Как да предпазим котешката храна от мравки

мръсотия у дома Снимка: iStock

Ч есто срещано оплакване, на собствениците на мяукащи животни (особено когато температурите станат по-високи) е наличието на мравки около котешката храна. Дали суха или мокра (разбира се мократа е по-застрашена), със сигурност няма да сте щастливи, ако в храната на котката ви има каквито и да е неща.

Защо мравките „нападат“ котешката храна

Като цяло, рядко се случва мравка да срещне някакъв вид храна, която не харесва. Те са опортюнистични малки ядци, които ще извадят всяка храна, до която имат достъп. Наясно сме, че каквато и храна да оставим навън - има опасност тя да бъде застигната от тези насекоми. Котешката храна е богата на протеини и множество полезни съставки, с други думи - тя е чудесен деликатес за мравките, а в допълнение тя е много достъпна за тях, защото е в купички, които поставяме на пода.

Макар че мравките не са толкова неприятни сами по себе си (ако ги сравним с хлебарки или други твари), все пак те са вредители и нямат място в нашия дом. Лошото е, че могат да се открият трудно, а поради миниатюрния си размер - те могат да се скрият във всяка дребна пукнатина, чакайки да се появят при всяка възможност за храна.

Ако забележите дори и една мравка да се навърта около храната на вашия домашен любимец - трябва да се справите с проблема незабавно.

Dogsandcats.bg

мръсотия у домаСнимка: iStock

Как да третирам проблема с мравките, така че да не застраша домашния любимец

На пазара без съмнение могат да се открият множество ефективни средства срещу вредители, но проблемът е, че в повечето случаи те са опасни за мяукащия ни приятел.

Ако използвате средство за унищожаване на насекоми, за да изчистите района от мравки - уверете се, че котката ви няма достъп до това място. За съжаление дори и зоната да е изсъхнала след препарата - там все пак остава слой, който котката ви няма как да подмине без подушване или дори облизване, което е много опасно за нея.

Още повече, че ако мравките се навъртат около купата за храна на вашата котка - е невъзможно да третирате с тях мястото, защото ще отровите мяукащия си спътник. За да се справите с тези вредители, можете да опитате няколко неща:

  • Поддържайте дома си чист без остатъци от храна

По принцип, редовното почистване и прибирането на храната са най-добрите помощници срещу всякакви неприятни ситуации свързани с насекоми или буболечки. Почиствайте ежедневно мястото, където са купите за храна и вода на домашния любимец.

  • Не позволявайте застояла котешка храна

Проблемът предимно с мократа храна при някои котки може да е доста сериозен, защото те не я хапват веднага. В резултат на което тя застоява и е магнит за гадини. Опитайте се да създадете график за хранене на мъркащия приятел, така че той да изяжда мократа си храна - поставяйте първо нея в купичката и изчакайте да я изяде преди да напълните другата с малко суха храна.

Ако котката ви не хапва кой знае колко мокра храна - поставяйте малки количества, които сте сигурни, че тя ще изяде. Дори и това да са хапка-две - по-добре отколкото да позволявате храната да се разваля и да привлича буболечки.

мръсотия у домаСнимка: iStock

  • Почиствайте купите за храна след всяко хранене

Това може да е трудно, особено когато през деня не сте у дома, но сутрин преди да отидете на работа и вечер след като се приберете - почистете купите с гореща вода. Това ще намали шанса от привличане на насекоми.

  • Опитайте натурални средства

Оцетът, содата и лимонът са прекрасни помощници в почистването. Можете да пръскате често зоната около купите на мяукащия спътник или други такива, от където подозирате, че идват мравките.

  • Потърсете препарати, които са безвредни за домашни любимци

В зоомагазините можете да откриете различни видове средства за почистване на дома, които са безвредни за мяукащите приятели. Разбира се, техен недостатък е, че са малко по-скъпи от множеството, което можем да открием в супермаркета, но нямаме избор - в никакъв случай не бива да излагаме котката на опасност.

Трябва ли да се притеснявам, ако котката ми изяде някоя мравка

Бихте си помислили, че би било в противоречие с естествените инстинкти на изисканата котка да яде храна, която съдържа вредители като мравки. Изненадващо, има някои котки, които с удоволствие ще хапнат всичко в ястието си - включително тези малки нашественици. Това важи особено за котенцата, които са по-склонни да експериментират с „лов" и консумират почти всичко, което се движи.

Разбира се, виждането на вашата котка да яде насекоми в допълнение към храната им може да предизвика известна тревога. Вместо да се паникьосвате, бъдете сигурни, че мравките сами по себе си не са вредни за котките, ако се консумират.

Има обаче някои мравки, които могат да щипят ужасно, което може да създаде някои проблеми за вашата котка. Ако подозирате, че мравка е ухапала мъркащия ви приятел и изглежда сякаш го боли - потърсете ветеринарния си лекар.

Друг проблем при евентуалното консумиране на мравки от вашата котка е, че ако сте напръскали някое място и мравките умрат - в тялото им ще има пестициди и химикали, които по никакъв начин не бива да попадат в корема на вашата котка. С други думи, ако мяукащият ви спътник попадне на умрели мравки и изяде някоя - добре е да се обърнете към ветеринарния си лекар, за да се уверите, че котката ви не се е натровила.

Колкото и неприятна тема да е това, трябва да сме подготвени са много ситуации, когато живеем с домашен любимец. Случва се, ако сме в много натоварен период малко да пренебрегнем грижите за дома, но това може да ни струва скъпо по-късно. Колкото и да е трудно на моменти - не бива да пренебрегваме хигиената на нашия дом. Освен, че това е доста неприятно, когато имаме и мяукащ приятел, който ходи и души навсякъде - ситуацията може да стане опасна дори и за него.

Вижте още:

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Виж още