С колко мокра храна на ден да храним котката

котка храна Снимка: iStock

С лед като намерите правилния тип мокра храна, който се харесва на гальовния спътник, трябва да разберете колко да храните котката си. На опаковката на котешките храни, винаги са налични общи указания за това колко мокра храна да давате на котки с всякаква форма и размер. Например, 5-килограмова котка със слабо тяло се нуждае от около 170 калории на ден, а 10-килограмова котка със слабо тяло се нуждае от около 280 калории на ден.

Защо котките се нуждаят от мокра храна?

Много ветеринарни лекари препоръчват котките да се хранят предимно с мокра храна. Има няколко причини за това. Първо, котките са задължителни месоядни животни и не бива да консумират твърде големи количества въглехидрати. Сухата храна съдържа много повече въглехидрати от мократа храна. За много котки консумацията на суха храна води до затлъстяване.

Второ, повечето гальовни животни не пият много вода и са склонни да се държат на ръба на дехидратацията. Мократа храна естествено осигурява повече вода в диетата, което поддържа бъбреците, пикочните пътища и цялостното здраве на мяукащия спътник.

Трябва ли да храня котката си както с мокра, така и със суха храна?

котка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Оптимално е да включвате двата вида храни в диетата на гальовния домашен любимец, като акцентът може да е върху мократа храна. Разбира се, ако отсъствате по-дъго от вкъщи - най-удобно е да напълните купата със суха храна, тъй като тя няма да се развали. Също така, сухата храна е по-достъпна от гледна точка на бюджет.

От колко мокра храна се нуждае котката?

Калорийните нужди на домашния любимец зависят от няколко фактора. Теглото на вашата котка може да ви даде основна насока колко трябва да се храни. Една слаба, мускулеста котка с голяма фигура, може да тежи повече, но да има здравословно тегло. Този гальовен приятел ще изисква повече калории, за да поддържа това здравословно тегло. Въпреки това, 6-килограмова котка с по-дребна фигура, може бъде с наднормено тегло и ще се нуждае от по-малко калории.

Възрастта и нивото на активност също играят роля при определянето на правилното количество необходими калории. Едно растящо коте се нуждае от много повече калории, отколкото възрастна котка. Активна котка, която тича и играе често, ще се нуждае от повече калории, отколкото мъркащ домашен любимец, който спи през по-голямата част от деня. Кърмещата кралица се нуждае от допълнителни калории, за да произвежда достатъчно мляко за своите бебета и да остане здрава.

Ако не сте сигурни дали храните правилно вашия мъркащ спътник или срещате трудности (той не иска да се храни достатъчно, не харесва мокра храна, или обратното - прекалява с похапването), консултирайте са с вашия ветеринарен лекар. Важно е да запазим здравословно тегло на нашата котка, както и да се погрижим, че тя играе и се движи достатъчно. Това е много важен момент, за до отгледаме здрава и щастлива котка.

Вижте още:

Защо котката ми не яде мокра храна

Котката ми отказва да яде

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Виж още