затова тоалетната следва да се почиства стриктно.

Ако имате домакинство с няколко котки, уверете се, че имате достатъчно тоалетни, за да може всяка да има своето си място.

Мощното обоняние на котките може да направи дори най-приятните аромати (за нас) силно неприятни за тях, което можете да използвате в своя полза. Ако искате да държите котката си далеч от градината си или от мебели, можете да използвате аромати, които знаете, че котката ви мрази като възпиращ фактор. Важно е обаче да внимавате с етеричните масла и аромати, които могат да бъдат токсични за котките.

И все пак - не дразнете прекалено мяукащия си спътник с тези аромати. Все пак вашият дом е и негов и той трябва да се чувства щастлив и комфортно.

Вижте още:

Как да почистим котешката урина

Как да премахна котешка урина от обувките ми

Опасни ли са за котките етеричните масла

Виж още