Как да почистим котешкото дърво в 6 прости стъпки

котешко дърво Снимка: iStock

С котешкото дърво можете да забавлявате котката си, да предпазите мебелите си от надраскване и да осигурите на мъркащия приятел висока наблюдателна площадка за дрямка. Като цяло това е чудесен и почти задължителен аксесоар за всеки котешки дом. Единственият проблем с тях е, че могат да бъдат трудни за почистване.

Добрите грижи за дървото за котки ще гарантират, че то ще издържи възможно най-дълго. Като поддържате дървото за котки чисто, вие не само подобрявате външния вид на дома си. Освен това то предлага на котката ви чисто и безопасно място за почивка и отдих. Как да го почистим възможно най-лесно - ще обсъдим сега!

1. Отстранете стърчащите нишки

котешко дървоСнимка: iStock

Обичайно е тъканите и материалите за драскане на дърветата за котки да се разкъсват с времето. Ако свободните краища се отстранят от дървото за котки, то ще бъде по-чисто, тъй като няма да се притеснявате, че платът ще се накъса допълнително. Замяната на картонените драскалки с такива, закупени от магазина, и „преобличането“ на стълбчетата за драскане с нов сизал или подобен естествен продукт ще придаде на дървото за котки свеж вид.

Dogsandcats.bg

2. Използвайте четка

Има голяма вероятност дървото ви да е покрито с котешки косми. Всъщност вероятно има косми навсякъде - във всички ниши и кътчета. Преди да го почистите с прахосмукачка обаче, използвайте четка с груб косъм за търкане, за да разхлабите котешката козина колкото е възможно повече. Това ще ви помогне да гарантирате, че прахосмукачката ще събере възможно най-много косми и ще остави дървото ви чисто и ново.

3. Почистете с прахосмукачка

котешко дървоСнимка: iStock

Ръчната прахосмукачка може да се използва за почистване с прахосмукачка на текстилните покрития на дървото за котки, както и на ъглите и вдлъбнатините.

4. Погрижете се да отстраните петната

Може да купите от зоомагазин препарат за почистване на котешки предмети, който е безопасен. Така ще може да отстраните петната по дървото без да навредите на здравето на котката си.

5. Изперете на свалящите се текстилни покрития

В случай че текстилните покрития могат да се свалят и да се изперат в пералня, задължително го направете.

6. Почистете твърдите части

Не забравяйте да избършете и твърдите повърхности на дървото, ако има такива. Те се почистват лесно и за тях често ще ви е необходима само вода, но ако има петна - използвайте препарат безопасен за домашни любимци.

котешко дървоСнимка: iStock

Почистването на дървото за котки може да отнеме известно време, след като е било използвано известно време. За да спестите време го почиствайте редовно, за да избегнете натрупване на прекалено много мръсотия и косми. Най-добрият начин да запазите дървото за котки чисто и хигиенично възможно най-дълго е да го почиствате с прахосмукачка. Това ще гарантира, че то ще остане в добро състояние за максимално дълъг период от време.

Вижте още:

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Как да почистим котешката урина

Виж още