Как да помогнем на обезводнена котка

котка пие вода Снимка: iStock

Д ехидратацията е също толкова опасна за мяукащите животни колкото и за нас, хората. Ако подозирате, че котката ви е обезводнена, незабавно я заведете на ветеринар. В тежки случаи на дехидратация при котки, само насърчаването на котката ви да пие вода може да не е достатъчна мярка.

Прегледът при ветеринар ще ви даде информация дали няма някакъв друг проблем със здравето, на който трябва да обърнете внимание.

Какво причинява дехидратация при котки

Точно като хората, котките могат да се дехидратират по много причини. Някои от тях могат да бъдат бъбречно заболяване или диабет. Повръщането или диарията също водят до загуба на течности и могат да причинят обезводняване на домашните любимци.

котка пие водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Диетата също може да бъде причина за дехидратация при котките. Мяукащите животни, които консумират предимно суха храна, са по-склонни да се обезводнят, отколкото котките, които хапват и консервирана храна, тъй като тя може да съдържа до 80% процента вода. За съжаление някои мяукащи животни не харесват толкова много мократа храна и предпочитат да се хранят предимно с гранули, а това може да ги направи податливи на обезводняване, ако не сте подсигурили достатъчно водни станции у дома.

Признаци на дехидратация при котки

Дехидратирана котка може да покаже загуба на апетит и летаргия. В допълнение може би ще забевежите задъхване и повишен пулс. Дехидратацията причинява загуба на еластичност на кожата и много котки имат хлътнали очи. И не на последно място - може да забележите, че носа, устата, и клепачите изглеждат сухи.

Как да се погрижа за обезводнената ми котка

След като вашият ветеринарен лекар определи какво е причинило дехидратацията, може да сте в състояние да помогнете за лечението и предотвратяването на повторната поява на проблема у дома, като преминете към диета с консервирана храна и прием на повече вода.

Някои котки може да са по-склонни да оближат кубче лед или да пият вода от необичайни места отколкото да пият от купа, докато други може да предпочетат бутилирана вода пред вода от чешмата. Винаги предоставяйте опции и оставяйте няколко купи с вода у дома за лесен и постоянен достъп през целия ден. Котешкият фонтан също може да примами мъркащият домашен любимец да пие повече вода.

Относно храненето в такава ситуция - най-добрата храна за мъркащият домашен любимец в такава ситуация е консервираната/мократа. Това е чудесен начин, по който котките могат да приемат вода чрез храната. Ако обаче мъркащият домашен любимец не харесва толкова този тип храна, можете да опитате различни видове и марки. На пазара могат да се открият разнообразни видове мокра храна - тип пастет, готвена или пък с повече сос, наподобяваща супа. Тъй като е важно мяукащият ви приятел да приема достатъчно течности - експериментирайте с различни видове, докато откриете храна, която му е по вкуса.

котка пие водаСнимка: iStock

Когато дехидратацията се дължи на повръщане или остра диария, може да се наложи ветеринарният лекар да препоръча допълнителни течности или прием на определен вид лекарства, за да помогне за възстановяване на правилните нива на електролити. Оставянето на дехидратацията без лечение може да доведе до допълнителни проблеми, включително бъбречни заболявания или недостатъчност. Затова е много важно мяукащият ви домашен любимец да има достъп до източник на вода, от който му харесва да пие. Пробвайте различни варианти - купи, фонтани, панички и всичко, което откриете, че работи. В допълнение - не се отказвайте от диетата с мокра храна. Дори и котката ви да не я харесва - експериментирайте с различни марки и вкусове докато откриете подходяща за вашия мяукащ спътник.

Вижте още:

С колко мокра храна на ден да храним котката

Колко вода трябва да пие котката ми на ден

Дехидратация при котки

Виж още