Защо играта е важна за котенцата

коте играе Снимка: iStock

О свен с невероятната си сладост, която пленява сърцата на хората, котенцата са известни и със своето буйно поведение, бягане, катерене, нахвърляне, скачане, хапане и драскане. Тази игра всъщност е жизненоважна част от нормалното развитие, като помага на малкото коте да развие социални и хищнически умения, от които възрастните котки в дивата природа биха имали нужда.

Играта на малките котенца

Когато мъркащите животни са все още с майка си, играта им е съсредоточена около нея, както и около котилата. Тази социална игра учи котенцата да разбират и общуват с други котки. Около времето за отбиване те започват да проявяват интерес към играта с предмети, преминавайки през движенията на дебнене, преследване и нахвърляне, които ги учат как да ловуват. Те също използват лапите си, за да удрят удрят предмети, развивайки координацията си.

коте играеСнимка: iStock

До около 10-12-седмична възраст локомоторната игра с бягане, катерене и скачане е напълно развита. Такава игра е важна за развиване на ловкост и координация. До този момент те имат пълен репертоар от игрови поведения, допълнени с игра на бой, игра на убиване и поведение на игра на бягство - всички поведения, които са от съществено значение за оцеляването в дивата природа, а също и за добре приспособената котка във вашето домакинство. Играта също така помага на срамежливите котенца да изградят самочувствие, тъй като започват да успяват да уловят плячката си.

Dogsandcats.bg

Котенца, които са отбити твърде рано, често имат дългосрочни последици от това, че растат сами. Ако играещо коте се увлече и ухапе или драска прекалено силно, неговият сродник или майка му или ще спрат да играят, или ще дадат сигнал, че грубата игра не е била оценена, може би ръмжене или удар. По този начин то се научава да възпре ухапванията и драскането, така че битката да не навреди на другарите.

Котенцата без това „образование“ често израстват, като се бият твърде грубо и влизат в битки, когато не разбират сигналите на другарите си да спрат. Ако имате осиротяло коте, опитайте се да му намерите приятели за игра. Ако това не е възможно, ще трябва да го научите да не играе твърде грубо, като спрете играта, когато нещата излязат извън контрол. Просто кажете „Ох!“ и преустановете играта, когато стане твърде грубо.

Как да запазите времето за игра безопасно

коте играеСнимка: iStock

Играта помага за изгаряне на излишната енергия, която твърде често се насочва към неприемливо поведение като катерене по завесите, събаряне на колекционерски предмети от масата или хвърляне към полилея. Когато котенцата пораснат, те естествено искат да изследват, което е друго умение, от което ще се нуждаят като възрастни. Но котенца без надзор могат да се заклещят в малки пространства, да дърпат тежки предмети върху себе си или дори да останат в капан в сушилнята или дори наранени от електрически ток.

Ето защо трябва не само да попречите на вашето коте да играе на места, където не може да го гледате, но също така да го научите да играе и на безопасни места, които сте обособили за него - котешки дървета, стълбове за драскане, хартиени торби, тунели и кутии. Котките, които са склонни да дъвчат, могат да получат играчки за дъвчене.

Когато оставите котето си за през деня, уверете се, че няма нищо, което да го примамва да играе, което може да бъде опасно. Но му оставете разнообразие от безопасни играчки и развлечения, като стълбове за драскане, первази, дървета за катерене, играчки за котки на пружини, топки за пинг-понг, мишки от котешка билка или интерактивни играчки, които доставят храна или лакомства, когато котката работи върху тях.

Някои котки дори обичат да гледат „котешка телевизия“ с плуващи риби и летящи птици. Никога не оставяйте играчки с конци или дълга връв (напримр въдици) които котката може да погълне или да се омотае и, които могат да причинят сериозни чревни проблеми, понякога изискващи операция. Малкото коте се нуждае от стимулация и ако не му осигурите безопасни игри - то ще си измисли собствени, които може да му навредят.

Забавни начини да играете с вашето коте

коте играеСнимка: iStock

Освен осигуряването на достатъчно играчки е важно и самите вие да отделяте внимание на мъркащия приятел. Когато сте с вашето коте, може да търкаляте топки, да размахвате пера или дори да отидете на „котешки риболов“ с котешка въдица. Колкото и забавно и изкушаващо да е да използвате ръцете си като мишени, може да съжалявате за това, когато котката ви порасне и стане по-силна, а зъбите ѝ станат по-големи. Някои котки стават твърде буйни в играта си, в който случай не бива да им позволявате да хапат и драскат ръцете ви, а да пренасочите енергията към играчка.

И помнете, че играта с вашата котка е добра не само за умствено и физическо упражняване на домашния любимец, но и за укрепване на връзката между вас. Мъркащият приятел ще започне да ви асоциира с приятно прекарване. Освен това игрите са забавни и за двама ви!

Вижте още:

Как да се справим с буйно коте у дома

7 задължителни котешки аксесоара, които трябва да имате за нова котка

6 начина да играем с котката без играчки

Виж още