Как да изградим връзка с ново коте чрез обучение и игри

котка игри Снимка: iStock

К огато ново коте дойде във вашия дом, има период на адаптация както за него, така и за вас. Чудесен начин да подсилите връзката между стопанин и домашен любимец е да изградите навик да играете заедно.

Много мяукащи животни също могат да играят сами. Въпреки това, скуката и липсата на обогатяване от средата могат да доведат до евентуални поведенчески проблеми при котките. Игрите са чудесен начин да предотвратите бездействието при котките, като канализирате естествените им инстинкти за лов и игра. Това също може да ви помогне да направите гальовния домашен любимец си по-щастлив и доволен. Чрез игри и обучение можете да се уверите, че котката ви получава достатъчно умствена стимулация и физически упражнения — и също така да укрепите връзката си!

Намерете мотивацията на вашата котка

Когато въвеждате обучение и игри, ще трябва да разберете какво намира вашата котка за най-мотивиращо. За повечето мъркащи животни това най-често е лакомство, но за някои котки играчките също работят добре. Игрите, в които вашата котка може да използва вътрешните си ловни инстинкти, са най-добрите. Експериментирайте с различни лакомства и играчки, за да разберете какво харесва най-много мяукащият спътник. Някои котки предпочитат хрупкави лакомства, които работят добре за хвърляне и преследване, други - предпочитат меки лакомства за близане. След като разберете кое е най-мотивиращото - домашният любимец ще бъде много по-ангажиран в това да учи нови неща и да се забавлява заедно с в вас.

Изградете връзката си

котка игриСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Едно от основните предимства на ангажирането на вашата котка чрез игра е че изгражда история на укрепване на взаимодействието с вас. Това може да помогне на вашата котка да се свърже по-тясно с вас. Игрите и обучението помагат на мяукащия домашен любимец да ви възприема като човек, с когото да се забавлявате. Вместо да бъдете само човек, който доставя храната и се гушка, котката ви също ще ви възприема и като компания за игри.

Когато у ваз заживее ново коте, играта може да бъде чудесен начин да започнете процеса на свързване. Това много ще помогне на мъничето, което все още се чувства несигурно на новото място да се отпусне и да се почувства на място, което е безопасно, но и забавно. Игрите също могат да ви предоставят жизненоважна информация, която да ви помогне да научите повече за личността на котката, както и какво харесва и какво не.

Видове игри, които да опитате

Има различни игри, които можете да играете с котката си, и нямате нужда от много консумативи или оборудване, за да започнете Няколко забавни игри, които да опитате с вашата котка са:

  • Преследване - внимателно хвърляйте/плъзгайте играчки или хрупкави лакомства по пода и насърчавайте котката си да ги преследва. След като тя изяде хвърленото лакомство, ще започне да се връща при вас. Това е начинът, по който мъркащият приятел ви „моли“ да хвърлите наградата отново. За котки, които обичат да гонят, можете да закупите и играчка с въдица или други аксесоари подходящи за преследване. Често дори и най-обикновеното хартиено топче може да свърши чудесна работа.
  • Игри с обоняние - мъркащите животни имат страхотно обоняние. Скрийте лакомства или играчки в празни картонени кутии или хартиени торби. След това разпръснете кутиите и торбите из стаята и оставете котката си да тръгне на лов, за да търси и да открие в кои кутии/торби има лакомства.
  • Риболов - ​мяукащите животни са любопитни и се радват да използват предните си лапи, за да изследват. Забавна „риболовна дейност“ за котки е да напълните купа с вода и да оставите гальовния домашен любимец да „цапа“ с лапи в нея. Можете дори да хвърлите играчка вътре, което би направило играта още по-забавна. Може би най-подходящото място за това забавление би било банята, за да не се притеснявате, че подът ви ще се намокри.
  • Пъзел -​ има голямо разнообразие от пъзели и интерактивни играчки, предназначени за котки, които можете да откриете в зоомагазините. Тези пъзели имат отделения, в които могат да се добавят хрупкави лакомства или гранули. След това вашата котка може да бутне топката за лакомство или да манипулира пъзела, за да освободи лакомствата. Можете също така да създавате пъзели „направи си сам“, като вземете празни картонени кутии и изрежете дупки в тях. След това пуснете лакомства или суха храна в кутията и оставете котката си да използва лапите си, за да ги извади.

Обучение на трикове

котка игриСнимка: iStock

Обучението на лесни номера или команди също е забавен начин да прекарате качествено време с котката си. Триковете винаги трябва да се преподават, като се използват методи за обучение с положително подсилване и чрез използване на лакомства и/или играчки за възнаграждение на вашата котка. Използвайте лакомства, от които гальовния спътник е развълнуван, за да примамите и насърчите поведението - към което след това можете да добавите знаци.

Игрите и обучението са чудесни начини да прекарате качествено време с вашата котка. Това са все начини, които помагат на мъркащите животни да свикнат с новия дом и новите си стопани. Игрите, които могат да насочат естествения инстинкт на котката да гони, ловува и да изследва, са особено възнаграждаващи за тях. Няма спор, че прекарването на качествено време с мъркащия приятел ще има положително въздействие върху връзката ви.

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Виж още