Как да разпознаем болката при старееща котка

Домашна котка Снимка: IStock

С възрастта на котките обикновено виждаме промени в поведението им. Дивите и луди игриви дейности, които свързваме с котенцата, отстъпват място на възрастни представители, които спят на слънце и обикалят спокойно из къщата. Обикновено предполагаме, че възрастните котки ще подремват дори по-дълго на слънце или на нашите легла. Важно е обаче да се разграничи нормалното котешко поведение от необичайното, тъй като някои промени в действията при стареещите котки възникват от болка и не са нормални. Както добре знаем, гальовните животни са много добри в прикриването на признаци на болка, така че собствениците на котки трябва да бъдат много наблюдателни, за да разпознаят кога тяхната котка се нуждае от помощ.

Промени в грижата за козината

Една от най-честите промени в поведението, свързани с болката, които виждаме при стареещите котки, е намаляването на грижите за себе си. Котките по природа са изключително придирчиви да се поддържат чисти.

Домашна коткаСнимка: IStock

Остеоартритът е едно от най-честите хронични болезнени заболявания при котки, засягащо повече от 90% от котките на 10 и повече години. Артритът на гръбначния стълб прави неудобно усукването и въртенето, така че поддържането на козината, особено тази на гърба, става трудно. Остероартритът в долната част на гръбначния стълб и бедрата може да направи областта над таза и горната част на задните крака болезнена. Когато миенето на долната част на гърба, таза и задните крака стане болезнено, котката просто спира да се грижи за козината си. Участъци от тялото ѝ, които не са поддържани, стават сплъстени и тя може да развие като цяло неподдържан вид.

Dogsandcats.bg

Ако забележите, че мъркащият приятел има сплъстена козина или лющеща се кожа, уговорете среща с вашия ветеринарен лекар, тъй като това може да е важен сигнал за болка.

Промени в използването на тоалетната

Както споменахме - мяукащите животни са известни със своята чистота и спретнатост, а това обикновено означава, че те внимават и когато ходят до тоалетна, за да не цапат козината си. 

Ако вашата котка винаги е била последователна в правилното използване тоалетната и внезапно започне да я пропуска кутията и да използва други части на дома - болката трябва да се разглежда като потенциално обяснение.

За котките, които имат болка в долната част на гърба или тазобедрената става, качването и излизането от тоалетната да бъде ужасно преживяване. Още по-лоши са покритите тоалетни, където горната част на отвора може да влезе в контакт с гърба на котката. В тази ситуация домашния любимец често отива до тоалетната, но просто отказва да влезе в нея. Вместо това котката може да избере да свърши нуждите си близо до нея, като ни уведомява, че разбира, че това е мястото за вършене на работи, но в същото време ни подсказва, че е неудобно да влезе в тоалетната си. 

Други котки може просто да изберат да ходято до тоалетна в същата стая където се намира тоалетната, но не непременно до нея. И въпреки това други котки могат да изберат съвсем различна част от къщата. След като болката е овладяна, осигурете на котката си тоалетна, която е по-ниска и удобна и махнете капака, за да може мъркащият приятел да се чувства по-комфортно. 

Ходенето до тоалетна извън нея не е единствения признак, че гальовният приятел изпитва болка. Котките, които започват да уринират в по-изправено положение, вместо обичайната поза - вероятно не могат да клякат достатъчно добре. Като се изправят, за да уринират, те може да пропуснат тоалетната, позволявайки на урината да удари най-близката вертикална повърхност или да се събере на близкия под.

Домашна коткаСнимка: IStock

Има ли нещо друго, за което да следя?

Котките, които някога са скачали върху мебели, плотове и первази, но сега или не скачат, или искат да бъдат вдигнати, може да изпитват болка.

Други често срещани промени в поведението, които се случват, когато възрастнат котка изпитва болка са:

  • Тя вече не обича да бъде хващана или галена по гръб (под кръста, над бедрата и т.н.)
  • Внезапно реагира отрицателно на докосване на определени места
  • Сега се крие под леглото при посещение на гости и става агресивна, когато хората се опитват да я погалят
  • Проявява промени в хранителните си навици
  • По-бавно заема седнало или легнало положение
  • Лежи на едно място за по-дълго време
  • Облизва се повече (често причинявайки плешиви петна)
  • Загуба на интерес към играчки, коча билка или животни навън

Какво трябва да направя, ако изглежда, че котката ми изпитва болка?

Във всеки от горните сценарии болката трябва да бъде в списъка на съображенията. Уговорете среща с вашия ветеринарен лекар, за да изразите притесненията си. Гальовните животни са склонни да крият болката си, така че не пренебрегвайте тези поведенчески улики за състоянието на вашата застаряваща котка. Колкото по-рано болката бъде идентифицирана и лекувана, толкова по-добре е за всички. Вашето коте ще ви благодари!

Виж още