Как да разбера на каква възраст е котката ми

котка Снимка: Pixabay

К огато осиновите котка, чиято история е загадка за приюта или спасителната организация, е трудно да се определи на колко години е вашият нов котешки спътник. След като мяукащите приятели стигнат до зряла възраст, става все по-трудно да се познае тяхната възраст.

Все пак, има някои индикатори, които могат да помогнат на вас и ветеринарния лекар да определите ориентировъчно възрастта на гальовния приятел. Винаги е добре да имате някаква представа, тъй като това ще ви помогне в отглеждането.

Размерите на котето

Първото нещо, за което най-вероятно всички се сещаме е размера на мъркащия приятел. В зависимост от това колко бързо качва килограми, може да се определи на каква възраст е. Например, ако котето е между 4 и 6 месеца, обикновено следва на наддава с около половин килограм всеки месец. Ако мяукащият приятел е на три месеца, вероятно тежи около килограм и половина. Четиримесечно коте може би тежи около 2 килограма. Това правило важи докато мяукащите приятели навършат 6 месеца.

Разбира се, трябва да направим уговорката, че гальовното животинче може да е в лошо здраве, особено, ако е спасено от улицата, така че този метод не е ефективен във всички случаи.

Dogsandcats.bg

Котешките зъби - растеж и състояние

Другият индикатор, който би могъл да определи възрастта на мяукащото животинче е зъбите. Млечните зъби започват да растат, когато бебетата са на около две-три седмици, а процесът приключва, когато навършат 8 седмици.

След това, когато котешките животинчета навършат 4-6 месеца, млечните зъби започват да падат, за да оставят място за постоянните. Ако мъркащият приятел е вече с постоянни зъби - задачата за определяне на възрастта започва да става трудна.

Все пак, ветеринарният лекар може да направи хипотеза на база състоянието на котешките зъби - количеството зъбен камък и нивото на износване. Ако количеството зъбен камък е много малко, мяукащият приятел би могъл да е около една или две години. Логично, колкото повече зъбен камък се е натрупал и колкото по-износени са зъбите - толкова по-възрастна е котката.

Въпреки това, подобно на хората, някои представители просто имат по-лоши зъби от други. Една котка на около 2-3 години може да има значително количество зъбен камък, докато друга която дори е по-възрастна - по-малко.

Същото важи и за състоянието на венците. Това отново зависи от организма на мяукащия приятел, така че не е най-надежден индикатор за определяне на възрастта.

Мътни очи

Освен по зъбите, ветеринарният лекар може да се ориентира и по очите на гальовния приятел. По-възрастните котки, на около 6-7 годишна възраст могат да имат една идея по-плътни очи, отколкото младите представители.

Като цяло, това е трудно забележимо за стопаните, освен ако мяукащия спътник не е доста възрастен, на поне 10 години, така че ветеринарен лекар би могъл да прецени разликата.

Помътняването на очите е нормален ход на стареенето при гальовните приятели, също както при хората, така че те не изпитват болка или проблеми с очите.

Общо здравословно състояние и заболявания

Когато заведете гальовния приятел при ветеринар, със сигурност първото нещо, което ще направи е да прегледа общото му състояние. Има редица заболявания, които се появяват когато мяукащият спътник е по-възрастен. Това например са бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, артрит и неговите различни форми и други.

Хигиенните навици и грижа за козината

Всички знаем, че мяукащите приятели се грижат прекрасно за козината си. Някои животинчета се мият и решат прекрасно и почти не се налага и ние да се намесваме. Младите котки се грижат много старателно за прическата си, така че по това бихме могли да предположим, че са сравнително млади.

При по-възрастните представители грижите стават по-трудни, най-малкото защото те не успяват да се извият добре на всички необходими места (особено, ако страдат от артрит), което може да доведе до известно ниво на неугледност.

Имайте предвид, че колкото и ветеринарните лекари да преглеждат мъркащия приятел, да наблюдават как функционират органите му, да преглеждат зъбите и очите, все пак всичко това си остава предположение.

Също както при хората, някои животни са в много по-добро здравословно състояние от други и възрастта не е фактор. Колкото по-младо е мяукащото животинче, толкова по-лесно би могло да се определи възрастта му. Все пак, независимо на колко години е, вие се превръщате в горд собственик на мяукащ домашен любимец и най-важното е да му дадете много любов и грижи, за да може да продължи да продължи живота си щастливо заедно с вас, след като сте го спасили от приюта или улицата.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

Виж още