Как да почистя ушите на котката ми

грижа за котешки уши Снимка: Pixabay

В ъпреки че гальовните домашни животни са отлични чистници и се справят повече от добре с почистването си, има случаи в които трябва да се намесим и да им помогнем. Понякога тези мъркащи приятели имат проблеми с ушите и тяхното почистване и ние сме единствените, които можем да ги улесним.

Разбира се, винаги е добре да се посъветвате с ветеринарния си лекар или да го помолите да ви покаже как се извършва тази процедура, но след това ще трябва вие да го правите. Ние също ще ви улесним, като ви дадем няколко съвета как да почистите ушите на гальовния си спътник.

Колко често трябва да почиствате ушите на котка

Има шанс вашата котка никога да не се нуждае от почистване на ушите, тъй като тя естествено успява да го направи. Като цяло, това зависи от гальовния мъркащ приятел или пък дали наскоро е имал някакви проблеми с ушите.

Ако темпераментният ви спътник е имал наскоро ушна нфекция, възпаление или ушни акари вероятно ще е необходимо по-старателно почистване, от това което животинчетата правят сами за себе си.

Dogsandcats.bg

Честотата на почистването зависи какво е предписал ветеринарният ви лекар.

Как да почистя ушите на котката ми

Може да отнеме известна практика, ако никога преди не сте почиствали ушите на мъркащия приятел, но за щастие процесът е доста лесен в няколко стъпки:

  • Пригответе почистващия разтвор, препоръчан от вашия ветеринарен лекар и марля.
  • Сипете необходимото количество разтвор (според упътването или препоръката на вашия лекар) в ушния канал.
  • Масажирайте основата на ухото за няколко секунди и след това оставете мъркащия приятел да размърда глава, за да разклати разтвора. С марлята можете да почистите излишната течност от ушния канал.

Както виждате процесът е лесен, но всъщност предизвикателството при котките не е точно как да поставим разтвора в ушния канал, а как да накараме гальовния приятел да стои спокойно, за да можем да извършим процедурата.

Няколко съвета за почистване на котешките уши

Тъй като тези животни трудно биха ни оставили да правим с тях каквото ни падне, със сигурност ще срещнете трудности, при опита да накарате котката си да стои мирно.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат през процеса:

  • Помолете втори човек да държи котката ви, докато почиствате ушите ѝ, тъй като така ще я ограничите от движение.
  • Увиването в кърпа също би могло да помогне, тъй като гальовният приятел няма да има възможност да маневрира.
  • Уверете се, че няма да попадне течност в очите или устата.
  • Не забравяйте да наградите мъркащия спътник с лакомство за доброто поведение.

Почистването на уши, приемането на хапчета или мазането с кожни разтвори са все неща, които мъркащият ни спътник никак не обича, но нямаме избор. Формулата на успеха е да се въоръжите с търпение и да извършите процедурата максимално спокойно и бързо, докато котката ви не се е размърдала на всички посоки.

Виж още