Грижи за лъскава и здрава котешка козина

грижа за козината Снимка: iStock

К озината на гальовните животни обикновено е блестяща, пухкава и ние много обичаме да я докосваме. Разбира се, козината не е само за красота, тя има няколко много важни функции за мяукащите домашни любимци. Тя ги предпазва от топлина, студ, вятър или дъжд. Благодарение на козинината, мъркащите приятели получават информация за заобикалящия ги свят, защото тя действа като сензор. Още повече - тя помага на тези животни да произвеждат някои жизненоважни хранителни вещества, като витамин D, например.

Макар и котешките ни приятели да се грижат отлично за козината си, е възможно в някакъв момент тя да загуби своя блясък и красота. В тази ситуация вие можете да помогнете на гальовния ви приятел, за да може отново да изглежда ослепително сладък!

Защо козината на котката ми не е лъскава

Много неща могат да повлияят на красотата на котешката козина или пък да причинят изсушаване и лющене на кожата. Някои от най-честите причини включват:

грижа за козинатаСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg
  • Лошо хранене. За да е в отлично здраве и да се радва на здрава и хубава козина, мъркащият ви приятел има нужда от диета, която е съставена предимно от протеини, но включва и въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. И също както при нас хората, ако гальовното животинче не се храни с необходимите нутриенти и консумира храна с лошо качество, която е трудна за храносмилане или пък не му осигурява необходимите вещества - това може да се отрази както на козината му, така и на цялостното му здравословно състояние. 
  • Наднормено теглото. Проблемът с килограмите е доста често разпространен при мъркащите животни. Ако котката ви напълнее значително, тя започва физически да не достига до всички части на тялото си и би била възпрепятствана от ефективно почистване. Съответно, това води до неподдържана козина.
  • Когато котките остареят, те могат да станат по-малко гъвкави. Тогава те просто не могат да се усукват и въртят по начина, по който са го правили преди. Възрастта или болката от извиването, могат да оставят гальовният ви домашен любимец с неугледен вид.
  • Твърде често къпане. В опита си да се погрижат за гальовния приятел, хората допускат грешка и това е честото къпане. Мъркащите животни се почистват прекрасно и нямат нужда от твърде чести бани от наша страна. Ако къпете котката си без тя да има нужда от това, можете да „повредите” естественото ѝ палто.
  • Различните здравословни проблеми могат да повлияят на здравето на гальовния приятел. Някои от болестите, които биха могли да „атакуват” и козината на мъркащия ви приятел са диабет, паразити, кожни инфекции, алергии, автоимунни заболявания, сух зимен въздух или нещо друго.

За да разберете причината за проблемите с кожата или козината на вашата котка е най-добре да се обърнете към ветеринар, който да прегледа животинчето ви, за да може да насрочи необходимото лечение.

Как да се погрижим за козината на мъркащия ни приятел

Както споменахме, гальовните домашни животни могат да се грижат прекрасно за козината си, но настъпват моменти, в които трябва и вие да се намесите, ако това се налага.

Ако козината на мъркащия ви приятел има нужда от допълнителна поддръжка, можете да опитате няколко неща:

  • Правилната диета

Ако забележите промени в козината на гальовния спътник, първото нещо, което следва да разгледате е диетата. Котките се нуждаят от много повече протеин от кучетата. Също както нас хората, трябва да консумират и въглехидрати и мазнини, за да поддържат тялото си здраво, наред с козината. Меню, което е с ниско съдържание на необходимите вещества и се състои от некачествени храни, води до лошо качество на козината.

Разбира се, в търсене на лъскавата козина, можете да допълните с Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата или пък рибено масло, което също би могло да подсили мъркащия ви приятел.

дебело котеСнимка: Pixabay

Разбира се, не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар преди да предприемете тази стъпка. Никога не е добре да проявяваме своеволия с менюто на мъркащите приятели, тъй като са много придирчиви към храна и можем да затрудним и домашния си любимец, и самите нас в избора на храна.

В случай че храните мъркащия си приятел с първокласна храна, но козината му не е в добро състояние, можете да опитате с друга марка. Все пак, всяка марка храна има своите особености. Ако смените храната с друга - това може да се отрази положително на котката ви.

  • Справяне с наднорменото тегло

Наред със здравословните проблеми, които възникват от излишните килограми, като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, артрит, рак и други, козината също може да бъде потърпевша.

В повечето случаи мъркащите приятели, които имат пърхот в центъра на гърба или около основата на опашката, дават знак, че не достигат до тези места. А това от своя страна е, защото котката ви е станала твърде голяма, за да се извие до там.

Ако мяукащият ви спътник има проблеми с козината, защото тежи повече отколкото трябва, е време да направите нещо, за да се върне във форма. Най-добре да започнете с посещение при ветеринарния ви лекар, за да може да го прегледа и да препоръча здравословна и нискокалорична диета.

  • По-възрастните котки имат нужда от помощ

Ако домашният ви любимец е в напреднала възраст, може би ще има нужда от вашата помощ за почистването на козината. В този случай красивата и лъскава козина до голяма степен е във ваши ръце.

Четкането и сресването на козината трябва да се случват по-често, за да отстраните мъртвите косми, които мъркащият ви приятел не успява да премахне. В допълнение, можете да се посъветвате с ветеринарния си лекар, дали е добра идея да включите някои допълнителни съставки към менюто, като Омега-3 мастни киселини, например.

  • Не къпете котката си често

Това е доста рядко срещан проблем, тъй като мъркащите приятели поначало не са никак фенове на водата. Все пак, има собственици, които къпят мъркащите си приятели без те да имат нужда от това.

Обикновено това се налага при определени обстоятелства, като например - мъркащият ви приятел е бил на разходка навън и е мръсен или пък сте собственик на Сфинкс, които имат нужда от баня в някои моменти. При дългокосместите представители също можете рядко да си позволите къпане, тъй като така премахвате натрупаната излишна козина и предотвратявате образуването на космени топки в стомаха.

Някои собственици правят грешката да си мислят, че къпането ще предотврати бълхи или алергии. Важно е да знаете, че така не помагате на мъркащия си приятел, а само му вредите, тъй като в тези случаи той има нужда от лекарства, а не от баня.

Ако котката ви има проблеми с козината - винаги трябва първо да запишете час за ветеринаря си, тъй като това може да е признак за инфекция, паразити или пък някои по-сериозни здравословни състояния като проблеми с бъбреците или черния дроб. Домашните средства и самолечение като къпането например, няма да помогнат на гальовното ви животинче. Все пак, целта на всички ни е да имаме красив и здрав домашен любимец, така че с необходимите грижи - ще възвърнете лъскавата му козина за отрицателно време!

Вижте още:

Как да помогна на котката ми да отслабне

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Как да се справим с космените топки при котките

Виж още