Как да нахраним котка, която носи конус около главата си

котка с медицинска яка Снимка: iStock

П онякога нещата, които са най-добри за нашите домашни любимци също са неща, които те наистина не харесват. Ако котката ви някога е била наранена или е била подложена на операция, може да се наложи да носи конус около главата си. Вероятно гальовният спътник няма да бъде много развълнуван, когато му поставите този конус. За щастие, вашата котка все още може да върши повечето от ежедневните си дейности, докато носи конуса, дори ако все още не осъзнава това. В тази статия ще ви дадем насоки как да помогнете на котката си, за да се чувства по-комфортно с яката около врата си.

Поставете правилно конуса

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Ако вашата котка трябва да носи конус, попитайте ветеринарния лекар за съвет. Той ще може да ви помогне да намерите конус с правилния размер за вашата котка. Конус, който е твърде голям, ще бъде тежък и тромав, но конус, който е твърде малък, няма да спре котката ви да оближе раната си.

За да оразмерите яката, измерете дължината от основата на врата на вашата котка до носа. Нашийникът трябва да е достатъчно дълъг, за да достигне до или малко покрай носа на вашата котка, когато е поставен. Когато поставяте нашийника, трябва да можете да поставите два пръста между основата на нашийника и врата на вашата котка. Уверете се, че мъркащият приятел може удобно да диша и преглъща, когато нашийникът е на поставен.

Dogsandcats.bg

Подреждане на храна и вода

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Може да се наложи да преместите съдовете за храна и вода на вашата котка, докато тя носи конус. Повдигането на съдовете така, че да са на няколко сантиметра от земята, може да помогне на домашния любимец да яде и пие вода по-лесно с тях. Вашата котка вероятно ще бъде тромава първоначално, така че може да сложите постелка под купите, в случай че ги събори.

Някои котки смятат, че е по-лесно да ядат и пият от чинийка, отколкото да използват чиния с повдигнати ръбове. Диаметърът на съдовете трябва да е по-малък от конуса, за да може вашата котка да яде от тях.

Когато гальовният приятел не е свикнал да носи конус, той може да не е склонен да яде или пие вода. Храненето на ръка може да помогне в свикването с този процес. Ако котката ви продължава да отказва да яде, свържете се с вашия ветеринар, за да видите дали можете да премахнете конуса и да я наблюдавате, докато яде.

Алтернативи на котешкия конус

Ако вашата котка просто не се справя добре с нашийника, може да потърсите някои алтернативи. Някои котки може да се справят по-добре с дрешка, стига това да е подходящо в зависимост от каква е била операцията.

Дайте почивка на котката си

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Ако мяукащия домашен любимец мрази конусовидната яка, можете периодично да я сваляте, за да дадете почивка на котката си. Правете това обаче само в моменти, когато можете да съсредоточите цялото си внимание върху наблюдението на котката си. Ако тя започне да ближе раната си или да премахва шевовете си, може да се наложи да се върнете при ветеринаря и времето за заздравяване (заедно с времето, необходимо на вашата котка да носи конус) ще се увеличи.

След известно време вашата котка трябва да свикне с конуса и да се научи да се храни и да пие вода. Котките са адаптивни животни и свикват с новостите, макар и да им отнема известно време. В повечето случаи мъркащият домашен любимец ще трябва да носи конуса само за кратко време и след това ще бъде развълнуван, когато конусът най-накрая бъде премахнат!

Вижте още:

Как да се погрижим за рана на носа на котката

Как да се погрижим и премахнем котешка превръзка

Симптоми на вътрешно нараняване на котка, за които трябва да знаете

Виж още