Как да се грижа за възрастната ми котка

коте навън Снимка: Pixabay

С повече усилие и късмет, можем да се радваме на гальовните ни спътници 15 дори 20 години. Все пак, с остаряването на котките, техните физически и поведенчески нужди се променят и ние трябва да сме до тях, за да им помогнем!

Ето как да се грижите за мъркащия ви домашен любимец, когато премине в графа „възрастен“:

1. Обърнете допълнително внимание на диетата

По-възрастните мъркащи приятели имат по-специални хранителни нужди. Това е времето, в което за вашата котка е по-важно от всякога да има здравословно тегло, за да поддържа оптимално здраве.

Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да оцените дали килограмите на мъркащия ви приятел са в норма и може да ви препоръча храна за възрастни, която да помогне на котката ви да поддържа, отслабва или наддава на тегло.

Dogsandcats.bg

Тъй като при възрастните представители храносмилането може да се забави, най-добрия подход е да храните гальовния приятел с чести и малки хранения. На помощ биха могли да ви дойдат автоматичните поилки, които да настроите да пускат храна в определени периоди да деня и през нощта.

Не забравяйте да направите храненето още по-забавно като включите лабиринти и разбира се, любимите игри с гонене и преследване. Много е важно мъркащият приятел да бъде активен, дори и да е по-възрастен.

2. Увеличете достъпа до вода вашата котка

С напредването на възрастта котките са склонни към запек и бъбречни заболявания, особено ако не са достатъчно хидратирани. Освен вода, за това ще ви помогнат и мокрите храни, които съдържат доста голямо количество от нея. В допълнение - осигуряването на няколко купички за вода или фонтани с течаща - са винаги добре дошли.

3. Знайте и внимавайте за фините признаци на болка при котките

Грижи за коткатаСнимка: Pixabay

Мяукащите животни са майстори да крият болката си. Често мъркащите възрастни приятели страдат от артрит, но вие разбирате за това чак при случаен преглед при ветеринаря.

Най-същественото нещо, което можете да направите, за да предотвратите болката от артрит, е да поддържате котката си със здравословно тегло.

Имайте предвид, че само половин или два килограма наднормено тегло могат значително да увеличат болката във възпалените стави.

Ако все пак мъркащият ви приятел страда, вашият ветеринарен лекар ще ви помогне в усилията ви да намалите това болезнено състояние с лекарства или добавки. 

4. Не пренебрегвайте здравето на зъбите на вашата котка

Зъбните заболявания са много често срещани при застаряващите гальовни приятели. Котките могат да счупят зъбите си, да развият заболявания на венците или тумори в устната кухина, които значително биха повлияли на качеството им на живот.

Инфекциите в устата навлизат в кръвта и бавно могат да засегнат други части на тялото. Така че полагането на стоматологични грижи за вашия мъркащ приятел е от много голямо значение, особено когато напредва във възрастта.

Често родителите на гальовните животни не забелязват зъбните проблеми, а започва да им прави впечатление едва, когато мъркащият приятел се храни все по-малко, отбягва сухата храна, отслабва или козината му започва да изглежда лошо.

Цялостният ветеринарен преглед и рутинната стоматологична помощ могат драстично да подобрят качеството на живот на темпераментния домашен любимец и да спестят доста неволи както на вас, така и на него.

5. Ежедневни упражнения и умствената стимулация на възрастните котки не са за пренебрегване

Интересния живот и обогатяването сред околната среда са съществена част в отглеждането на прекрасно и щастливо котешко животинче. Всички котки, независимо от възрастта си, се нуждаят от места за катерене, криене, аксесоари за драскане и играчки за лов. Тези неща ще помогнат на гальовния приятел да остане в добро физическо здраве и психически стимулиран.

Все пак, с напредването на възрастта може би ще трябва да адаптирате някои от игрите, тъй като мобилността на котката ви може да е малко по-ограничена. Топлото легълце може би трябва да бъде поставено на по-ниско място, тъй като котката ви вече няма да е във форма за екстремни изкачвания върху вратата.

6. Посещавайте рутинно ветеринаря си

Честите прегледи при лекаря ще ви спестят много мъки и болка на мъркащия ви приятел и допълнителни грижи за вас. Винаги е по-добре да се уверите, че котката ви е здрава, отколкото да разберете, че гальовният ви приятел страда от нещо вече твърде дълго време, а сте можели да го предвидите.

За мъркащите животни, които са на възраст над 10 години, е препоръчително да посещават ветеринар поне на всеки шест месеца. Разбира се, ако котката ви е видимо в отлично здраве, това може да не се налага, но имайте едно наум!

Макар и мъркащите приятели да са известни с това, че не изискват много грижи, това не означава, че трябва да ги оставим на произвола на съдбата. Още повече, когато гальовният ни приятел напредне с възрастта честите прегледи при ветеринар са ключови, за да можем да се уверим, че отглеждаме здраво животинче, което е в добро състояние дори и на по-голяма възраст.

Вижте още:

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Виж още