Как да се погрижим за рана на носа на котката

котка с рана на носа Снимка: iStock

И граете си с котката си и се каните да я побутнете леко по носа, но забелязвате нещо, което изглежда като рана или краста. Не изпадайте в паника. Раните по носа на котите имат многобройни източници и повечето са лечими. Най-честите причини включват ухапвания от животни, гъбични инфекции, паразити и кожни инфекции. В по-сериозни случаи причината може да са тумори или ракови образувания. Ако гальовният приятел има струпеи или рани по носа - отделете го от другите домашни любимци (ако имате) и се свържете с вашия ветеринарен лекар за преглед.

Гъбични или паразитни инфекции при котките

котка с рана на носаСнимка: iStock

Коричките по носа на вашата котка може да са признак на трихофития, заразна гъбична инфекция, която често се среща по носа и лицето на котките. Бълхите също могат да причинят рани по носа, особено ако котката ви има алергия към тяхната слюнка. Някои кожни състояния, като алергичен дерматит и бактериални или гъбични инфекции, могат да доведат до възпалени петна по кожата.

Котки, които изпитват алергични реакции, наранявания и травми

Мъркащите животни са любопитни по природа. Вашата котка може да е пъхнала носа си там, където не ѝ е мястото, например в токсично растение или контейнер с химикали. Ужилваният или ухапвания от насекоми също могат да причинят подути рани, особено ако котката ви е алергична. Сблъсъците и битките с диви или домашни животни могат да доведат до ухапвания, драскотини или отворени рани. За тези видове наранявания не забравяйте да почистите старателно раната на вашия домашен любимец, за да предотвратите инфекция, след което да го заведете на ветеринар.

Dogsandcats.bg

Котки с краста

котка с ранаСнимка: iStock

Крастата се причинява от малък акар и обикновено води до подобни на обрив и рани по носа, лицето и ушите. Въпреки че е по-често при кучета, отколкото при котки, може да бъде заразно и обикновено се наблюдава при лошо хранени котки или такива със слаба имунна система. Лечението изисква елиминиране на акарите с медицински шампоан или други средства, предписани от ветеринар.

Плоскоклетъчен карцином на носа на котка

Често погрешно приеман за незначителна абразия, плоскоклетъчният карцином започва като малка струпеста рана. Най-често срещаната форма на рак на носа на котките, плоскоклетъчен карцином, е лечима, ако се открие рано. Котките както на открито, така и на закрито, които прекарват доста време на слънчеви места, могат да бъдат по-податливи на рак на тази част на тялото. Обикновено се взема биопсия като част от диагностичния процес.

Калицивирусни инфекции при котки

Котешкият калицивирус може да причини респираторна инфекция и орално заболяване при котки. Язвите по носа и устата са някои от симптомите. Калицивирусът е силно заразен, разпространява се чрез слюнка и носни секрети и когато заразена котка кихне, частиците във въздуха могат да се разпространят на няколко метра. Съществуват множество щамове с различни симптоми. Годишните ваксини съдържат лекарства против този вирус, затова е важно да не пропускате годишната ваксина на вашия домашен любимец.

Лечение на раните по носа на котката

Вашият ветеринарен лекар ще прегледа животинчето и вероятно ще събире на проба от клетки от засегнатата област за изследване под микроскоп. Освен това те могат да извършват кръвни изследвания, за да помогнат в диагностичния процес.

котка с ранаСнимка: iStock

Лечението варира в зависимост от причината за раните. Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици и противовъзпалителни средства. Противогъбични лекарства се използват за гъбични инфекции, а локални кортизонови кремове и антихистамини се използват за алергични реакции. Ако вашата котка има раков тумор на носа, може да се препоръча операция и химиотерапия.

Раните по котките варират от леки порязвания и драскотини до симптоми на сериозно заболяване. Освен ако не сте сигурни, че възпалението на носа на вашата котка не е нищо повече от леко нараняване игра, най-добре е да я заведете на преглед от вашия ветеринарен лекар. Потенциалните причини са многобройни и точната диагноза може да бъде поставена само от професионалист. Въпреки че повечето са прости и не представляват заплаха, някои са сериозни и се нуждаят от незабавно внимание, за да се предотврати прогресирането на заболяването.

Вижте още:

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

Защо котките имат мокри нослета и кога това е причина за безпокойство

Защо кихат котките

Виж още