Как да накарате котката си да спи в ново легло

котешко легло Снимка: iStock

Д а се каже, че котките обичат да спят, е малко подценяващо. Котките спят между 15 и 20 часа всеки ден. Те са професионалисти в намирането на удобни места, където да се сгушат, но те невинаги са най-удобни за техните човешки събратя.

Това неудобство става още по-голямо, ако те изглеждат напълно незаинтересовани от уютното котешко легло, което сте се опитали да направите възможно най-приветливо.

Как да накарате котката си да спи в новото си легло? Даваме ви няколко съвета и трика, които може да опитате, за да накарате котката си да спи в прекрасното си котешко легло.

Купете чудесно легло, което котката ви ще хареса

котешко леглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни могат да бъдат придирчиви. Различните котки не само ще предпочитат различни стилове и материали за леглото си, но и ще искат различни неща по различно време на деня.

Обърнете внимание на видовете места, на които котката ви предпочита да спи. Много котки имат определени предпочитания, когато става въпрос за местата им за спане. Някои не обичат да се чувстват уязвими, докато спят, затова намират пространства под мебелите или в тъмни стаи. За тези котки е добре да вземете легло като хралупа или къщичка, където гальовният приятел ще може да влиза и да се чувства защитен.

Други котки харесват удобния начин на живот и ще спят на възглавници, одеяла, легла, в скута ви или на нещо друго меко, за да задоволят нуждата си от дрямка.

Може би ще трябва да сте готови да изпробвате няколко различни продукта, преди да намерите подходящия за вашата котка, или ако не можете да намерите нищо, което котката ви харесва, можете да създадете собствено легло с помощта на кутия и одеяла.

Намерете идеалното място

котешко леглоСнимка: iStock

Мястото също е от съществено значение. Може да сте избрали подходящо легло за котката си, но ако го поставите в зона на дома, която тя не харесва - няма да постигнете успех. Разберете кои са любимите места на мяукащите приятели и изберете едно от тях за място, където да поставите леглото им.

Котките често се излежават на определени места, за да контролират телесната си температура. Ако постоянно чувстват лек хлад, те ще оценят свиването на слънце или в близост до радиатор. Когато искат да се разхладят, те ще се разпрострат върху хладна повърхност, например маса или плочки.

Обърнете внимание и на мястото, където другите хора и животни в домакинството общуват, в случай че имате повече домашни любимци. Ако има място, където котката ви ходи да се усамоти, това може да е идеално за нейното легло. Някои котки предпочитат да знаят какво се случва по всяко време. Може да се наложи да намерите издигнато място на котешко дърво или рафт.

Привлечете котката си към леглото

След като сте намерили идеалното място и легло, е време да привлечете мяукащия приятел към него. Понякога всичко, което е необходимо, за да накарате котката да спи в леглото си, е да ѝ покажете колко удобно е то.

котешко леглоСнимка: iStock

Има много начини да направите това, но най-бързият не винаги е най-добрият.

Искате котката ви да асоциира леглото като място, където може да се чувства удобно и безопасно.

Не искате да я принуждавате да ходи там. Лоша практика е да взимате на ръце котката си и да я поставяте в леглото, тъй като тя най-вероятно ще избяга на секундата след това рязко действие от ваша страна против нейната воля.

Вместо това примамете котката си, така че да свързват мястото с щастие и награди. Накарайте я да дойде с помощта на любимите си лакомства или играчка. Чудесен начин да направите това е да поръсите леглото с котешка мента. Когато котката влезе в леглото, я възнаградете с похвала и лакомство.

Ако котката ви напусне леглото, оставяйте там лакомства, така че тя постоянно да се изкушава да се връща на това място.

Направете предишните места за спане нежелани

котешко леглоСнимка: iStock

Последната част от това обучение е да направите колкото се може повече от предишните им места за спане по-малко приятни. Ако гальовният приятел преди е обичал да спи върху масата или в пералнята ви, направете така, че да не им е толкова удобно, или им отнемете достъпа. Може да се наложи да затворите вратите на спалнята или пералното помещение.

Очевидно е, че все още се нуждаете от мебели като маси в дома си. За да ги направите по-малко благоприятни за вашата котка, може да ги пръскате със спрей против отблъскване или да ги покриете материал, който котката ви не харесва. Може да използвате и корички от портокали и лимони, тъй като цитрусите отблъскват котките.

Трябва да се приготвите, че може да отнеме седмици и дори месеци преди гальовният приятел да се научи сам да спи в леглото си. Трябва да проявите търпение и разбиране, защото котките са своенравни животни и, ако си наумят, че няма да спят на определено място - няма да го направят. Все пак, помогнете им да харесат леглото си - поставете го на място, което те харесват, насърчавайте ги с лакомства, играчки и похвали. Трябва да се подготвите, че гальовният приятел може и да не хареса леглото или да реши да го използва след някоя година.

Виж още