Как да почистим очите на котката

почистване на очите на котката Снимка: iStock

П очистването на очите на гальовните животни помага да се запази окото чисто и да се отстранят всички дразнители. Леко отделяне на секрет може да се очаква при котките, но прекомерното отделяне може да показва скрит здравословен проблем.

Нормално е гальовните животни да образуват гурели, тъй като това е нормална реакция на очите, но не трябва да са прекомерно много и очите на котката да сълзят или да изглеждат инфектирани. Прекомерният очен секрет е често срещан симптом на различни заболявания и инфекции.

Ако подозирате инфекция, потърсете съвета на ветеринарния си лекар, преди да се опитате да почистите очите на котката си. Признаците за скрит проблем с очите на котката може да бъдат следните симптоми:

 • Търкане на очите
 • Зачервяване
 • Подуване
 • Примигване
 • Влошаване на зрението
 • Запушване на носа
 • Кихане или кашляне
 • Затруднено дишане

почистване на очите на коткатаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако мъркащият приятел няма симптоми на инфекции на очите, тогава със сигурност просто искате да почистите гурелите му и да се уверите, че очите му са чисти, както измиваме нашите всяка сутрин.

За целта ще ви дадем съвети как да подходите по безобиден начин, така че да почистите очите на мяукащия приятел без да му причините дискомфорт.

1. Пригответе се

Преди да хванете котката си и да започнете да бъркате около очите, уверете се, че имате всичко, което ще ви е необходимо.

Повечето котки активно не обичат да бъдат държани насила, особено ако правите нещо толкова натрапчиво като разтриване на очите им. Ако ви се наложи да отидете и да вземете още материали, котката ви ще се възползва от възможността да се измъкне оттам и късмет да я хванете отново!

Ще ви трябват:

 • Чиста вода или физиологичен разтвор (попитайте ветеринарния си лекар за предложения)
 • Чиста кърпа или памучни топчета
 • Чиста, суха кърпа за подсушаване

2. Задържане на котката

почистване на очите на коткатаСнимка: iStock

Девет от десет котки няма да се радват, ако очите им бъдат обезпокоявани. Ако имате спокойна котка, може да се окаже, че трябва да направите съвсем малко, за да я ограничите, освен да я поставите в скута си.

За останалите е от съществено значение да ограничите или подчините котката си достатъчно дълго, за да извършите почистването. Ако се противи прекалено много, рискувате да нараните очите ѝ или да се нараните сами.

Най-добрата ни препоръка е да помолите някой да ви помогне, като увиете здраво котката си в кърпа. Това нежно ограничаване означава, че котката не може да измъкне лапи, за да ви размаха, и ви дава пълен контрол.

Първоначално това няма да се хареса на котката ви, но като цяло ще намали стреса, тъй като процесът на почистване може да приключи на мига с ограничена котка.

3. Избършете внимателно

почистване на очите на коткатаСнимка: iStock

Почистването на окото се извършва с чиста кърпа или памучни топчета. Потопете едното или другото в топла чиста вода или каквото е препоръчал вашият ветеринарен лекар, за да го навлажните, след което внимателно избършете окото, като започнете от вътрешния ъгъл и избършете надолу и навън.

Избягвайте да упражнявате прекалено силен натиск, тъй като това ще причини дискомфорт.

При мек секрет трябва да се вдигне лесно от очите, но при сухи твърди образувания може да се наложи да положите известни усилия. Задръжте кърпата върху секрета за няколко секунди, за да може влагата да го овлажни и да помогне да се отлепи от кожата.

Почистването на очите на гальовния приятел не би трябвало да ви коства твърде много усилия, но зависи каква е ситуацията и какъв е характерът на гальовния приятел. Ако чистите обикновените гурели едва ли ще ви трява кой знае каква подготовка, тъй като това е нещо, което правите всеки ден. Ако поради някаква причина трябва да чистите очите на мяукащия приятел, защото са раздразнени или инфектирани - следвайте стриктно съветите на вашия ветеринарен лекар.

Виж още