Защо котката ми яде само мокра храна

котка се храни Снимка: iStock

М яукащите приятели са много придирчиви спрямо вкусовите си предпочитания. Някои обожават да консумират суха храна, а други мокра. Други път държат на определен вид и марка и, ако случайно в зоомагазина няма от любимата котешка храна, положението у дома става много напечено, тъй като котката ви отказва да яде друга...

В тази статия ще поговорим за мяукащите животни, които предпочитат да консумират предимно мокра храна и каква може да е причината за това тяхно предпочитание.

Защо котката ми яде само мокра храна?

котка се храниСнимка: iStock

Можем да мислим мократа храна като тенджера домашно приготвена гозба, в сравнение със сухата зърнена закуска. Котешкото обоняние е около 14 пъти по-добро от нашето. Можете ли да си представите богатите миризми, които идват от консервата, за разлика от сухите гранули?

Dogsandcats.bg

Някои котки просто ядат мокра храна, защото мирише по-добре и е по-вкусна от сухата.

Разбира се, някои гальовни животни може просто да предпочитат мократа храна с напредване на възрастта или ако имат здравословно състояние, при което мократа храна е по-лесна за дъвчене. Други представители може да се нуждаят от по-високото съдържание на вода, което се намира в мократа храна. Котките не пият толкова вода колкото кучетата, тъй като в миналото са обитавали предимно сухи райони. Често си набавят количеството вода чрез храната.

От друга страна сухата храна е удобен вариант, който обикновено е по-евтин от мократа или прясно приготвената храна и има някои рецепти, които осигуряват на вашата котка всички хранителни вещества, от които се нуждае.

Защо мократа храна е добър избор за котките?

Като цяло мократа храна може да е по-здравословна от сухата, защото поддържа гальовните животни хидратирани. Котките са много податливи на проблеми с уринирането. Бъбречното заболяване всъщност е често срещано заболяване при мяукащите спътници. Някои представители могат дори да развият котешки идиопатичен цистит поради предизвикано от стрес възпаление, което дразни лигавицата на пикочния им мехур. Поради тази причина е наложително вашата котка винаги да има достатъчно вода в системата си. Сухите гранули дехидратират и повечето котки не пият много вода, така че обикновено се препоръчва мократа храна, за да подпомогне нивото на водата в тях.

котка се храниСнимка: iStock

Мократа храна също обикновено съдържа повече месо, което е голям плюс, тъй като котките са месоядни животни и се нуждаят от значително количество протеин в диетата си. Тези фактори обаче в крайна сметка зависят от формулата и марката на конкретната храна.

Как да подходим, ако котката отказва изобщо да яде суха храна?

Колкото и полезна да е мократа храна за мяукащите животни, добре е котката ви да се храни и със суха. Не бива да забравяме, че мократа храна се разваля бързо и трябва да се изяде веднага щом се постави в купичката. Това прави храненето на котката доста сложно. Докато гранулите могат без проблем да останат цял ден в купата на мяукащия приятел и той да си хапва, когато пожелае.

Ето няколко идеи как внимателно да напомните на котката си, че не бива да консумира само мокра храна:

  • Постепенно давайте по-малко количество от мократа храна и повече от сухата.
  • Хранете котката си първо с малко количество суха храна (за да сте сигурни, че ще я хапне) и след това добавете мокра.
  • Опитайте различни видове сухи храни. Може проблемът да е в марката или вкуса, който сте избрали и котката ви просто да не харесва конкретно тази суха храна.
  • Придържайте се към решенията си. Трябва да устоите на желанието да угодите на котката си, когато отказва да се храни в знак на протест. Бъдете сигурни, че когато гальовният спътник е гладен - ще се храни. Не забравяйте, че ако отстъпите и му дадете мократа храна, ще започнете целия процес отначало. Освен това вие потвърждавате, че „бунтовническите действия“ на котката ѝ носят това, което иска. А знаем колко хитри са мъркащите приятели и как умело се възползват от нашите слабости.

котка се храниСнимка: iStock

Ако вашата котка жадува за консервирана храна, може да искате да се откажете от сухите неща завинаги, тъй като вероятно е по-добре за нея. Ако текущата  избрана рецепта не отговаря на бюджета ви или смятате, че може да не е най-здравословният избор, говорете с вашия ветеринарен лекар за намиране на мокра формула, която отговаря най-добре на нуждите на мяукащия приятел.

Като цяло мократа храна е предпочитана пред сухата храна за котки, защото помага на мъркащите животни да бъдат хидратирани и може да бъде по-малко обработена и по-вкусна. Все пак не бива да отвхърляте напълно сухата храна. Диета от двата вида храна е оптимална за повечето мяукащи приятели.

Вижте още:

Защо котката ми не иска да яде суха храна, а само лакомства

Как да изберем правилната диета за котките

5 идеи за здравословни лакомства за котки

Виж още