Мога ли да погаля новородено коте

новородени котета Снимка: Pixabay

Г ледката на котка и нейните бебета е наистина очарователна. Малките топчици са много малки, меки и гушнати заедно. Няма спор, че всички обожаваме мъничките котета, които съвсем скоро са се появили на бял свят! Още повече, че когато чуем техните сладки, тънички мяукания искаме веднага да ги гушнем. Те са толкова мънички, че съвсем спокойно бихме могли да поберем две котета в дланта ни. И все пак - можем ли да погалим новородените котета или е по-добре за тяхното здраве да стоим настрана? Дали ще си навлечем гнева на кралицата?

В опасност ли са новородените котета

В случай че сте намерили новородени котенца на улицата, където подозирате, че не се намират в безопасност, защото мястото е шумно, минават коли, а може да има и кучета - бихте могли да ги преместите в по-уединен кът. Ако майката е наоколо обаче, това може и да не е добра идея, защото тя трябва да се грижи за тях и да взима решения. В тази ситуация бихте могли по-скоро да се погрижите за нея - да ѝ дадете храна, одеяло или кашон.

В случай че попаднете на котило, но майката не е наоколо - изчакайте. Случва се кралиците да оставят бебетата си докато те спят, за да потърсят храна и вода или да се разтъпчат. Често добронамерени хора да виждат „изоставени“ котета и веднага искат да им помогнат като ги преместят без да дадат шанс на майката да се върне. Ако обаче наблюдавате няколко часа мъничетата и няма и следа от кралицата - това е вашият момент.

Можем ли да докоснем котетата

новородени котетаСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Отговорът на този въпрос би бил - зависи дали кралицата е наоколо. Ако тя е там и се грижи за тях - най-добре да стоите на страна първите няколко седмици. През този период те имат почти денонощна нужда от майка си, защото зависят изцяло от нея. Също така, майките котки могат изведнъж да проявят агресия когато трябва да защитят бебетата си. Дори и най-сладката котка може да скочи срещу вас, ако понечите да докоснете мъничетата без нейното „позволение“.

Социализация на новородени котенца

Няма правило кога е точният момент, в който можете да погалите бебе коте за първи път. Все пак, ориентировъчно

можем да ги взимаме и да ги държим по няколко минути на ден от около четириседмична възраст.

В един момент мяукащите приятели вече не бива да прекарват изцяло времето при майка си, а трябва да започнат да се социализират. Предвид, че ще живеят с хора, колкото по-рано имат интеракция с тях - толкова по-добре. Обучението по ходене на тоалетна би могло да започне, когато мъничето навърши 4-5 седмици. Тогава то започна да проявява интерес към околната среда, да изучава и вече не го свърта в кашончето с братята и сестрите си.

новородени котетаСнимка: Pixabay

Повечето мъничета се осиновяват на между 2-3 месеца. Преди да настъпи този момент обаче, е желателно те да прекарват време с хора, да играят с тях, да се гушкат и да свикнат, че получават храната си от тях. Животът с хора е много по-различен от този, който са имали до съвсем скоро в котилото и е добре да започнат да се учат на различни миризми, звуци от домакинството, човешки навици.

Котило, което живее навън и расте без интеракция с хора, най-вероятно няма да е много приятелски настроено към преминаващ човек на улицата и бебетата логично биха съскали или избягали от него.

Когато имате интеракция с новородени котета, най-добре да потърсите съвет от ветеринарен лекар. Независимо дали сте открили такива навън, или имате у дома кралица, която наскоро е родила. За да се грижите за тях и да направите всичко необходимо, ще имате нужда от съвети как да постъпите, за да се превърнат в прекрасни, игриви малки котета.

Вижте още:

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Да научим малко повече за новородените котенца

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Виж още