Наръчник как да погалим котка

погалване на котка Снимка: iStock

А ко имате темпераметен домашен любимец със сигурност обожавате да го галите. Ако котката ви обича това - супер, спечелили сте от лотарията! За съжаление, някои мъркащи приятели не обичат да ги докосват и няма какво да направите по въпроса, освен да се примирите. Все пак, някои котки „омекват“ по характер с времето, така че не всичко е изгубено! Въоръжете се с търпение и си научете урока за любимите им места за галене.

Защо котките обичат да ги галят

Мъркащите приятели се отглеждат от майките си при постоянно миене, облизване и гушкане. Тези действия повишават окситоцина, наричан още хормон на любовта. Този хормон се увеличава при хората и животните, когато си взаимодействаме положително. С други думи и на нас, и на гальовните домашни любимци ни е приятно гушкането.

Мъркащите животни имат много разнообразни характери. Някои обожават да бъдат домашни любимци и са истински пример за подражание. Други пък се съпротивляват при галене, тъй като не се чувстват комфортно с това. Трети път, просто не обичат милването, поради лични предпочитания. Възможно е и да свързват това действие със страх, болка или липса на социализация.

Като цяло котките са по-благосклонни към хора, на които имат доверие. Голяма част от тях не си падат по милването от непознати и евентуално ще им трябва време да свикнат с нов човек.

Dogsandcats.bg

Как да погалим котка

Често хората са запленени от сладостта на мъркащите приятели и се впускат веднага да ги погалят. Това е огромна грешка! При такова рязко действие, одраскването ви е почти гарантирано. Ако имате късмет, мяукащият приятел просто ще избяга без да остави щети по вас.

котка мирише човешка ръкаСнимка: котешки мустаци

Галенето на котка може да напомня на сцената от Хари Потър и затворникът от Азкабан, когато Хари и останалите ученици се учат как да се доближат до хипогрифа Бъкбийк.

Тайната на успеха ви е да започнете много бавно и да наблюдавате реакцията ѝ:

 • Ако това не е вашият домашен любимец, първо попитайте собственика дали е добре да го погалите. Котките често са недоверчиви към непознати и както вече споменахме, могат да реагират със страх или агресия.
 • Попитайте собственика дали мъркащият приятел има някакви болезнени или чувствителни зони и дали има специфични места, които обича.
 • Позволете на мъркащото животинче първо то да се доближи до вас. Много важно правило! Ако тръгнете изведнъж към него рискувате да загубите доверието му.
 • Позволете на темпераментния приятел да помирише ръката ви и да ви „изследва“. Може да се отърка в ръката или краката ви. Това е положителен знак!
 • След като сте установили първия контакт, можете бавно да погалите мяукащото животно, обикновено някъде отстрани на лицето.
 • В случай, че забележите някаква рязка промяна, напрежение в тялото или високо мяукане, дори ръмжене най-добре да спрете. Имайте предвид, че дори и да им харесва да ги галят, мъркащите животни са непредсказуеми и могат бързо да променят мнението си.

След като установите успешно контакт с котката, може да опитате да я погалите в други области. Тези приятели обичат да ги галят в следните области:

 • Отстрани на лицето
 • Горната част на главата и челото
 • Врата
 • Под брадичката (много любимо място!)
 • По страните на тялото
 • Около раменете
 • По протежение на гърба към опашката (но без нея)

галене на котеСнимка: iStock

Ако гальовният любимец се наслаждава на галенето, може да започне да мърка, да меси с лапи, дори леко да притваря очи сякаш ще заспи. Както споменахме по-рано, тези животни могат в един момент да се наслаждават на галенето, а в следващия - мозъкът им да кликне и да се почувстват уязвими. Някои от тях могат внезапно да измяукат, изсъскат, изръмжат или да избягат. Дори могат да ви одраскат или ухапят. За съжаление, това е „рискът на професията“.

По принцип мъркащите животни не би следвало да проявяват агресия към стопаните си без видима причина, но както споменахме - те са непредвидими, можете да очаквате тези действия от тях. Разбира се, има безумно мили същества, които никога дори не си показват нокътя.

Има начин, по който можете лесно да разберете дали мъркащият приятел ви има пълно доверие и това е, ако покаже коремчето си.

То е много чувствителна зона и, ако гальовният домашен любимец застане така до вас, значи е спокоен. Ако се питате дали може да размачкате коремчето, отговорът обикновено е негативен. Все пак, някои котки могат да позволят, даже обичат това, така че не пречи да опитате.

Области, които трябва да се избягват

ядосана коткаСнимка: iStock

Когато галите мъркащи животни, е важно да се избягвате някои зони. Това обикновено са:

 • Корема
 • Ръцете и краката, включително лапите
 • Бедрата
 • Опашката

Също така е добра идея да избягвате да ги прегръщате или да ги вдигате като бебета, освен ако не знаете, че им е приятно. Все пак, можете да откриете, че вашият домашен любимец се радва на неща, които другитекотки  не харесват или обратното. Макар и да съществуват общоприети правила, при поведението на котките рядко всичко е напълно ясно.

Признаци, че котката не иска да я милвате

Мъркащите животни използват различни сигнали за комуникация с хората.

уплашена котка с извит гръбСнимка: iStock

Ако не искат да ги докосвате могат да ви покажат по следните начини:

 • Извиват гърба си или се отдалечават от ръката ви
 • Ушите отиват назад, което често е знак за страх
 • Присвиват очи
 • Опашката се движи бързо по пода наляво-надясно, което означава агресия
 • Съскане, ръмжене, силно мяукане
 • Бягане от вас
 • Скриване

Не ви трябва да сте ясновидец, или експерт по котешко поведение, за да разчетете тези сигнали - мъркащият домашен любимец не иска да го галите. Все пак, настроението му може да се промени и да се върне спокоен при вас, готов за гушкане.

Котките често общуват помежду си чрез търкане, душене или миене, като така си предават аромати и феромони. Те могат да използват същото поведение, за да комуникират с хората. Ако имате късмет това често са признаци на любов и привързаност. В други случаи - не е точно така. Нямаме какво да направим по въпроса, неслучайно тези животни са силно темпераментни и загадка за нас.

Виж още