Как да се грижим за козината на Шотландските клепоухи котки

Шотландска клепоуха котка Снимка: iStock

В сяка порода котки има свои собствени особености и характеристики. Шотландската клепоуха не е по-различна. Нейният привличащ вниманието външен вид със сгънати уши и игрив характер я прави предпочитана сред феновете на котките.

Чудили ли сте се дали козината на тези котки линее? И ако е така, как трябва да се поддържат? В тази статия ще отговорим точно на тези въпроси!

Шотландските клепоухи линеят ли много?

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Пригответе се за това... Да, породата шотландска клепоуха котка е склонна към прекомерно линеене. Те линеят целогодишно, но го правят по-интензивно през пролетта и есента. Това означава, че те също ще изискват много грижи. Те трябва да се разресват редовно, за да се избегне прекомерно линеене, космати топки и сплъстена козина.

Dogsandcats.bg

Това също означава, че би било полезно да направите списък с продукти за грижа за козината, които да закупите, преди да доведете мяукащия приятел у дома.

Ако обмисляте скоро да си вземете Шотландска клепоуха или вече имате такава у дома, има нещо, което трябва да знаете за притежаването на тази порода котки. Поради целогодишното им линеене, ще имате котешки косми по всяка повърхност в дома си, ако не предприемете стъпки, за да се справите с проблема. За щастие има много неща, които може да направите, за да сведете до минимум бъркотията и да улесните себе си, така че животът ви с вашето коте да е по-приятен, отколкото предизвикателен.

1. Разресвайте козината на котката си

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Можете да използвате четка, за да намалите линеенето на вашата котка. Ако може да обучите мяукащия приятел да свикне с четката рано, тогава е по-вероятно тя ви да ви позволи да я разресвате. Най-добре е да започнете, когато мъркащият приятел е още малък. Така ще свикне с усещането и няма да имате проблеми, когато порасне.

След като котката ви се научи да бъде разресвана, тогава можете да използвате четката, за да премахнете всички разхлабени косми от тялото на котката. Това ще помогне да се намали количеството косми, които падат в целия ви дом и по дрехите ви. Може също да използвате четката, за да разпределите маслата от кожата на вашата котка по цялата ѝ козина. Това ще ви помогне да запазите кожата и козината на вашето коте мека и здрава.

2. Почиствайте редовно дома

Въпреки че почистването на дома ви няма да намали количеството козина на котката ви, то ще намали количеството косми, които се натрупват по повърхностите на дома ви. Ако имате много котешки косми навсякъде върху платнени повърхности, опитайте да използвате лента за събиране на косми, прахосмукачка или друг инструмент, за да ги премахнете.

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Шотландската клепоуха е една от най-необичайните породи котки. Освен уникалния си външен вид, тези котки линеят доста, особено през пролетните и летните месеци, затова е добре да сте подготвени. Те са добър избор за семейства с деца. Въпреки това ще трябва да ги четкате и да почиствате редовно повърхностите в дома си, за да намалите линеенето.

Виж още