Как да обезопасим дома за ново коте

котка у дома Снимка: iStock

Н овото коте у дома винаги е вълнуващ момент в живота на всички стопани! Повечето нови собственици на мъркащи домашни любимци очакват с нетърпение да изградят любяща връзка с мъничето, но това може да доведе до някои грешки. Винаги когато водим нов домашен любимец у дома, трябва да сме внимателни и да правим всичко на малки стъпки. Преди пристигането на животинчето трябва да сме купили всички необходими аксесоари:

  • Подходяща тоалетна и пясък (постелка към нея)
  • Купи за храна и вода
  • Играчки
  • Котешко дърво и/или легълце
  • Храна

Домът също трябва да е пригоден за котка - трябва да обезопасим прозорците, да ограничим достъпа на котката до места, които могат да бъдат опасни за нея (например пералното помещение) и да приберем предмети, които тя може да бутне или изяде. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за това как да подготвите дома си за пристигането на мъничето.

Пристигане на новото коте у дома

котка у домаСнимка: iStock

Когато за първи път доведете у мъркащия приятел трябва да ограничите пространството в къщата, до което котката ви има достъп. Предоставянето на котката ви малка, удобна и ограничена част от дома ви, където тя не се влияе от други котки или животни в къщата (ако имате) или непознати шумове, твърде много хора и т.н., ще ѝ позволи да се приспособи към вас и вашето семейство, без да се стресира прекалено. Това също ви дава възможност да наблюдавате новата си котка по-отблизо и да научите повече за нейния характер и реакции.

Dogsandcats.bg

Създайте пространство в дома си, което може да „принадлежи“ на вашата котка. Спалня, част от хола или дори баня могат да бъдат много подходящи за това. Опитайте се да изберете тихо място в дома си, където котката ви може да прекара известно време на спокойствие и уединение, особено ако имате шумен или активен дом. Също така се уверете, че пространството, което предоставяте на котката си, е такова, от което можете да държите други домашни любимци далеч по време на периода на приспособяване.

Безопасната стая е защитена от други котки

Преди да доведете новата си котка у дома, опитайте да защитите стаята от другите котки (ако имате повече), така че да е безопасно за тях. Уверете се, че няма места, в които гальовният приятел може да влезе и да бъде наранен или хванат в капан. Например, проверете дали няма дупки в матрака, в който котката ви може да влезе, мебели, зад които би могла да се скрие, дупки в шкафовете и т.н.

Може също да искате да закрепите или скриете всички кабели и жици, за да предотвратите котките да ги дъвчат. Също така е добра идея да премахнете чупливи предмети от пространството или да ги поставите на места, където новата ви котка няма да може да ги събори.

В допълнение към защитата на стаята от котки, уверете се, че котката ви има всичко необходимо - храна, вода, достъп до тоалетна и играчки.

Идеята е да създадете място, където котката ви да се чувства в безопасност и да започне да свиква с новия дом. Наличието на място, в което гальовният приятел се чувства комфортно, също може да помогне на котката ви да започне да създава взаимоотношения с новите членове на семейството и да се чувства сигурна в новия си дом.

Дайте пространство на котката си

котка у домаСнимка: iStock

Докато мъркащият домашен любимец се адаптира към вашия дом, опитайте се да не бъдете твърде „настъпателни“. Оставете котката си сама да реши кога и как да взаимодейства с вас. В никакъв случай не я притискайте, не я взимайте на ръце или не я гонете, за да я погалите, ако тя не позволява това в този момент. Можете да прекарвате време в стаята, която сте обособили за новото коте като се концентрирате върху тихи и спокойни занимания - четене на книга или пък работа на компютър. Мъркащият приятел вероятно сам ще дойде при вас, когато поиска и почувства, че има нужда от гушкане.

Ако имате втори домашен любимец - представете двете животинчена бавно

Ако имате други котки, кучета или домашни любимци в дома, предоставянето на това безопасно пространство на вашата котка е изключително важно. Не позволявайте на другите домашни любимци да влизат в тази стая, докато новата ви котка се адаптира към дома. Голямо предимство на обезопасената стая е, че вашата котка може да се приспособи към звуците и миризмите на другите животни, без да се налага да взаимодейства с тях. За другите животни също е от полза да подушат новото коте, тъй като те също имат нужда да свикнат с неговото присъствие и аромат.

Освен обезопасяването на дома и осигуряването на тиха, спокойна стая за новото коте не забравяйте и забавленията. Игрите, лакомствата и дори обученията могат да бъдат чудесен начин да осигурите достатъчно ангажираност на мъничето. Пък и и това със сигурност ще е доста весело занимание и за вас. Всеки обича да играя с малко коте, което е много енергично!

Вижте още:

Как да изградим връзка с ново коте чрез обучение и игри

5 причини да играете с котката си всеки ден

Как да подходим, ако наскоро осиновеното коте е уплашено

Виж още