Защо котките пият вода от тоалетната и какви рискове носи тя

котка в тоалетна Снимка: iStock

Е дно от най-странните поводения на мъркащите приятели е да проявяват интерес към водата в тоалетната. Ако неволно пропуснем да пуснем капака, след секунди, можем да открием котката вече надвесила се над водата и готова да отпие.

Каква е причината за това и опасна ли е тази вода за домашните любимци?

Водата и звуците от тоалетната „извикват“ котешките инстинкти

Тоалетната всъщност може да предизвиква голямо любопитство в котката, поради две неща - тя издава звуци и в нея има вода. Мъркащите приятели проявяват интерес към водата в мивката, ваната, локвичката, която сте направили, защото сте разляли и дори чашата ви за вода.

В природата, котките обичат течащата вода, защото е прясна. Те рядко ще проявят интерес към застояла вода, която мирише лошо. Всички знаем как мъркащият приятел се впуска, когато чуе крана или душа, който шуми. Водата в тоалетната е точно такава - тя се движи, а допълнителния звук от казанчето действа като магнит за тези любопитни животни.

Dogsandcats.bg

На всичкото отгоре, ако купата за вода на котката ви е мръсна и сте пропуснали да смените водата - бъдете сигурни, че гальовният приятел ще си потърси друг източник на вода, който може да е тоалетната.

Опасна ли е водата  от тоалетната

Водата в тоалетната може да бъде мръсна и опасна за гальовните приятели.

  • Опасност от бактерии

Ако не почиствате тоалетната си редовно, тя със сигурност съдържа редица бактерии, които не бива да попадат в устата на домашния любимец.

Рискът за здравето се увеличава значително, когато самите ние сме болни. Предполага се, че хората можем да предадем Гиардия или други чревни паразити на котката си, ако тя пие от тоалетната. Но това не са единствените рискове. Хората, които са подложени на медицинско лечение или химиотерапия могат да отделят токсични вещества  в урината и изпражненията си.

котка в тоалетнаСнимка: iStock

Макар че шансовете са ниски, все пак не е изключено да се случи.

  • Препарати за почистване на тоалетната

Всички почистваме тоалетните си с препарати, което е съвсем в реда на нещата и трябва да го правим. Химикалите обаче са токсични както за нас, така и за домашните любимци.

Препаратите за тоалетна съдържат редица опасни вещества - хлор, натриев хипохлорит, хипохлоритни соли, натриев пероксид, натриев перборат и други, които могат да бъдат смъртоносни, когато се консумират директно.

Лошо разредените препарати, които ползвате за тоалетната си чиния могат дори да причинят изгаряния на устата на котката ви. Симптомите за поглъщане на препарат могат да бъдат повръщане, слюноотделяне, зачервяване в и около устата, коремна болка и възпалено гърло.

Ограничаването на достъпа на домашния любимец до банята, скоро след като сте почистили е препоръчително, за да избегнете опасни за него ситуации.

Как да спра котката ми да пие вода от тоалетната

Най-сигурният и лесен начин е да държите винаги капака си затворен. Ако не сте свикнали да го правите по принцип - бъдете сигурни, че ще се научите бързо след като видите един-два пъти котката си надвесена любопитно над тоалетната.

Не забравяйте - грижете се за купите за вода на котката си. Сменяйте водата възможно най-често (минимум сутрин и вечер) и почиствайте купите с гореща вода. Ако мъркащият приятел предпочита да пие от течаща вода и не поглежда купите си - можете да купите течащ фонтан, с който да имате повече успех.

Гальовните животни са много любопитни създания, така че ако се каните скоро да си осиновите коте - бъдете сигурни, че то ще изследва всяко кътче на дома ви. Сред многото странности на тези животни се нарежда и големия интерес към водата в тоалетната.

Вижте още:

Опасности за котките от почистването на дома с белина

Виж още