Как да се справим с доминираща котка у дома

Две котки конфликт Снимка: IStock

А ко имате у дома две мъркащи приятелчета, със сигурност ще ви се случи да се чудите дали двете животинчета се бият или си играят. Често тези поведения могат да изглеждат по-груби, но трябва да знаем, че това е нормално котешко поведение в повечето случаи.

Мяукащите животни, които живеят заедно и обикновено се разбират, ще демонстрират безболезнено хапане на ушите, хващане и гонене като част от техните игриви дейности. Тези поведения се появяват още в котилото между братчетата и сестричетата и са част от социализацията на малките котета. Гальовните животни, които не са били добре социализирани, може да не знаят как да общуват с други котки или понякога в домакинство с много котки възниква динамика, която променя начина, по който дори най-добре социализираните котки взаимодействат една с друга.

Ако у дома имате мъркащ приятел, който показва признаци на доминиране или тревожност може да бъде доста голямо предизвикателство, особено за домове с повече котки.

Доминиращо котешко поведение

Две котки конфликтСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни, които са по-доминиращи от други, ще проявят някои специфични поведения в зависимост от ситуацията, в която се намират. Доминирането котките може да се появи в ранна възраст, но ще стане особено очевидно, когато котето порасне. Обикновено между 2 и 4 години, мяукащите животни започват да установяват йерархия и да тестват границите си с други котки.

Ако една котка доминира над другите, можете да следите за някои от следните сигнали:

  • Маркиране с урина на територия, която мъркащият приятел счита само за негова
  • Кражба и трупане на играчки в определена зона
  • Претенции за определени места за сън
  • Изтласкване на другите котки от купите за храна и вода
  • Съскане, удряне или ръмжене срещу другите котки
  • Уриниране извън тоалетната на места, които са посещаеми предимно от другите гальовни животни

Стресът също може да накара някои гальовни животни да действат доминиращо. Например, „изместената агресия“ често се наблюдава в домакинствата с множество котки, например когато една котка види през прозореца друга и се почувства застрашена. В такава ситуация, тя пренасочва тревожността си към мяукащите животни, които са у дома. 

Интересно е, че йерархията може да се променя. Някои мяукащи животни могат да действат доминиращо когато са в една стая с една определена котка и след това да сменят ролите си в друга стая с друг мъркащ приятел.

Защо някои котки са по-доминиращи от други

Две котки конфликтСнимка: IStock

Докато котките могат да бъдат самотни животни, социалните йерархии също са нормални, когато много гальовни животни живеят в едно и също малко пространство. Социализацията на котенцата е важна част от научаването как да се ориентирате в тези взаимодействия с други котки. Котенца, които нямат възможност да играят и да общуват с братчета и сестричета от котилото или други котки, може да проявят по-екстремно поведение, защото не са се учили от други котки.

Дивите котенца, или пък тези, които е трябвало да се борят за храната си, мъничетата, които са израснали без майка или отгледани от други котки могат също да бъдат изложени на по-голям риск от проблемно поведение.

Как да предотвратим доминантното поведение на една или повече котки у дома

Повечето хора не са в състояние да наблюдават всеки етап от живота на своите котки, така че е трудно да се гарантира, че първите осем седмици от живота на котето няма да допринесат или да наложат тези поведения. Но има неща, които собственикът на гальовното животинче може да направи, за да намали прекомерно доминантното поведение на своето коте или възрастна котка.

  • Уверете се, че не насърчавате прекалено агресивната игра и не позволявайте на котката ви да ви хапе, драска или напада друго коте или дори вас. Тази игра трябва да бъде пренасочена към играчка.
  • Ако имате няколко котки у дома, внимавайте да не обръщате повече внимание на една от тях, тъй като това може да доведе до конкуренция или ревнивост. 
  • Храненето на няколко котки на отделни места с отделни купи също се насърчава, за да се намали доминантното поведение, причинено от конкуренцията за храна.
  • Уверете се, че достатъчно тоалетни за всички гальовни животни, за да им попречите да се състезават или да се „карат“ за тоалетна. Това може да доведе до уриниране извън нея, а вие със сигурност няма да искате това.

Можете да се консултирате с ветеринар, ако забележите внезапна промяна в поведението на някоя от вашите котки или ескалираща агресия към другите мъркащи приятели или дори вас или членове на вашето семейство. Има някои основни медицински състояния, които могат да доведат до тези промени и вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите дали има здравословен проблем. И ако проблемът е поведенчески - ще трябва да работите усилено, за да се борите с това поведение и да тренирате мъркащия домашен любимец на добро държание. За целта - работете с положителна дресировка  и награждаване с лакомство когато котката ви е послушна и не тормози другите. Също така - следва да я научите да се обръща към играчките си в прилив на по-груба игра, а не към вас или другите мяукащи приятели в дома.

Виж още