Как да спра котката ми да се катери по завесите

котка се катери върху перде Снимка: iStock

Н якои собственици на котки сме изкарали „голям късмет“ да ни се падне животинче, което е истински акробат! Някои представители са способни да се катерят абсолютно навсякъде - етажерки, хладилник, мрежата за прозорците, плотовете в кухнята, пердетата… и нищо не е способно да ги спре.

Донякъде бихме могли да преглътнем акробатичните изпълнения по високите места в жилището ни, стига да сме махнали вещите си от там и да сме свикнали, че трябва да сме малко по-прибрани, иначе рискуваме любими наши вещи да бъдат счупени. С пердетата обаче, нещата могат да са малко по-сложни.

Тях не можем да махнем, освен ако тотално не решим, че ще ги заменим с щори или нещо не толкова примамливо, но все пак, ако искаме пердетата ни да се спасят от ноктите на гальовния спътник, има какво да направим по въпроса.

Защо котките се катерят по пердетата ни

Ако се замислим за природата не тези приятели, ще установим, че тези животни имат нужда да се катерят нависоко и това е съвсем нормално за тях. Мъркащите животни, които живеят навън, имат огромен набор от забавления и места, на които да се качат - дървета, ниски постройки, огради, коли… списъкът е безкраен. Завесите могат да са доста интересни, защото са меки, ноктите лесно влизат в тях, движат се (което ги прави интерактивни) и естествено - намират се близо до прозореца. Когато котката ви се изкачи достатъчно високо, освен че това е забавно - тя може да види какво се случва от това „възвишение“.

Dogsandcats.bg

котка се катери върху пердеСнимка: iStock

Котките се катерят нависоко, за да наблюдават какво се случва, за да ловуват или за да намерят безопасно място, на което да се почувстват защитени. Поради тези причини не бива да наказваме котките си за това поведение, защото то е естествено за тях. Това е все едно някой да ни забрани да спортуваме. Ние имаме нужда от движение и, ако не го правим достатъчно сериозно рискуваме нашето здраве.

Аналогична е ситуацията с котките - за да не се катерят в нашия дом където сварят, трябва да им предоставим специални места за това.

План за действие

Ако мъркащият приятел усилено е нарочил вашите завеси, първо - може би ще трябва да ги държите добре прибрани, когато не ви трябват. Това означава, че когато са завързани, не бива тяхната връзка или панделка да виси примамливо и да привлича мъркащия приятел. Основно правило на живеенето с котка е да избягвате всякакви висящи връзки, шнурове, дрехи, които могат да я привлекат.

Следващата стъпка е да организираме дома си, така че да има достатъчно високи места, на които котката ви да се катери. В зоомагазините можете да намерите десетки алтернативи и идеи за забавление на домашния любимец:

  • Високо котешко дърво
  • Етажерки
  • Хамаци за прозорец
  • Драскалки
  • Аксесоари за первази - възглавници или рафтове, които могат да се монтират към радиатора или пък вратите
  • Всякакви други играчки и аксесоари - тунели, въдици, мишки, топчета, интерактивни хранилки или къщички.

Когато оборудвате дома си с достатъчно забавни котешки играчки, можете да сте почти сигурни, че пердетата вече няма да са най-интересното забавление за котката ви. Често собствениците очакват от котките си определени поведения без да вложат време и усилие да ги обучат. Някои котки дори обичат да излизат на разходка и с най-голямо удоволствие биха ви правили компания в някои приключения и разходки в планините.

Разбира се, за това се изисква вашето време и отдаденост, но резултатът наистина си струва. Когато разбираме достатъчно добре нуждите на нашия мъркащ приятел и да се опитаме да му помогнем и да направим неговото ежедневие по-вълнуващо - той със сигурност ще ни е благодарен, достатъчно ангажиран и дори би бил склонен да остави някои наши предмети на мира, защото не са чак толкова вълнуващи, колкото неговите играчки.

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Защо котките обичат да седят нависоко

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Виж още