Как да обучите котката си да използва котешка врата

котка преминава през котешка вратичка Снимка: iStock

Н езависимо дали инсталирате врата за котка в дома си за първи път или току-що сте се преместили някъде, където вече има такава, може да е малко трудно, докато гледате как мъркащият домашен любимец активно я избягва и не разбира как да я използва. Тъй като някои котки се нуждаят от малко помощ да стигнат дотам, с малко време, търпение и обучение может да накарате почти всяка котка да използва котешка врата.

1. Проявете търпение

Това може да е най-предизвикателният и най-важен съвет, който трябва да следвате, когато се опитвате да научите котката си каквото и да е. Повечето мъркащи животни няма да имат никакви проблеми с научаването как да използват вратата за котки, но това не означава, че няма да им отнеме малко време, за да се чувстват комфортно с нея.

котка преминава през котешка вратичкаСнимка: iStock

2. Покажете на котката си как работи вратичката

Ако вашата котка никога не забележи нещо да минава през котешката врата, тя може да не разбере как работи. Не е нужно да бутате котката си през вратата, но отварянето и затварянето ѝ пред тях поне ги учи как работи.

Dogsandcats.bg

Може да прокарате играчка през вратичката, за да стане по-ясно за мяукащия спътник. След като покажете няколко пъти как работи, дайте на мъркащия приятел малко пространство и време да разбере сам, че може да преминава през нея.

3. Добавете стимул

Ако котката ви не иска да мине през вратата, може да я стимулирате да се опита да стигне от другата страна. Може да е с нейна любима играчка, котешка трева или лакомство. Със сигурност знаете чудесно как да примамите гальовния си приятел. Ако иска да стигнат до обекта от другата страна, трябва да мине през вратата.

4. Временно оставете капака отворен

Ако просто се опитвате да накарате котката си да се чувства комфортно с факта, че може да влиза и излиза от стаята през вратата, опитайте да премахнете капака. Това ще покаже на мъркащия приятел, че може да влиза и излиза лесно през нея.

Възможно ли е котката да не иска да използва котешка врата

Мъркащите животни са особени същества и може да проявят страх към необичайни неща. Котешката врата не прави изключение. Възможно е поради някаква причина тя да плаши мъркащия приятел и той да отказва да преминава през нея. В крайна сметка, ако котката ви не иска да използва котешката си вратичка - не я насилвайте.

Никога не е изключено в бъдещ момент гальовният приятел да промени мнението си.

котка преминава през котешка вратичкаСнимка: iStock

Фактори за безопасност, които трябва да имате предвид

Когато обмисляте да инсталирате врата за котки в дома си, трябва да имате предвид няколко фактора за безопасност. Първо, ако позволявате на котката си да излиза на открито, най-добре е да инсталирате вратата за котки някъде, където не е близо до оживена улица или алея. Също така не забравяйте да сте в крак с ваксинациите, обезпаразитяването и обезопасяването на двора ви.

След това имайте предвид, че докато вашата котка може да излезе през вратата за котки, всякакви малки същества също могат да си пробият път през същото място. Затова помислете как да ограничите нежеланите животинки, които също използват вратичката. По-модерните врати например са снабдени със сензори, които да пропускат само мъркащия приятел. Това прави невъзможно преминаването на други животни или котки, които не искате да влизат в дома ви.

Вижте още:

Трябва ли ми котешка вратичка

Как да спра котката ми да си отваря вратите

Виж още