Как да кажем „не“ на котката

домашна котка Снимка: iStock

О т време на време трябва да казваме на гальовните животни „не“, когато се държат лошо или са на път да направят нещо, което не трябва. Но просто изричането на думата не е достатъчно. Трябва да придружите командата с действия, за да бъде разбрано съобщението.

Котките не разбират думата „не“. Следователно начинът, по който го казвате на котката си, е от решаващо значение. Когато дисциплинирате гальовния приятел с командите, използвайте твърд, авторитетен тон и не променяйте начина, по който ги казвате.

По този начин вашата котка ще разбере какво искате да комуникирате.

Ако искате да научите как да кажете на котка „не“, ние имаме няколко съвета как можете да „разубедите“ котката си от лошото държание.

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

Котките разбират ли думата „не“?

Котките не говорят езици. Това автоматично означава, че те не разбират думата „не“, освен ако не са обучени. Да научите котката си да знае кога да спре да прави нещо е от решаващо значение, ако:

 • Драска мебелите ви
 • Моли за храна
 • Не се разбира с друг домашен любимец
 • Скача или се катери там, където не трябва
 • Дъвче опасни стайни растения или предмети
 • Проявява агресия и наранява членовете на вашето семейство

Докато котките не могат да разберат човешките думи и техните значения, те могат да разпознаят звука на „не“, особено ако собствениците им го казват по отличителен, последователен начин. Това може да помогне на вашата котка да разпознае звука. С обучение те в крайна сметка ще разберат какво означава и трябва да отговарят на командата, когато я кажете.

Как да кажем „не“ на „котешки език“?

Когато дадете устна команда на вашата котка, тя ще слуша височината и силата на гласа ви и ще го свърже с това, че сте ядосани.

Ако не внимавате как обучавате котката си, тя няма да спре да извършва действието, но ще се научи да го прави, когато не сте наоколо, за да я спрете.

Ето защо не трябва да крещите на котката си. Вместо това останете спокойни и се съсредоточете върху това да я научите да разбира какво ѝ казвате. За да научите котката си да разбира кога казвате „не“, изпълнете следното:

домашна коткаСнимка: iStock

 • Авторитетен глас

Една от най-важните стъпки, за да кажете „не“ на котката си, е да настроите правилния тон. Ако дадете командата по същия начин, по който казвате „Добро коте“, котката ви ще изтълкува погрешно това, което комуникирате, и няма да научи какво означава заповедта. Може дори да си помисли, че я насърчавате да се държи лошо.

Вместо това подчертайте недоволството в гласа си, като кажете „не“ силно и твърдо, без да крещите. Вашата котка ще обърне внимание на височината на гласа ви и ще разбере, че е различен от типичните ви звуци за комуникация.

 • Постоянен тон

Друг начин да кажете „не“ и всъщност да накарате гальовния пирятел да разбере какво означава това е да използвате последователен тон, когато давате команда. Ако се отклоните от твърдия, авторитетен тон, който използвате, когато го казвате, котката ви ще се обърка и няма да я разпознае като същата дума.

 • Език на тялото

Езикът на тялото също играе важна роля в това колко добре вашата котка схваща командата. Мъркащите животни разкриват какво мислят и чувстват чрез езика на тялото си и реагират на физически сигнали от други същества, включително техните собственици.

домашна коткаСнимка: iStock

Използването на пръста ви, за да посочите котката си, докато казвате „не“, е ефективен начин да привлечете вниманието ѝ. Може също така да опитате да игнорирате котката си за няколко минути, което може да я накара да разбере, че прави нещо нередно. Някои котки се държат лошо, за да привлекат вниманието на собственика си. Игнорирайки го, котката ще се отегчи и ще се насочи към нещо друго.

 • Използвайте възпиращ фактор

Понякога само казването на думата „не“ не е достатъчно, за да попречи на котката ви да прави това, което не трябва. Ако тя откаже да слуша командата ви, възпрете я, като издадете силен, неприятен шум, например пляскане с ръце или силно почукване по масата. Не прекалявайте и не плашете котката си. Целта на тези действия е да я накарет да ви послуша и да я обезсърчите от нежеланото поведение, което извършва.

Защо котките не слушат команди?

домашна коткаСнимка: iStock

Разочароващо е, когато котката ви игнорира вашите команди и продължава да прави нещо, което не искате. Въпреки че може да има невинно обяснение, вашата котка вероятно няма желание да слуша вашата команда.

Ако котката ви е чула командата ви, ушите ѝ ще потреперят. Може също така да обърне глава в знак на признание. Това са сигнални признаци, че вашият домашен любимец ви игнорира. Ето основните причини, поради които котката ви не слуша командите ви:

 • Липса на разбиране
 • Възраст
 • Липса на мотивация
 • Вие не сте „шефът“ и котката ви предпочита да слуша друг член на семейството

Как да научите котката си да ви слуша

Ако имате затруднения да накарате котката си да ви слуша, опитайте някои от следните техники за обучение:

домашна коткаСнимка: iStock

 • Дайте лакомство на котката си, когато се държи прилично
 • Погалете и похвалете котката, когато ви е послушала
 • Не се карайте на котката си и избягвайте негативни тактики

Въпреки че да кажете „не“ на вашата котка и да я накарате да разбере какво имате предвид е сложен процес, вие трябва да бъдете постоянни, за да помогнете на вашия домашен любимец да разбере какво означава това. Котките не винаги имат намерение да правят палави неща, но ако ги накарате да спрат да ги правят възможно най-рано, това може да помогне за предотвратяване на всякакви нежелани ситуации по-късно.

Виж още