Как да почистим четката за козината на котката в 4 лесни стъпки

разресване на котка Снимка: iStock

К отките са отлични хигиенисти и би трябвало да могат сами да се грижат за всички свои нужди, нали? Всъщност това не е съвсем вярно.

Това, че котката ви прекарва голяма част от деня си в грижа за козината, не означава, че не трябва да се намесите и да помогнете от време на време. Мяукащите животни не могат да премахнат кичурите от козината си или да се отърват от микробите по същия начин като четката, така че трябва да имате добра четка или гребен на разположение. Редовното четкане премахва пърхота, мръсотията и разпилените косми и поддържа козината на котката блестяща и здрава.

След като приключите с почистването на козината на котката, следва друга важна част - почистването на четката. Това е от съществено значение, тъй като така ще отстраните пърхота и мръсотията, които сте почистили от котката си, за да може следващата сесия да започне с чисти инструменти, а как да го направим - четете по-надолу!

1. Отстранете излишните косми от четката

разресване на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първата стъпка към почистването на четката или гребена на котката ви е да отстраните всички косми, които са заседнали. Ако използвате четка с косъмчета, може да се наложи да използвате нещо дребно и малко, например клечка за зъби, за да извадите излишните такива, които са се забили дълбоко в повърхността на четката.

Четките с гладка повърхност са много по-лесни за почистване, тъй като те почти не задържат косми, така че с едно движение може да ги свалите.

2. Използвайте почистващ разтвор, безопасен за домашни любимци

След като премахнете излишната козина, мръсотия и пърхот от четката или гребена, потопете ги в почистващия разтвор. В зоомагазините може да откриете широка гама от продукти, които са помощници в домакинството, така че може да купите препарат, с който да почиствате котешки аксесоари без да той да им вреди. Той ще ви послужи чудесно и в почистването на гребена или четката за разресване на козината.

3. Изплакнете

разресване на коткаСнимка: iStock

След като четката или гребенът са престояли в разтвора необходимото време, извадете ги и изплакнете. Възможно е в този момент по четката да са останали остатъци от косми или пърхот, но доброто изплакване със силен спрей лесно ще ги отстрани.

4. Подсушете

Последната стъпка в процеса на почистване е да дадете на инструментите си за грижа за козината на котката пространство и време да изсъхнат. Поставете четките със страната на четината надолу върху чиста, суха кърпа, за да предотвратите изтичането на вода в главата на четката и превръщането ѝ в място за размножаване на плесени.

Как да съхраняваме четките на котката си?

След като четките и гребените са изсъхнали, трябва да защитите инструментите си (и домашните любимци), като ги съхранявате правилно.

Любопитните котета не правят разлика между четката и играчките си, така че четките, оставени на открито, бързо могат да се превърнат в играчки за дъвчене. Те трябва да се съхраняват на място, което е далеч от обсега на котката ви.

Съхранявайте всички инструменти за оформяне на сухо място, когато не ги използвате.

Колко често трябва да почиствам четките на котката си?

разресване на коткаСнимка: iStock

Ако имате само една котка, можете да се откажете от по-рядко почистване на четките. Може да го правите само когато забележите, че козината и пърхотът започват да се събират по четката.

Ако имате домакинство с много котки, трябва да почиствате и дезинфекцирате четката между отделните котки. Никога не почиствайте една котка и не преминавайте към следващата, особено ако имате котки, които се разхождат навън. Не знаете какви микроби може да крие котето в козината си и не искате да предавате тези микроби от котка на котка.

Ако имате една-единствена външна котка, може да се наложи да почиствате по-често инструментите за козината ѝ. Външните котки са склонни да се забъркват във всичко, а вие не искате мръсотията и микробите от миналата седмица да се задържат твърде дълго върху четките ви.

Ако искате козината на котката ви да продължи да изглежда по най-добрия начин, трябва да се уверите, че почистването на четките е редовна част от вашата рутина. Това отнема само няколко минути и може да означава разликата между чиста котка с лъскава козина и котка, покрита с мръсотия и пърхот от миналата седмица.

Вижте още:

Как да почистим котешкото дърво в 6 прости стъпки

Как да почистим носа на котката

5 идеи къде да поставите котешката тоалетна в малък апартамент

Виж още