Как да се погрижим и премахнем котешка превръзка

котка с бинт Снимка: iStock

А ко гальовният домашен любимец е бил наранен и е носил превръзка, идва момента, в който ще трябва да я махнете, разбира се - по препоръка на ветеринарен лекар. Ако няма нужда да водите мъркащия спътник във ветеринарния кабинет, а тази „чест“ се падне на вас - вероятно не сте сигурни как да подходите.

Когато лепилото от превръзката се залепи в козината на котка, премахването на космите заедно с него със сигурност не звучи приятно. Има няколко начина за лесно отстраняване на лепило и други лепкави вещества от котешка козина. Ако се чудите как да премахнете лепилото за превръзка от кожата или как да свалите лейкопласт от котката си, някои домакински предмети могат да работят ефективно, за да ви помогнат да премахнете котешка превръзка или лейкопласт от козината на вашия домашен любимец.

Бъдете изключително внимателни, ако използвате ножица

котка с бинтСнимка: iStock

Бъдете изключително внимателни, ако използвате ножица, за да премахнете сами козината на котката си, за да не порежете случайно кожата. Ако котката ви може да е разтревожена или разстроена по време на този процес, не се опитвайте сами да използвате остри инструменти. Ветеринарен лекар ще може да ви помогне, ако домашните средства не работят, котката ви е неспокойна и не виждате как бихте могли да премахнете превръзката.

Dogsandcats.bg

Кога да използвате котешка превръзка

котка с бинтСнимка: iStock

В по-голямата си част собствениците на домашни любимци едва ли ще поставят превръзки, защото това ще го направи ветеринания лекар. Той може да ви даде конкретни инструкции за това колко често да почиствате зоната между промените. Ако вашата котка има нараняване, което се нуждае от превръзка, като ухапване или ожулване, тя трябва да бъде прегледана, за да помогне за заздравяването и да се предотврати инфекция.

Прободните рани от котешка битка могат да заздравеят бързо сами, но ако ги забележите върху котката си, трябва незабавно да я заведете на ветеринар, тъй като те често водят до инфекции, които могат да разболеят котките сериозно. На вашата котка може да бъдат предписани антибиотици за предотвратяване на инфекция, така че е най-добре да не се опитвате да лекувате рани от битка сами.

Най-добрата превръзка за котки

котка с бинтСнимка: iStock

Лепкава превръзка, използвана върху хора, не трябва да се използва върху мяукащ приятел. Ветеринарните лекари използват обвиваща превръзка или бинт с превръзка под слоя, за да задържат всичко на място, вместо да използват лепило, което може да се залепи в козина. Обикновено превръзките се прилагат само върху обръснато място, но превръзката отдолу би блокирала директното залепване на лента върху близката козина.

Рана или дълбоко порязване изисква посещение при ветеринар, за да се предотврати инфекция. Ако котката ви е наранена и кърви, ще искате да я превържете за пътуването до ветеринарния лекар. Приложете лек натиск върху раната със стерилна марля преди превързване. Не се опитвайте сами да дезинфекцирате или лекувате рана и не използвайте никакви мехлеми за локално приложение. Почистете внимателно раната с топла вода, но не използвайте средства за дезинфекциране, каквито бихте използвали върху себе си като спирт, алкохол или друго.

Премахване на лепило от котешка козина

Ако се чудите как да свалите превръзка от котката си, не се опитвайте бързо да откъснете лейкопласт от котката си. Същото важи и за всяко друго лепкаво вещество, от лепило до дъвка или друго, с което се е „залепил“ домашният любимец. Бързото отстраняване може да издърпа козината, причинявайки на вашия домашен любимец допълнителна болка и нараняване. Вместо това работете бавно, за да отстраните лепилото. Може да поставите топла вода, за да разтвори лепилото и нежно да отстраните превръзката. Изрязването на козината наоколо с ножица също е вариант, но може да нараните котката си, ако тя мръдне рязко. Със сигурност, ако не се чувствете сигурни и се притеснявате, че мяукащият приятел може да пострада от тази манипулация - най-добре оставете премахването на превръзката на ветеринарен лекар.

Виж още