Как да накарам котката си да спре да прави нещо?

котка у дома Снимка: iStock

П ритежаването на гальовен домашен любимец е една от големите радости в живота. Въпреки това съжителството с котка може да има известни предизвикателства и някои мъркащи животни показват лоши поведения, които не харесваме и може наистина да бъде много разочароващо.

След идентифициране на основния проблем зад поведението е възможно да пренасочите котката си към нещо приемливо.

Добрата новина е, че надеждата не е загубена. Възможно е да накарате котката си да спре да извършва определено действие, което не бихте искали, и повечето котки могат да бъдат обучени да спрат лошите навици в дома.

Честите причини хората да търсят помощ за поведението на котката си включват:

Dogsandcats.bg
  • Уриниране или дефекация вътре в дома, но не и в тоалетната
  • Маркиране с урина при некастрирани мъжки котки
  • Хапане или драскане на членове на семейството
  • Драскане на мебелите в дома
  • Показване на страховито или агресивно поведение към други домашни любимци в дома

Как да спрете тези поведения

котка у домаСнимка: iStock

Първата стъпка при всеки проблем с поведението е да изключите медицинска причина, поради която котката ви може да проявява това поведение. Ако вашата котка има медицинско състояние, никакви промени в дома няма да решат проблема, но лекарствата могат да разрешат проблема напълно=

Ако котката ви е по-възрастна и винаги е използвала тоалетната или тоалетната навън и изведнъж започне да прави „пакости“, това не е нормално. Честите причини за тази промяна в поведението включват остеоартрит, заболяване на пикочните пътища. Всички тези състояния могат да бъдат управлявани с помощта на ветеринарен лекар.

1. Осигурете безопасни пространства

Безопасните пространства са чудесен начин вашата котка да се чувства спокойна в заобикалящата я среда. Направете тихо място за вашата котка, с покрито легло или кутия, където да се скрие далеч от шума и активността на ежедневието.

Когато вашата котка се чувства спокойна, тя се чувства в безопасност в собствения си дом, така че е по-малко вероятно да направи нещо лошо, защото се е уплашила.

2. Спрете драскането по мебелите

котка у домаСнимка: iStock

Котките имат нужда да драскат, но лесно могат да унищожат килима, дивана или завесите само за няколко минути, което води до значителни разходи за поправка. Но трябва да знаете, че за една котка драскането е напълно нормално поведение. Това е нещо, което биха направили в дивата природа, така че е напълно логично да правят това и днес в нашите домове.

Номерът е да научите котката си да драска върху повърхности, които искате да драска. Поставянето на стълб за драскане близо до или пред дивана и добавяне на нещо, което да ги привлече към драскалката, може да насърчи котката ви да използва указаното място, а не вашия диван.

Наличието на повече от един стълб за драскане може да бъде полезно или предоставянето на различни видове драскалки от различни материали може да насърчи котката ви да използва тези алтернативи.

Може и да подрязвате ноктите ѝ, но това само ще намали щетите, така че малко обучението е най-доброто решение.

3. Пренасочване с игра

Котките обичат да играят! Когато използват играчки или котешки дървета или кули, те използват естествените си инстинкти за лов и дебнене. Насърчавайте играта колкото е възможно повече, за да я изморите. Когато котките играят, особено когато общуваме с тях, те ще имат по-малко енергия, която да отделят за някое лошо поведение.

4. Използвайте положителни награди

котка у домаСнимка: iStock

Всеки харесва лакомства и котките не са изключение. Използването на награди като лакомства, похвали и обич може да бъде много полезно за укрепване на положителното поведение. Намерете лакомство, по което вашата котка е луда, и го използвайте само когато върши доброто поведение, което искате (напр. седи в скута ви, без да ви хапе).

Отрицателните наказания като викане, удряне или пръскане с вода не са ефективни и могат да имат трайни отрицателни въздействия като увеличаване на тревожността или дори да създадат допълнително нежелано поведение. Вашата котка учи много по-бързо чрез положително мотивация, така че винаги използвайте това като стратегия за обучение.

Обучението на вашата котка да спре нежеланото поведение може да бъде предизвикателство. Да бъдете търпеливи и да имате план с последователен подход от всички членове на семейството може да доведе до много положителни промени в поведението на вашата котка в дома.

Не забравяйте, че повечето котки са сладки по природа и искат само да се впишат в живота и домовете ни. Поведението, което виждаме като негативно, като драскане, е напълно нормално за нашите котки. С времето и търпението можем да „съобщим“ на нашите мъркащи приятели, че има приемливи места за определено поведение.

Виж още