Как да се погрижа за козината на малкото коте

разресване на малко коте Снимка: iStock

В ъпреки че котките са изключително чисти животни и поддържат козината си чрез близане, те се нуждаят от вашата помощ в осигуряване на изрядния външен вид и е най-добре да започнете още докато котето е бебе.

Грижата за козината на мъничето е не само с цел красота, но и това е начин за премахване на мъртвите косми, а още по-приятната част – така се сближавате с домашния си любимец, докато той все още е много мъничък.

Хубавото е, че мъничетата нямат все още толкова голяма грива и разресването не отнема много време.

Дългокосмести и късокосмести котки

малко котеСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Честотата на сресване, зависи много от дължината на козината на гальовния приятел. Ако у дома имате дългокосмест представител, който ще стане истинска машина за козина – добре е да започнете с разресването колкото се може по-скоро и да го правите поне веднъж седмично. Това е необходимо, защото дългата козина е предразположена към образуване на възли и сплъстявания, които могат да станат твърди и болезнени, ако не се премахнат. Най-често се появяват около ушите, под опашката и горната част на крачетата.

В допълнение, те са подходяща среда за замърсяване и размножаване на паразити, тъй като дори и самото коте когато се мие, не би могло да почисти добре сплъстената част от козината си.

В случай, че гальовният спътник е късокосмест, можете да го разресвате и по-рядко докато е малък, но и да започнете да изграждате навика да го правите всяка седмица също не е лоша идея.

Видове четки

На пазара могат да се открият различни видове четки и гребени, с които да се погрижите за козината на малкото коте. При изборът на подходяща четка трябва да се уверите, че зъбчетата са достатъчно меки и тънки, за да не дразнят кожата. Можете да попитате ветеринарния си лекар да ви препоръча определен вид четка, гребен или ръкавица за премахване на мъртвата козина.

Как да срешим малкото коте

разресване на малко котеСнимка: iStock

Хубавото на обучението на малки котета е, че те са много адаптивни и могат да се тренират. Подходете към разресването с няколко стъпки:

  • Вземете котето в скута си или седнете близо до него, докато е спокойно. Дайте му подуши четката. Не е идключено, ако то само да започне да търка брадичката си в нея.
  • След като четката е подушена и „проверена“ от домашния ви любимец, можете да започнете нежно да я прокарвате по продължението на гърба. Похвалете мъркащия си приятел, като му говорите със спокоен, позитивен глас.
  • Преминете внимателно и към останалите части на тялото, които имат нужда от разресване – козината около ушите, крачетата, под опашката и самата опашка, която със сигурност ще бухне и ще стане много красива.
  • Не забравяйте да наградите котето си с лакомство.

Повечето котки се наслаждават на сресването, така че не би трябвало да срещате много големи трудности. Ако гальовното животинче е спокойно през цялото време и се радва  – поглезете го известно време с този „масаж“. Внимавайте да не прекалите, защото ако твърде често или дълго разресвате котката си – можете да нараните кожата ѝ. Още повече, че мъничетата са с по-чувствителна кожа.

Редовното сресване на гальовните животни предотвратява образуването на космени топки в стомаха им, които попадат след облизване. Ако научите мъркащия си приятел на редовно сресване още докато е малък – няма да имате проблеми с разресването когато стане възрастна котка. Хубавото е, че за котките (независимо от възрастта), това е доста приятно и с удоволствие се наслаждават на разресването на козината им.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Грижи за лъскава и здрава котешка козина

Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

Виж още