Как да лекуваме котка от хранителна алергия

котка и храна Снимка: iStock

З а съжаление както при хората така и при животните алергиите не се лекуват. Но хубавата новина е, че може да се работи значително по тяхното облекчаване. Ако сте открили храна, от която котката ви изпитва алергии, знаете какво трябва да направите - да промените диетата и да избягвате алергена.

Разбира се ветеринарният лекар би бил пръв съветник в това как да се справите със ситуацията, как да промените менюто на мяукащия приятел и с какъв вид храна трябва да го храните.

Повече за елиминационните диети при котките

Ако гальовният ви спътник има хранителна алергия, ще трябва да намерите хипоалергенна диета, която не съдържа алергена. Има няколко налични опции за елиминационна диета, включително:

котка и хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Протеинови диети с рецепта: Вашият ветеринарен лекар може да препоръча диета с рецепта, която е предназначена за котки с хранителни алергии. Тези диети съдържат източници на протеини, които са разбити на малки фрагменти (хидролиза), така че имунната система да не може да реагира на тях.
 • Предписани нови протеинови диети: Това са диети, които съдържат нови източници на протеини и обикновено ограничен брой съставки за намаляване на риска от алергична реакция.
 • Домашно приготвени диети: Ако предпочитате да приготвяте храната на котката си у дома, ще трябва да работите с вашия ветеринарен лекар или ветеринарен диетолог, за да се уверите, че диетата на вашата котка е хранително балансирана и не съдържа потенциални алергени.

Вашият ветеринарен лекар може също да препоръча лекарства, които да помогнат за справяне с алергиите на вашата котка, като антихистамини или стероиди. Тези лекарства обаче са само временно решение и не са заместител на хипоалергенна диета.

Лекарства с рецепта за котки

Ако се налага - вашият ветеринарен лекар може да предпише определени лекарства, които да приема вашият мъркащ приятел, за да облекчи състоянието си.

Добавки без рецепта

В някои случаи може да успеете да помогнете на алергията на вашата котка с по-холистичен или изцяло естествен подход. Ето някои лекарства без рецепта, които можете да използвате у дома, за да облекчите алергиите на вашата котка, но задължително се консултирайте с ветеринарния си лекар преди да опитате с тях.

 • Омега-3 мастни киселини

Добавката с рибено масло може да бъде полезна за котки, страдащи от сезонни алергии. Изследванията показват, че добавките с рибено масло могат да намалят симптомите на кожна алергия и да защитят кожните клетки от алергени.

Рибеното масло обаче може да бъде твърде богато за някои котки, затова задължително се консултирайте с ветеринарния лекар.

котка и хранаСнимка: iStock

 • Пробиотици

Пробиотиците могат да бъдат полезни за котки с хранителни алергии, които страдат имат храносмилателни признаци. Ако вашата котка има необичайно чревно бактериално натоварване, пробиотиците могат да бъдат от полза. Въпреки това добавянето на котки с пробиотици от хора не е добра идея. Котките имат различни чревни бактерии от хората, така че винаги трябва да използвате продукт, специфичен за котките.

Съвети за предотвратяване на котешки алергии

Въпреки че няма гарантиран начин за предотвратяване на алергия при даден мъркащ приятел, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска както от хранителни, така и от алергии към околната среда.

 • Започнете да четете етикетите на котешки храни за потенциални алергени

Ако вашата котка има хранителна алергия или е чувствителна към определени храни, не забравяйте да започнете внимателно да четете етикетите на всяка храна, която ѝ давате. Потърсете храни, които не съдържат алергена и избягвайте всякакви храни с неясни или общи съставки като „месо“ или „месни субпродукти“.

Проверете списъка със съставките за потенциални алергени и имайте предвид, че някои съставки могат да имат различни имена. Например, пилето може да бъде посочено като „пилешко брашно“, „пилешко брашно от странични продукти“ или „пилешка мазнина“, но всички ще съдържат протеина, който причинява алергията.

 • Контрол на бълхите

Алергията към бълхи може да подлуди вашата котка. Ако вашата котка страда от алергия към бълхи, важно е всички домашни любимци в домакинството, включително котки и кучета, да бъдат подложени на контрол срещу бълхи. Използвайте средство против бълхи и кърлежи, което е специфично за вашия домашен любимец. Също така, не давайте на котката си лечение против бълхи и кърлежи, което е предназначено за кучета.

котка и хранаСнимка: iStock

 • Комбинация от терапии

Какво можете да направите за вашата котка за лечение на алергии? Всяка котка е различна и алергията на всяка котка може да бъде причинена от много фактори. Отговорът може да не е толкова прост, колкото си мислите. Отнема време и опити за контролиране на алергиите. Обикновено ще трябва да използвате комбинация от терапии. Можете да работите с вашия ветеринарен лекар, за да определите какво трябва да дадете на котката си, за да спре сърбежа.

И не забравяйте за някои от ежедневните и седмичните стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите преодоляването на котешките алергии от вашата котка.

Ето няколко съвета:

 • Хранете котката си с висококачествена диета, която не съдържа потенциални алергени.
 • Избягвайте да давате на котката си остатъци от масата или лакомства, които съдържат потенциални алергени.
 • Въвеждайте постепенно нови храни и наблюдавайте котката си за признаци на алергична реакция.
 • Поддържайте околната среда на вашата котка чиста и свободна от потенциални алергени като прах и мухъл.
 • Редовно разресвайте котката си, за да премахнете всички потенциални алергени от козината ѝ.

Хранителните алергии могат да бъдат предизвикателно състояние както за котките, така и за техните собственици. Въпреки това, с подходящите грижи и внимание, можете да помогнете на вашия котешки приятел да остане здрав и щастлив. Ако подозирате, че котката ви има хранителна алергия, важно е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар и да следвате внимателно неговите препоръки. С търпение и постоянство можете да помогнете на вашата котка да преодолее алергиите си и да се радва на добро здраве цял живот.

Вижте още:

Как да разберем дали котката е алергична към определена храна

Защо котката ми яде само мокра храна

Виж още