Как да се справим с агресията между домашните котки след преглед при ветеринар

две котки в дом Снимка: iStock

А ко имате у дома две котки със сигурност се появяват любопитни ситуации (и проблеми), които може да ви озадачат в съжителството с свете животинчета. Такъв случай е например, когато единя мъркащ приятел има нужда от преглед при ветеринар, но когато се върнете у дома - между двете котки възниква агресия. Тя се проявява поради неразпознаване -  котката която е останала у дома посреща току-що прегледания от ветеринар гальовен спътник със съскане и дори нападение.

За нищо неподозиращия родител на котка (и за котката-жертва) това е ужасяващо, защото идва от „нищото“ и изглежда така, сякаш котката, която е останала вкъщи, вече не разпознава най-добрия си приятел.

Факт е, че завръщащата се котка може да изглежда по същия начин (в нашите очи), но от котешка гледна точка тя не е разпозната, защото не мирише по същия начин.

Dogsandcats.bg

Това може да изглежда странно за човек, но когато разберете повече за това колко важна е комуникацията чрез миризми в котешкия свят, ще видите, че това поведение, колкото и да е плашещо, всъщност е нормално. За щастие можете да предприемете стъпки, за да го предотвратите.

Значението на аромата в света на котките

две котки в домСнимка: iStock

За да разберете по-добре сценария, който се случва, когато завръщащата се котка е нападната, трябва да оцените как двете животинчета общуват. Те използват вокализация, език на тялото, визуализации и най-вече - аромат!

Феромоните, които котките отделят от своите ароматни жлези, предоставят на другите котки огромно количество информация. Всеки път, когато котката ви потърка бузата си по предмет, тя оставя миризмата си; когато гальовните животни се търкат по хълбоците си, те обменят миризми; когато едно коте мие друго - то оставя аромата си. В котешка колония това смесване на аромати е важно за сигурността и спокойствието на групата, защото създава общ аромат.

Забелязали ли сте как котката ви може да подуши обувките или дрехите ви, когато се върнете у дома? Това е така, защото носите непознати аромати на „нейната“ територия. Ако сте били в дом с друга котка, вашата вероятно ще направи сериозно интензивно душене, за да събере възможно най-много информация. Така че представете си колко заплашително трябва да бъде за котката, която е останала вкъщи, да види мъркащо животно пусната от клетката на нейна територия, което носи непознати аромати.

Да предотвратим този тип котешка агресия

две котки в домСнимка: iStock

Това което може да се случи е гальовният приятел, който си е останал у дома да нападне пристигналото коте, което вероятно вкарва и вас, и него в ужас. За мяукащият приятел, който се завръща от ветеринар това може да е още по-стресиращо, тъй като той вече е преживял пътуването и прегледа, които най-верояно не са му любими.

За да спестите на вас и на гальовните животни тези неприятности, може да подходите по следния начин:

  • Ако посещението е за рутинни ваксинации или прегледи, насрочете среща и за двете котки. По този начин и двете животинчета ще имат подобен аромат.
  • В случай че се налага да заведете само единя гальовен приятел на ветеринар, когато се върнете - останете го за известно време в отделна стая и затворете вратата. Можете да я галите или да я загърнете с любимо одеяло или да ѝ дадете любими играчки. По този начин ще помогнете за „прехвърлянето на стария аромат“ върху котката и до известна степен изчистване на миризмата от ветеринар или други животни.
  • Плавно пуснете животинчето да се разхожда спокойно из жилището, като наблюдавате двете животни. В случай на агресия - разделете ги за по-дълго, докато се успокоят. Може да поиграете и с двете котета, след което да им предложите храна или лакомства, за да ги разсеете.

Няма спор, че съжителството с две мъркащи приятелчета е доста забавно и приятно (особено през студените месеци, когато имаме двойна топлина), но трябва да бъдете подготвени, че между двете приятелчета ще възникват проблеми. Важно е да не изпадате в паника и да реагирате спокойно. Ако се спречкат изневиделица  - разделете ги като прекарате голяма възглавница или плоскост, след което ги затворете в отделни кътчета на дома, докато се успокоят. След известно време най-вероятно ще забравят за „караницата“ си и ще започнат отново да се мият взаимно или да спят гушнати.

две котки в домСнимка: iStock

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Агресията при котките

Виж още