Как да помогнем на котка със счупен крак

котка при ветеринар Снимка: iStock

К огато злополука доведе до счупен крак или лапа, е изключително важно да се вземат мерки веднага. Вашата котка ще изпитва болка със сигурност ще искате да помогнете на костите да заздравеят правилно. Това не е нещо, което трябва да правите сами, така че работата с вашия ветеринарен лекар ще бъде от решаващо значение.

Как да разберете дали котката има счупен крак

Тежко нараняване, при което кост пробива кожата, ще бъде очевидно, но други симптоми може да са по-фини. Имайте предвид, че котките правят всичко възможно да скрият болката си.

Може да забележите:

  • Накуцване или затруднено ходене, бягане или скачане
  • Подуване на тъканите около или близо до засегнатата кост
  • Видими промени в ъгъла на стъпалото
  • Промяна в цвета на кожата или наранявания в областта на счупената кост
  • Проблем с движението на крака
  • Промени в поведението (напр. промени в апетита или нивото на активност, прекомерна вокализация, криене)

Заведете котка със счупена лапа или крак на ветеринар

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Дори ако само подозирате, че котката ви е счупила крак, не се опитвайте да лекувате проблема сами. Отидете незабавно на ветеринарен лекар, за да диагностицира и лекува вашия домашен любимец.

Счупената кост трябва да бъде оценена от ветеринарен лекар, за да се определи степента на увреждането. Това обикновено включва физически преглед и рентгенови лъчи. Лечението може да варира от шина до операция и ще зависи от вида на фрактурата или счупването.

Независимо дали става въпрос за малка фрактура или тежко счупване, вашият ветеринарен лекар ще може да осигури правилната грижа и ще ви напътства как да поддържате котката си възможно най-комфортно, докато костта заздравее.

Съвети за домашни грижи за котка със счупен крак

Вашият ветеринарен лекар може да ви каже как да лекувате счупен крак на котка у дома, за да предотвратите усложнения. Има някои общи насоки, които трябва да следвате.

  • Следвайте основните инструкции за грижа за превръзките и шините

Грижата за превръзката и шината на вашата котка е необходима, за да избегнете проблеми като инфекции и неправилно зарастване на костта.

Предотвратете котката си от дъвчене или увреждане на превръзката. Уверете се, че шината и превръзката винаги остават сухи и здраво закрепени. Освен това превръзката и шината трябва да са поставени правилно и не трябва да причиняват дискомфорт.

Ако трябва да смените превръзката и/или шината, вашият ветеринарен лекар може да ви научи как да го направите у дома или може да го направи вместо вас, ако не сте сигурни дали ще се справите или се налага ветеринарният лекар да го прави, в случай че фрактурата е сериозна.

  • Потърсете признаци на инфекции и проблеми с шините

котка при ветеринарСнимка: iStock

Възможно е да се развият инфекции или съществуваща инфекция може да не се изчисти правилно, така че следете крака на вашия домашен любимец, докато лекува. Потърсете проблеми като подуване, секреция, миризми, зачервяване, дразнене или болка.

Ако шината се измести от мястото си или е повредена по някакъв начин, уведомете вашия ветеринарен лекар. Не се опитвайте да я коригирате сами.

  • Направете промени в дома за котка със счупен крак

Когато котката ви е със счупен крак, може да се наложи да промените средата им, за да я улесните да се придвижва. Например, ако котката ви обикновено скача на леглото ви, за да подремне, може да измислите предмети, които да поставите, за да направите стъпала.

Освен това котката ви може да има проблеми с влизането и излизането от тоалетната. Например, ако гальовният приятел използва тоалетна с високи страни, преминете към такава с ниски страни.

  • Не се колебайте да се обадите на вашия ветеринарен лекар за съвет по време на възстановяване

Докато котката ви се излекува, вероятно ще я водите редовно на ветеринарен лекар за прегледи. Въпреки това, ако има проблеми с шината или превръзката, котката ви не иска да спре да ги дъвче или има признаци на инфекция, трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Счупената котешка лапа или крак е сериозен проблем, който трябва да се лекува от ветеринарен лекар. Не отлагайте грижата за вашия домашен любимец, от която се нуждае. С повече грижи и помощ от ваша страна - гальовният спътник ще се възстанови съвсем скоро.

Виж още