Как да кажа на котката си, че я обичам: 7 чудесни начина

домашна котка Снимка: iStock

А ко имате коте, което обожавате, ще искате да покажете любовта си по всеки възможен начин! Но понякога „езикът на любовта“ на нашето коте не съвпада с това, което очакваме. Ако сте топли и любящи към котката си и се съобразявате с всичките ѝ нужди, вашият скъпоценен приятел вероятно вече знае колко много ви е грижа за него. Но да научите няколко начина, по които можете да кажете на котката си „Обичам те“, никога не е лоша идея.

Ето няколко доказани начина да споделите любовта си с вашето коте и да му покажете колко го цените като ваш пухкав спътник!

1. Бавното мигане

домашна коткаСнимка: iStock

Случвало ли ви се е котката ви ви гледа и да мига бавно във ваша посока? Дългото, бавно котешко мигане е сигурен начин да покажете на мъркащия приятел, че го цените. Котките мигат бавно, за да споделят, че се чувстват в безопасност, и да ви кажат, че ви имат доверие. И вие можете да направите същото в отговор. Просто срещнете очите на котката си и мигайте бавно. Все пак не задържайте погледа на котката си твърде дълго - това може да предизвика гальовния приятел или да го ентусиазира за игра.

Dogsandcats.bg

2. Отговаряйте на мяукащата си котка

Вашата котка вероятно има репертоар от мяукане и мъркане, които използва за общуване. Много от тези звуци не се служат за общуване с други котки - те са предназначени само за хората! С малко усилия можете да се научите да разпознавате какво се опитва да каже котката ви с всички различни звуци, ако вече не знаете. Вниманието и отзивчивостта към нуждите на котката ви - независимо дали тя иска внимание, или иска да напълните купичката с вода - ще помогнат на котката ви да разбере, че ви е грижа за това, за което тя се грижи.

3. Почивайте си заедно

домашна коткаСнимка: iStock

Понякога може да видите котката си да седи точно на една ръка разстояние и да се взира в далечината. Може да ви се струва, че ви пренебрегва, но когато котките правят това, те всъщност просто се социализират по свой начин. Това е все едно да кажете: „Хей, не искам да се гушкам в момента и уважавам пространството ти, но те харесвам, така че ще дойда да си побъбрим“. Ако котката ви дойде да се погали, можете да се протегнете за кратко погалване, но след това я оставете да се наслаждава на спокойната ви компания.

4. Подражавайте на общуването им

Ако котката ви обича да говори, можете да се опитате да ѝ отвърнете. Обикновено котките мяукат с високи тонове и ако им отвръщате с подобни тонове и интонации - това може да помогне на мъркащия приятел да разбере, че му говорите. Котките умеят добре да разчитат тона на гласа и игрите с имитация могат да им помогнат да се чувстват близки с вас.

5. Не пропускайте галенето и масажите

домашна коткаСнимка: iStock

Повечето котки се поддържат доста чисти, но въпреки това обичат да бъдат обгрижвани. Ако разрешите старателно козината на мяукащия приятел, това със сигурност ще го направи щастлив и ще го размърка силно. Галенето на котката ви действа по същия начин, като вид мек, нежен масаж.

6. Играйте с котката

Вашата котка вероятно има играчки, с които може да си играе сама, но упражненията са по-забавни с някой друг. Ако всеки ден отделяте време да играете с котката си, това може да ѝ помогне да изразходи излишната енергия и да ви помогне да се сближите с нея. Играчките в стил въдица са чудесни варианти за забавление и ще превърнат времето за игра в забавно и вълнуващо. Можете също така да хвърляте малки топки играчки, които котката ви да хваща - само не очаквайте да ги върне обратно!

7. Глезете с лекомства или котешка мента

Можете да прекалите с лакомствата, но няколко тук-там могат да бъдат добър начин да възнаградите котката си, да споделите обич и като цяло да ѝ донесете малко щастие. Ако мъркащият приятел не полудява по лакомствата, опитайте няколко различни варианта, докато откриете нещо, което наистина го вълнува. Играчките с котешка мента са друг вариант, който действа добре на много котки. Даването на случаен подарък на котката е чудесен начин да споделите любовта си по начин, който тя ще оцени.

домашна коткаСнимка: iStock

Както виждате, котките мяукащите животни не са много по-различни от нас - те искат да споделят времето си с нас, да общуват и да играят. Научаването на някои от сигналите на котката ви може да ви помогне да споделите любовта си с нея и да разберете какво иска тя в конкретните моменти.

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Какъв тип личност е котката ми

Виж още