Как да разберем дали котката е алергична към определена храна

котка се храни Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка, вероятно знаете колко е важно да им осигурите балансирана и здравословна диета. Но какво се случва, когато вашият котешки спътник започне да изпитва необясними симптоми като повръщане, диария или сърбеж по кожата?

Това може да са признаци на хранителна алергия, състояние, което може да засегне някои котки. Идентифицирането на точния алерген може да бъде трудна задача, но е от решаващо значение за здравето на вашата котка, така че да можете да намерите диета, която е подходяща за тях. Нека да разгледаме някои от стъпките, които трябва да предприемете в този процес.

Как да диагностицираме хранителни алергии при котки

котка се храниСнимка: iStock

Диагностицирането на хранителни алергии при котки може да бъде предизвикателство, тъй като признаците могат да бъдат подобни на тези на други заболявания. Признаците са предимно свързани с кожата и котката ви може да се чеше прекомерно или да се мие прекалено много в резултат на сърбеж. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча серия от тестове, за да определи дали гальовният приятел има хранителна алергия. Ето някои от първите стъпки и тестове, за да определите дали вашата котка има хранителна алергия.

Dogsandcats.bg

1. Потърсете знаците

Най-видимият признак на хранителна алергия идва от навиците на поддържане на козината на вашата котка. Мъркащият приятел ще прекарва повече време в чесане, миене на козината или дори хапане. Най-често срещаните области са шията и главата, но могат да бъдат засегнати и други части на тялото. Кожата може да се зачерви, да изсъхне и да се образува коричка, а котката ви може дори да има неугледна козина.

Могат да се появят и храносмилателни признаци, понякога придружени от кожни проблеми. Те обаче не са толкова често срещани.

Ако забележите кожни или стомашно-чревни признаци, трябва да посетите вашия ветеринарен лекар за преглед, тъй като колкото по-рано разберете какво се случва, толкова по-скоро котката ви ще започне да се чувства по-добре.

2. Изключете други видове алергии

  • Опитайте кожен тест

Ако вашият ветеринарен лекар подозира, че котката ви страда от повече от една алергия (например хранителна алергия или дерматит), той може да препоръча кожен тест. Това включва инжектиране на малки количества потенциални алергени под кожата на вашата котка и наблюдение на реакцията им, за да се определи дали котката ви е алергична към специфични алергени от околната среда като акари от домашен прах, полени от трева и плевели.

котка се храниСнимка: iStock

  • Направете кръвни изследвания

Вашият ветеринарен лекар може също да препоръча кръвен тест, за да провери наличието на антитела към специфични алергени. Отново, това е добър тест, ако вашият ветеринарен лекар подозира, че котката ви страда и от други видове алергии, тъй като не е полезно да се диагностицират хранителни алергии. Кръвта се тества срещу обширен профил от потенциални алергени като паразити и разнообразие от полени. Ако тестът е положителен, вашият ветеринарен лекар ще препоръча котка да получи имунотерапия.

  • Проверете дали не е алегия към бълхи

Винаги, когато се сблъсквате с алергии при вашата котка, трябва да се уверите, че тя не се чеше поради други причини, като например заразяване с бълхи. Котките често страдат от алергичен дерматит от бълхи, който се появява, когато имунната система на мяукащия приятел разпознае слюнката на бълхата като „чужда“ и предизвика преувеличен отговор на едно ухапване от бълха. Използването на редовни висококачествени продукти за външни паразити ще облекчи чесането на вашата котка поради този друг вид алергия.

3. Започнете елиминационна диета

Това е най-важната и последна стъпка в случай че се установи алергия към храни. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча да поставите котката си на елиминираща диета, за да определите дали конкретна храна причинява алергията. Това включва хранене на вашата котка с нов източник на протеини (протеин, с който те никога не са били хранени преди) и елиминиране на всички други хранителни протеини от диетата им за няколко седмици.

котка се храниСнимка: iStock

Важно е да следвате стриктно елиминационната диета и да избягвате всякакви потенциални алергени. Ще трябва да храните котката си само с новия източник на протеин в продължение на поне 4-6 седмици, за да видите дали проблемите ще се отстранят. Ако мяукащият приятел се подобрява вашият ветеринарен лекар може постепенно да въведе отново други хранителни съставки една по една, за да определи коя от тях причинява алергията (това обикновено се нарича хранително предизвикателство).

Как се появяват хранителните алергии при котките?

Хранителните алергии се появяват, когато имунната система на котката реагира прекомерно на определен протеин в диетата им. Въпреки че всяка храна може да предизвика алергична реакция, някои протеини са по-склонни да предизвикат алергии при котки, отколкото други. Например, някои често срещани виновници включват говеждо, пилешко, риба, млечни продукти и зърнени храни като пшеница и царевица.

Подобно на нас, котките могат да развият алергии на всяка възраст и е необходимо повторно излагане на алерген в продължение на няколко месеца или дори години, за да се развият признаците. Излагането на алергена ще задейства признаците, което може да обясни, че са непостоянни, ако котката ви не яде винаги една и съща храна. Всяка котка може да бъде засегната от това състояние.

котка се храниСнимка: iStock

Определянето дали вашата котка страда от хранителни алергии може да бъде предизвикателство, тъй като признаците могат да бъдат неясни и подобни на други състояния. Най-честите признаци на хранителни алергии при котки включват сърбяща кожа, повръщане, диария или пък ушни инфекции. Следете състоянието на мяукащия приятел и работете заедно с ветеринарния лекар, за да установите причината за алергията на котката. Ако се установи алергия към храна - следвайте стриктно диетата, за да разберете коя е съставката, която дразни гальовния ви спътник.

Вижте още:

Котката ми се чеше прекомерно - как да я спра?

3 ползи за здравето от храната за котки без зърно

5 признака, че котката ви е заразена с паразити

Виж още