Колко вода трябва да пие котката ми на ден

котка пие вода Снимка: iStock

И злишно е да изброяваме защо всяко живо същество има нужда от вода. Мъркащите приятели не правят изключение и е от съществено значение да имат достъп до прясна вода във всеки един момент. Дехидратацията при котките е опасно състояние, което би могло да има фатален край.

За представителите, които срещат проблеми с бъбреците, приемането на течности е от още по-голямо значение, иначе ситуацията им може силно да се усложни. И все пак – колко вода пият котките?

Колко вода пият котките

котки и водаСнимка: Pixabay

Телесните тъкани на котките съдържат близо 70% вода. Мъркащите приятели могат да си набавят известен процент вода чрез храната. Сухата, логично, съдържа доста по-малко количество вода – около 6-10%. Консервираната е страхотен източник на хидратация, защото съдържа поне 70% вода. В зависимост какъв вид е мократа храна и колко бульон има в нея, това количество може да е и повече.

Dogsandcats.bg

Ако мъркащият ви приятел предпочита повече сухата храна и хапва по-рядко мокра, следва да му осигурите повече купички или станции, от които да пие вода, за да не се обезводни.

Според формула, публикувана в PetMD:

възрастна котка, която тежи около 4-5 кг, има нужда около чаша вода, ако се храни предимно със суха храна и около 1/3 от чашата, ако хапва повече мокра храна.

Съвети за осигуряване на вода на вашето коте

котки и водаСнимка: iStock

  • Снабдете се с една или две купички, които да служат само за вода на мъркащия ви приятел.
  • Сменяйте водата с нова всеки ден, по възможност сутрин и вечер. Не чакайте котката ви да изпие водата докрай, защото това едва ли някога ще се случи. Мъркащите приятели обичат да пият прясна, чиста вода (както и ние). Ако се притеснявате, че може би ще забравяте да сменяте водата – можете да го правите когато храните гальовния си приятел сутрин и вечер.
  • Купичките за вода и тези за храна трябва да са поставени на различни места. Причината е, че миризмата, идваща от храната може да е твърде силна за котките и да ги откаже да пият вода от купичката, намираща се в съседство.
  • Когато пълните купичката – тя трябва да е пълна до горе и да стига до ръбчето.
  • Темперутарата на водата трябва да хладка.
  • Автоматичните поилки и дозатори са добър избор, защото осигуряват течаща вода и гальовните приятели доста ги обичат. Все пак, ако нямате възможност да купите такава – купичка за вода ще ви свърши чудесна работа.
  • Почиствайте периодично купичките.
  • Дръжте задължително капака на тоалетната затворен. Това е много „любимо“ място както на котки, така и на кучета за пиене на вода, което всички можем да се съгласим колко е опасно. Мъничките котенца например могат дори да паднат вътре и да не успеят да излязат след това. Когато заживеете с коте – задължително трябва всички в семейството ви, както и ваши гости – да се научат на този навик.

На финала – много е важно да наблюдавате колко вода приема котката ви всеки ден. Това ще е лесно, тъй като сменяте водата всеки ден и бихте могли да прецените дали има разлики. Ако забележите, че котката ви не пие вода – наблюдавайте я, защото може да пие от друго място (мивката, вашата чаша за вода, банята.. възможностите са безкрайни) или да има някакъв проблем. От друга страна – също толкова опасно е, и ако водата изчезва от купата необичайно бързо. И в двете ситуации – най-добре поговорете с ветеринарния си лекар, защото може да се е появил някакъв здравословен проблем.

Вижте още:

Дехидратация при котки

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още