Счупена кост при котките

котка счупена кост Снимка: iStock

К остите на гальовните домашни любимци са структурно подобни на тези при хората. Те осигуряват подкрепа за движението на тялото и защитават вътрешните структури като органи. Костите също съдържат костен мозък, където се създават нови червени и бели кръвни клетки.

Въпреки че котките обикновено са грациозни животни, те не винаги се приземяват на краката си и в резултат на това могат да счупят кост.

Счупванията при мяукащите животни се случват най-вече след падане, нарадане от по-голямо животно, травма от кола или друго. Най-честите счупвания при мяукащите животни са на бедрената кост, следват фрактурите на пищяла, последвани от фрактурите на таза, челюстната кост, лапата и опашката.

Dogsandcats.bg

Счупванията обикновено се класифицират по тип кост, област на костта, тежест (колко парчета кост са счупени) и модел (ъгъл) на фрактурата. Да научим малко повече за счупването на костите при мяукащите животни.

Как да разбера, че котката ми има счупена кост

котка счупена костСнимка: iStock

Котките са хищници и умеят добре да прикриват болката си. Това може да затрудни стопаните, тъй като може да отнеме време докато осъзнаете, че нещо не е наред с котката ви. Все пак, повечето мъркащи животни със счупени кости показват няколко едва забележими признаци на дискомфорт. Някои от симптомите, за които трябва да следите, са:

  • Вокализация: плач, засилено мяукане или ръмжене
  • Промяна в движението: котката не ходи толкова много или изобщо, не натоварва конкретен крайник, не размахва опашката си или я държи отпусната
  • Промяна в поведението: не иска да скача, да се протяга както обикновено; не мие козината си или ръмжи и съска, когато я галите
  • Намален апетит: избягването на храна може да означава счупена челюст или болка при достигане до купата с храна
  • Подуване или натъртване
  • Други наранявания: порязвания, ожулвания или натъртвания в области, където може да е настъпило нараняване

Какво да направите, ако котката ви счупи кост

Ако подозирате, че котката ви има счупена кост, уверете се, че сте в безопасност, когато общувате с нея. Без значение колко нежна е вашата котка обикновено, когато изпитва болка, всяка котка може да ухапе.

Тежките счупвания и наранявания могат да накарат котката ви да изпадне в шок. Ако мъркащият домашен любимец колабира, има гърчове, има бледи или сини венци или диша с отворена уста, незабавно го заведете при спешен ветеринарен лекар. Покрийте всяка област, която кърви или където има видима кост, с чиста кърпа. След това увийте внимателно котката си в кърпа или одеяло и я занесете за лечение.

котка счупена костСнимка: iStock

Не се опитвайте сами да намествате счупени кости. Костите трябва да се докосват възможно най-малко, докато котката ви не бъде прегледана от ветеринарен лекар. Опитайте се да държите други домашни любимци и деца далеч от раненото животинче.

Как ветеринарите лекуват счупени кости при котки

Как се лекуват фрактурите зависи от местоположението и вида на фрактурата и костта, която е била счупена. Други фактори включват възрастта, теглото и цялостното здравословно състояние на вашата котка и кога кога се е случило нараняването.

Ветеринарите лекуват счупени кости, като използват следните методи:

  • Шините/гипсовете се използват за стабилизиране на определени фрактури, при които ставите около фрактурата могат да бъдат обездвижени.
  • Може да се наложи операция за пренареждане на костите.
  • Ампутация може да се обмисли при много тежки фрактури. Може да се препоръча като най-бързия начин, за да излекувате вашия домашен любимец. Колкото и страшно да звучи, хубавото в ситацията е, че повечето котки се справят добре с ампутация на крайник или опашка и се връщат към нормалното си състояние по-бързо от тези, които са имали операция за стабилизиране.
  • За някои прости фрактури, при които костите все още са нормално подредени, е необходима почивка в клетка или легълце.

Независимо от вида на лечението, вашата котка ще се нуждае от почивка след счупването. Ветеринарният лекар ще ви даде съвети какви грижи ще са нужни на вашия гальовен спътник. Често се препоръчва да премахнете играчките, котешките дървета и други предмети, които насърчават движението, докато котката ви не се излекува.

котка счупена костСнимка: iStock

Котките със счупена кост обикновено също се нуждаят от болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, докато се възстановяват у дома, а отворените фрактури обикновено също изискват лечение с антибиотици.

Ако котката ви има гипс или шина, дръжте превръзката чиста и суха. Шините също изискват редовна смяна на превръзката; но ако се намокри или замърси, трябва да се смени по-рано. Смяната на превръзката трябва да се извърши от вашия ветеринарен лекар; процесът може да бъде болезнен за вашата котка и може да е необходима седация.

Котките, които са по-възрастни, с наднормено тегло или затлъстяване, имат други медицински проблеми като диабет или сърдечни заболявания или имат сложни фрактури, обикновено имат нужда от повече време, за да се възстановят. С повече почивка и необходимите грижи за гальовния спътник, той рано или късно ще се възстанови готов за нови подвизи.

Вижте още:

Как да помогна на котка с артрит

Фрактура на челюстта при котките - как се случва и как да им помогнем

Как да помогна на котката ми, ако счупи нокът

Виж още