Как да намеря дом за новородените котета

малки котета Снимка: iStock

А ко сте се сдобили с котило от мънички котета, със сигурност освен грижите и отглеждането им до здрави мъничета на няколко месеца, пред вас има много важна задача - да им намерите любящ дом.

Със сигурност ще искате да намерите потенциални осиновители за вашите котенца, които да ги обичат, да се грижат за тях и да ги ценят толкова, колкото и вие. В настоящата статия ще ви дадем съвети как да им осигурите щастлив и спокоен дом, където да дивеят на воля!

Какво трябва да съобразите при подготвяне на котетата за осиновяване

Има редица положителни неща, които можете да направите, за да гарантирате, че хората, на които поверявате котенцата си, ще бъдат отговорни родители на котки.

  • Уверете се, че котенцата са напълно отбити

Кралицата обикновено започва да отбива мъничетата на около три или четири седмици. Въпреки това, някои котенца са по-нуждаещи се от други и ще продължат да сучат още няколко седмици. Всички те трябва да бъдат обучени да ядат консервирана храна за котенца, да използват тоалетната и и да бъдат добре социализирани, преди да напуснат вашия дом и да отидат в друг. Това не е лека задача за вас, но усилията много ще си заслужават!

Dogsandcats.bg
  • Направете ветеринарен преглед и ваксинации на котенцата

Не искате да разчитате на осиновителите на котенцата да се погрижат за това. За ваше спокойствие е добре да ги заведете на първи преглед при ветеринар, където да направите всичко необходимо - обезпаразитяване, тестове за котешки СПИН или левкемия, както и преглед за бълхи, ушни акари, червеи и други. Първата ваксина също може да се постави, ако са навършили подходящата възраст, а можете дори и да поставите чип.

малко коте в кутияСнимка: iStock

  • Ако е възможно, кастрирайте котетата

Ако някои мъничета се задържат повече време при вас - например докато навършат 5-7 месеца, можете да обсъдите с ветеринарния си лекар кастриране. Разбира се, процедурата изисква средства от ваша страна (особено за женските, защото операцията е по-инвазивна), така че това е изцяло ваш избор. Все пак, това ще ги направи по-лесни за осиновяване след това.

  • Опитайте котетата да „останат в семейството“

Със сигурност ще бъдете най-щастливи, ако мъничетата се озоват в хора, които познавате. Разпитайте приятели или роднини, за които знаете, че обичат животни и може би са готови на стъпка да заживеят с пухкав приятел. Разбира се, това рядко е възможно, още повече едва ли ще намерите дом при приятели за всички пет котета от котилото, но все пак си струва да опитате.

  • Използвайте онлайн платформи и социалните си канали

Лесен начин да достигнете до повече хора е да използвате социалните си канали. Сложете снимки на мъничетата, напишете подробно информацията за тях: дата на раждане, цветове, порода (ако са породисти или смесени), ваксини, обезпаразитяване, чип, както и, че са научени на хигиенни навици. Няколко думи за характера на всяко от тях и сте готови.

  • Срещнете се с потенциалните осиновители

Ако някой се свърже с вас с желание да осинови някое от мъничетата - използвайте момента да опознаете човека. Обяснете му, че търсите добро място за тях и имате нужда от информация за да сте спокойни. Тук вече вие бихте могли да прецените дали кандидатът е подходящ за някое от вашите мъничета.

  • Свържете се с организации или ветеранарния си кабинет за помощ

Ако срещате трудности с някои от котетата и все още у вас е останало едно или две, можете да потърсите помощ от венетираните си лекари. Те биха могли да разгласят информацията за котета за осиновяване.

  • Групи в социалните мрежи

Можете да откриете най-различни групи, където ежедневно се публикуват котета за осиновяване. Лошото на тези групи е, че информацията е много, животните за осиновяване са десетки и лесно се губят в публикациите, но все пак си струва да опитате.

Процесът по търсене на стопани със сигурност не е лек, още повече че тъй като не сте организация, нито официален развъдник - едва ли можете да изисквате такса за осиновяване, което в повечето случаи много помага и отсява недоброжелателите. Бъдете нащрек, проверете добре хората, на които поверявате животинчето, наблюдавайте неговата реакция, когато ги срещнете и със сигурност ще откриете подходящия дом за тях!

Вижте още:

Каква котка да си взема

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още