Как да обучим малкото коте да не е прекалено страхливо

малко коте Снимка: iStock

М ладите котенца, като повечето новородени животни, обикновено са практически безстрашни, но с порастването си постепенно могат да станат по-малко доверчиви към нови ситуации и неща. И малко страх е нормално - здравословна доза от него може буквално да спаси живота им. Но ако станат твърде страхливи, това може да затрудни прости ежедневни събития, като среща с нови хора, ходене на ветеринар, общуване с куче, друго коте или возене в кола.

Значението на социализацията

Дали вашата котка ще стане по-доверчива или по-плашлива зависи отчасти от нейния генетичен състав, но също и от това, което научава, особено по време на периода на социализация, който е между 2 и 7 седмична възраст. През това време котенцата се учат да свикват с различни хора, животни, преживявания и среда.

малко котеСнимка: iStock

Целта на периода на социализация е да осигури на котето положителни взаимодействия, свързани с нови хора, домашни любимци, места и рутинни процедури, например - рязане на нокти. Това е моментът да помогнете на котето да се чувства комфортно с транспортната си чанта, като поставите лакомства и играчки вътре, така че да асоциира добрите неща с него. Кратките пътувания в колата, с лакомства в коша, могат да му помогнат да свикне с возенето.

Dogsandcats.bg

По това време също е важно да помогнете на вашето коте да се чувства спокойно, когато с него се занимават различни хора и по различни начини. Сега е моментът да осигурите положителни преживявания, свързани с ресането на, пипането на лапите и ушите, и дори с прокарването на пръст по венците му, така че подрязването на ноктите, грижите за зъбите и посещенията при ветеринар ще бъдат по-приятни за него в бъдеще.

Как котките „научават“ страховете

Без подходяща социализация е лесно да се види как едно коте може да стане страхливо. Ако вашето мъркащо приятелче е държано от непознати и е изкъпано и изчеткано за първи път без никакви положителни похвали или лакомства, то може да свърже посещението с негативно преживяване. Ако същото се случи при следващото посещение, то ще започне да се страхува от всичко, свързано с пътуването, включително транспортната чанта и пътуването с кола.

малко котеСнимка: iStock

Сега си представете, ако за същото това коте грижите и рутинните процедури са били съпътствани с лакомства и похвали и постепенно е свикнало с транспортната си и колата по положителен начин.

Как да разпознаете страха във вашата котка

Котките могат да показват страха си от различни стимули по различни начини.

Страхливите котки са склонни да се крият, да бягат или да показват признаци на агресия. Те може да имат разширени зеници, да съскат, да сплескат ушите си отстрани или задната част на главата, да извиват гърба си или да изглеждат така, че козината им да настръхва.

Важно е да не провокирате страхлива или агресивна котка. Колкото по-рано успеете да се справите със страха, толкова по-добре. Започнете с посещение при вашия ветеринарен лекар за помощ при идентифициране на причината за страха и обсъдете възможни съвети за промяна на поведението, като за да накарате вашата котка да се чувства по-спокойна. Играта, отделянето на повече внимание, осигуряването на достатъчно играчки, похвали и забавления може да помогнат на мъркащото приятелче да се чувства по-комфортно в непозната среда и да стане все по-уверено.

малко котеСнимка: iStock

И все пак преди всякакви обучения и дресировки е важно да разпознаете страха във вашата котка, за да можете да предприемете необходимите стъпки, за да се справите с него и да ѝ помогнете да бъде по-спокойна и щастлива до края на живота си.

Вижте още:

Защо играта е важна за котенцата

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Защо котките обичат да се крият

Виж още